Zamiast twarogu sięgam po jogurt. Kluseczki są delikatne i mięciutkie
Szukasz pomysłu na szybki i pyszny deser lub słodki obiad? Jogurtowe kluseczki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne, a przygotujesz je w mgnieniu oka. Chętnie sięgam po ten przepis, gdy brakuje mi czasu.
29.03.2024 08:32
Chociaż kluski leniwe nieodzownie kojarzą się z twarogiem, to nie jest to skojarzenie nierozerwalne. Gdy jednego popołudnia zauważyłam, że zapomniałam kupić kostki tego sera, postanowiłam wypróbować jogurt grecki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jogurtowe kluseczki są lekkie i puszyste, a ich delikatny smak natychmiastowo pokochała cała moja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluseczki jogurtowe
Kluseczki ugotowane w osolonej wodzie i polane roztopionym masłem lub aromatyczną mieszanką podsmażonej bułki tartej i cukru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je również podsmażyć, aby nabrały chrupiącej skórki, otulającej miękki środek.
Do przygotowania kluseczek potrzebujesz jedynie jogurtu, jajek, mąki i szczypty soli. Ten przepis to naprawdę bułka z masłem. Najczęściej wybieram jogurt grecki, ale sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego,
- jajko
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jogurt z jajkiem.
- Dodaj sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj całość na gładką masę.
- Dopasuj konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną wody.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj pół łyżeczki soli.
- Nakładaj porcje ciasta na łyżeczkę zanurzaną w gorącej wodzie i wrzucaj do gotującego się wrzątku.
- Gotuj kluseczki przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedź kluseczki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polej je roztopionym masłem i oprósz cukrem. Możesz również zaserwować je z podsmażoną na maśle bułką tartą i owocami.
Takie kluseczki to pyszna propozycja na słodki obiad lub ciepły podwieczorek. Smacznego!