PrzepisSłodkościZamiast twarogu sięgam po jogurt. Kluseczki są delikatne i mięciutkie

Zamiast twarogu sięgam po jogurt. Kluseczki są delikatne i mięciutkie

Kluski jogurtowe - Pyszności
Kluski jogurtowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | arfo
29.03.2024 08:32

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny deser lub słodki obiad? Jogurtowe kluseczki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne, a przygotujesz je w mgnieniu oka. Chętnie sięgam po ten przepis, gdy brakuje mi czasu.

Chociaż kluski leniwe nieodzownie kojarzą się z twarogiem, to nie jest to skojarzenie nierozerwalne. Gdy jednego popołudnia zauważyłam, że zapomniałam kupić kostki tego sera, postanowiłam wypróbować jogurt grecki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jogurtowe kluseczki są lekkie i puszyste, a ich delikatny smak natychmiastowo pokochała cała moja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki jogurtowe

Kluseczki ugotowane w osolonej wodzie i polane roztopionym masłem lub aromatyczną mieszanką podsmażonej bułki tartej i cukru to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można je również podsmażyć, aby nabrały chrupiącej skórki, otulającej miękki środek.

Kluski leniwe z jogurtu
Kluski leniwe z jogurtu© Adobe Stock

Do przygotowania kluseczek potrzebujesz jedynie jogurtu, jajek, mąki i szczypty soli. Ten przepis to naprawdę bułka z masłem. Najczęściej wybieram jogurt grecki, ale sprawdzi się również gęsty jogurt naturalny.

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jogurt z jajkiem.
  2. Dodaj sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Dopasuj konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną wody.
  4. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj pół łyżeczki soli.
  5. Nakładaj porcje ciasta na łyżeczkę zanurzaną w gorącej wodzie i wrzucaj do gotującego się wrzątku.
  6. Gotuj kluseczki przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Odcedź kluseczki.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polej je roztopionym masłem i oprósz cukrem. Możesz również zaserwować je z podsmażoną na maśle bułką tartą i owocami.

Takie kluseczki to pyszna propozycja na słodki obiad lub ciepły podwieczorek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także