Krem z pieczonych pomidorów koktajlowych. Pyszna zupa w kilka chwil
Aksamitny i delikatny krem z pieczonych pomidorów to błyskawiczny przepis na zupę pełną smaku. Zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.
16.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:53
Przepis na prostą zupę krem
Zupy w postaci kremu to świetna opcja, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw. Ich przygotowanie zazwyczaj jest szybkie i proste, dzięki czemu sprawdzą się w zabiegane dni. Idealny krem pomidorowy to taki, który ma intensywny, aksamitny smak, dobrze zbalansowaną konsystencję i jest łatwy do przygotowania. Głównym składnikiem kremu są upieczone pomidorki koktajlowe. Dzięki 30 minutom spędzonym w piekarniku oddają jeszcze więcej smaku i aromatu. Krem pomidorowy z pieczonych pomidorków jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, a jednocześnie niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako lekka i zdrowa przekąska lub danie obiadowe.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Krem z pieczonych pomidorów
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 3 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżka soli
Dodatki
- śmietanka 18%
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną na mniejsze części czerwoną cebulę, przekrojone na pół zwykłe pomidory i główki czosnku. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Po upieczeniu wyciśnij czosnek z łupinek i przełóż upieczone warzywa do robota kuchennego. Zblenduj na jednolitą masę dodając jeszcze pomidory krojone z puszki.
Powstały krem podgrzej przed podaniem w garnku. Przełóż do talerza i dodaj odrobinę słodkiej śmietanki 18%. Udekoruj całość listkiem bazylii i podaj z prostym tostem z serem. Opcjonalnie możesz postawić też na inne dodatki, jak grzanki, podprażone pestki dyni czy mini mozzarellę w kulkach.
Smacznego!