Zamiast twarogu sięgam po jogurt. Kluseczki są delikatne i mięciutkie

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny deser lub słodki obiad? Jogurtowe kluseczki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne, a przygotujesz je w mgnieniu oka. Chętnie sięgam po ten przepis, gdy brakuje mi czasu.

Kluski jogurtowe - PysznościKluski jogurtowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
Ewa Malinowska

Chociaż kluski leniwe nieodzownie kojarzą się z twarogiem, to nie jest to skojarzenie nierozerwalne. Gdy jednego popołudnia zauważyłam, że zapomniałam kupić kostki tego sera, postanowiłam wypróbować jogurt grecki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jogurtowe kluseczki są lekkie i puszyste, a ich delikatny smak natychmiastowo pokochała cała moja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Kluseczki jogurtowe

Kluseczki ugotowane w osolonej wodzie i polane roztopionym masłem lub aromatyczną mieszanką podsmażonej bułki tartej i cukru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je również podsmażyć, aby nabrały chrupiącej skórki, otulającej miękki środek.

Kluski leniwe z przepisu szefa kuchni  są prawdziwą rozkoszą
Kluski leniwe z jogurtu © Adobe Stock

Do przygotowania kluseczek potrzebujesz jedynie jogurtu, jajek, mąki i szczypty soli. Ten przepis to naprawdę bułka z masłem. Najczęściej wybieram jogurt grecki, ale sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jogurt z jajkiem.
  2. Dodaj sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Dopasuj konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną wody.
  4. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj pół łyżeczki soli.
  5. Nakładaj porcje ciasta na łyżeczkę zanurzaną w gorącej wodzie i wrzucaj do gotującego się wrzątku.
  6. Gotuj kluseczki przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Odcedź kluseczki.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polej je roztopionym masłem i oprósz cukrem. Możesz również zaserwować je z podsmażoną na maśle bułką tartą i owocami.

Takie kluseczki to pyszna propozycja na słodki obiad lub ciepły podwieczorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm