WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Zamiast twarogu sięgam po jogurt. Kluseczki są delikatne i mięciutkie

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny deser lub słodki obiad? Jogurtowe kluseczki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne, a przygotujesz je w mgnieniu oka. Chętnie sięgam po ten przepis, gdy brakuje mi czasu.

Kluski jogurtowe - PysznościKluski jogurtowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Chociaż kluski leniwe nieodzownie kojarzą się z twarogiem, to nie jest to skojarzenie nierozerwalne. Gdy jednego popołudnia zauważyłam, że zapomniałam kupić kostki tego sera, postanowiłam wypróbować jogurt grecki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jogurtowe kluseczki są lekkie i puszyste, a ich delikatny smak natychmiastowo pokochała cała moja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Kluseczki jogurtowe

Kluseczki ugotowane w osolonej wodzie i polane roztopionym masłem lub aromatyczną mieszanką podsmażonej bułki tartej i cukru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je również podsmażyć, aby nabrały chrupiącej skórki, otulającej miękki środek.

Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni  są prawdziwą rozkoszą
Kluski leniwe z jogurtu © Adobe Stock

Do przygotowania kluseczek potrzebujesz jedynie jogurtu, jajek, mąki i szczypty soli. Ten przepis to naprawdę bułka z masłem. Najczęściej wybieram jogurt grecki, ale sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jogurt z jajkiem.
  2. Dodaj sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Dopasuj konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną wody.
  4. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj pół łyżeczki soli.
  5. Nakładaj porcje ciasta na łyżeczkę zanurzaną w gorącej wodzie i wrzucaj do gotującego się wrzątku.
  6. Gotuj kluseczki przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Odcedź kluseczki.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polej je roztopionym masłem i oprósz cukrem. Możesz również zaserwować je z podsmażoną na maśle bułką tartą i owocami.

Takie kluseczki to pyszna propozycja na słodki obiad lub ciepły podwieczorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇