Krem z pieczonych pomidorów koktajlowych. Pyszna zupa w kilka chwil

Aksamitny i delikatny krem z pieczonych pomidorów to błyskawiczny przepis na zupę pełną smaku. Zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Krem z pieczonych pomidorów- PysznościKrem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Ewa

Przepis na prostą zupę krem

Zupy w postaci kremu to świetna opcja, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw. Ich przygotowanie zazwyczaj jest szybkie i proste, dzięki czemu sprawdzą się w zabiegane dni. Idealny krem pomidorowy to taki, który ma intensywny, aksamitny smak, dobrze zbalansowaną konsystencję i jest łatwy do przygotowania. Głównym składnikiem kremu są upieczone pomidorki koktajlowe. Dzięki 30 minutom spędzonym w piekarniku oddają jeszcze więcej smaku i aromatu. Krem pomidorowy z pieczonych pomidorków jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, a jednocześnie niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako lekka i zdrowa przekąska lub danie obiadowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka soli

Dodatki

  • śmietanka 18%

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną na mniejsze części czerwoną cebulę, przekrojone na pół zwykłe pomidory i główki czosnku. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności

Po upieczeniu wyciśnij czosnek z łupinek i przełóż upieczone warzywa do robota kuchennego. Zblenduj na jednolitą masę dodając jeszcze pomidory krojone z puszki.

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności

Powstały krem podgrzej przed podaniem w garnku. Przełóż do talerza i dodaj odrobinę słodkiej śmietanki 18%. Udekoruj całość listkiem bazylii i podaj z prostym tostem z serem. Opcjonalnie możesz postawić też na inne dodatki, jak grzanki, podprażone pestki dyni czy mini mozzarellę w kulkach.

Smacznego!

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀