Chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami we włoskim wydaniu

Proste i pyszne grzanki z bagietki ze śmietankową burratą i pieczonych pomidorków koktajlowych. Zdrowy i szybki przepis na kolację we włoskim stylu.

Grzanki z burratą- PysznościGrzanki z burratą- Pyszności
Ewa

Przepis na włoską kolację

Kuchnia włoska to coś, co po prostu uwielbiamy. Chociaż kojarzy się głównie z pastą i pizzą, to ma do zaoferowania naprawdę dużo więcej. Jednym z naszych ulubionych produktów jest burrata. Przypomina ona nieco popularną mozzarellę, jednak jej wnętrze skrywa półpłynny, śmietankowy środek, który po przekrojeniu apetycznie rozpływa się. W połączeniu z chrupiącą bagietką staje się idealną kolacją. Dorzuciliśmy do tego pieczone pomidorków koktajlowe- dzięki chwili w piekarniku wydobywamy z nich więcej smaku i aromatu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Grzanki z burratą

Składniki:

  • 1/2 bagietki pszennej
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 burrata
  • rukola

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Polej je oliwą z oliwek i dopraw mielonym pieprzem, suszoną bazylią. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.

Grzanki z burratą- Pyszności
Grzanki z burratą- Pyszności

Bagietkę przekrój wzdłuż na dwie części i polej oliwą z oliwek. Zgrilluj ją na patelni aż stanie się chrupiąca. Możesz użyć zarówno świeżej jak i nieco już czerstwej bułki, która po podpieczeniu zyska nowe życie.

Obrazek
Grzanki z burratą- Pyszności

Podpieczoną bagietkę natrzyj czosnkiem. Burratę odsącz z zalewy i przedziel na dwie części. Rozprowadź ser po powierzchni pieczywa i ułóż upieczone pomidorki koktajlowe. Ich smak świetnie komponuje się ze śmietankową burratą. Przestudź je odrobinę przed wyłożeniem na bagietkę.

Grzanki z burratą- Pyszności
Grzanki z burratą- Pyszności

Na wierzchu ułóż rukolę i gotowe. Prosta, pyszna i pożywna przekąska jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się również na kolację we włoskim stylu- kolorowo, prosto i smacznie.

Smacznego!

Grzanki z burratą- Pyszności
Grzanki z burratą- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska