Krem z pieczonych pomidorów koktajlowych. Pyszna zupa w kilka chwil

Aksamitny i delikatny krem z pieczonych pomidorów to błyskawiczny przepis na zupę pełną smaku. Zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Krem z pieczonych pomidorów- PysznościKrem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Ewa

Przepis na prostą zupę krem

Zupy w postaci kremu to świetna opcja, aby w codziennej diecie przemycić dodatkową porcję warzyw. Ich przygotowanie zazwyczaj jest szybkie i proste, dzięki czemu sprawdzą się w zabiegane dni. Idealny krem pomidorowy to taki, który ma intensywny, aksamitny smak, dobrze zbalansowaną konsystencję i jest łatwy do przygotowania. Głównym składnikiem kremu są upieczone pomidorki koktajlowe. Dzięki 30 minutom spędzonym w piekarniku oddają jeszcze więcej smaku i aromatu. Krem pomidorowy z pieczonych pomidorków jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, a jednocześnie niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako lekka i zdrowa przekąska lub danie obiadowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka soli

Dodatki

  • śmietanka 18%

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną na mniejsze części czerwoną cebulę, przekrojone na pół zwykłe pomidory i główki czosnku. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności

Po upieczeniu wyciśnij czosnek z łupinek i przełóż upieczone warzywa do robota kuchennego. Zblenduj na jednolitą masę dodając jeszcze pomidory krojone z puszki.

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności

Powstały krem podgrzej przed podaniem w garnku. Przełóż do talerza i dodaj odrobinę słodkiej śmietanki 18%. Udekoruj całość listkiem bazylii i podaj z prostym tostem z serem. Opcjonalnie możesz postawić też na inne dodatki, jak grzanki, podprażone pestki dyni czy mini mozzarellę w kulkach.

Smacznego!

Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności
Krem z pieczonych pomidorów- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy