Chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami we włoskim wydaniu
Proste i pyszne grzanki z bagietki ze śmietankową burratą i pieczonych pomidorków koktajlowych. Zdrowy i szybki przepis na kolację we włoskim stylu.
12.01.2023 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na włoską kolację
Kuchnia włoska to coś, co po prostu uwielbiamy. Chociaż kojarzy się głównie z pastą i pizzą, to ma do zaoferowania naprawdę dużo więcej. Jednym z naszych ulubionych produktów jest burrata. Przypomina ona nieco popularną mozzarellę, jednak jej wnętrze skrywa półpłynny, śmietankowy środek, który po przekrojeniu apetycznie rozpływa się. W połączeniu z chrupiącą bagietką staje się idealną kolacją. Dorzuciliśmy do tego pieczone pomidorków koktajlowe- dzięki chwili w piekarniku wydobywamy z nich więcej smaku i aromatu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Grzanki z burratą
Składniki:
- 1/2 bagietki pszennej
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 burrata
- rukola
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Polej je oliwą z oliwek i dopraw mielonym pieprzem, suszoną bazylią. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Bagietkę przekrój wzdłuż na dwie części i polej oliwą z oliwek. Zgrilluj ją na patelni aż stanie się chrupiąca. Możesz użyć zarówno świeżej jak i nieco już czerstwej bułki, która po podpieczeniu zyska nowe życie.
Podpieczoną bagietkę natrzyj czosnkiem. Burratę odsącz z zalewy i przedziel na dwie części. Rozprowadź ser po powierzchni pieczywa i ułóż upieczone pomidorki koktajlowe. Ich smak świetnie komponuje się ze śmietankową burratą. Przestudź je odrobinę przed wyłożeniem na bagietkę.
Na wierzchu ułóż rukolę i gotowe. Prosta, pyszna i pożywna przekąska jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się również na kolację we włoskim stylu- kolorowo, prosto i smacznie.
Smacznego!