Chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami we włoskim wydaniu
Proste i pyszne grzanki z bagietki ze śmietankową burratą i pieczonych pomidorków koktajlowych. Zdrowy i szybki przepis na kolację we włoskim stylu.
12.01.2023 13:44
Przepis na włoską kolację
Kuchnia włoska to coś, co po prostu uwielbiamy. Chociaż kojarzy się głównie z pastą i pizzą, to ma do zaoferowania naprawdę dużo więcej. Jednym z naszych ulubionych produktów jest burrata. Przypomina ona nieco popularną mozzarellę, jednak jej wnętrze skrywa półpłynny, śmietankowy środek, który po przekrojeniu apetycznie rozpływa się. W połączeniu z chrupiącą bagietką staje się idealną kolacją. Dorzuciliśmy do tego pieczone pomidorków koktajlowe- dzięki chwili w piekarniku wydobywamy z nich więcej smaku i aromatu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zobacz także
Grzanki z burratą
Składniki:
- 1/2 bagietki pszennej
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- suszona bazylia
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 burrata
- rukola
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Polej je oliwą z oliwek i dopraw mielonym pieprzem, suszoną bazylią. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Bagietkę przekrój wzdłuż na dwie części i polej oliwą z oliwek. Zgrilluj ją na patelni aż stanie się chrupiąca. Możesz użyć zarówno świeżej jak i nieco już czerstwej bułki, która po podpieczeniu zyska nowe życie.
Podpieczoną bagietkę natrzyj czosnkiem. Burratę odsącz z zalewy i przedziel na dwie części. Rozprowadź ser po powierzchni pieczywa i ułóż upieczone pomidorki koktajlowe. Ich smak świetnie komponuje się ze śmietankową burratą. Przestudź je odrobinę przed wyłożeniem na bagietkę.
Na wierzchu ułóż rukolę i gotowe. Prosta, pyszna i pożywna przekąska jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się również na kolację we włoskim stylu- kolorowo, prosto i smacznie.
Smacznego!