Drożdżówki ze śliwką i kruszonką

Drożdżówki ze śliwką i kruszonką to nasze najnowsze odkrycie, kiedy je przygotowujemy nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W domowych wypiekach najlepsze jest to, że nic nas nie ogranicza. Możemy je przygotować kiedy tylko chcemy, ze składników, które zawsze mamy w naszej kuchni. Co więcej, gorąco wierzymy w to, że przygotowanie takich pyszności to świetna frajda dla całej rodziny. I na koniec jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia. Przepis zawsze możemy modyfikować i tak jak w dzisiejszym przypadku - możesz użyć różnych owoców, aby domowe drożdżówki nigdy Ci się nie przejadły. Nie musimy chyba dodawać nic więcej, aby zainteresować Cię naszą najnowszą recepturą.

Kruszonkę do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Ciasto

  1. 550 g mąki tortowej
  2. 25 g świeżych drożdży
  3. 70 g cukru
  4. 2 jajka
  5. 250 ml mleka
  6. 1/2 łyżeczki soli
  7. 80 g roztopionego masła

Kruszonka

  1. 30 g mąki tortowej
  2. 2 łyżki cukru
  3. 12 g cukru waniliowego
  4. 30 g masła

Śliwki

  1. 4 śliwki
  2. 2 łyżki cukru
  3. 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto

Cały przepis rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego.

Na początek przygotuj rozczyn. W tym celu połącz ze sobą ciepłe mleko, świeże drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, po czym odstaw na 15 minut, aby rozczyn mógł podwoić swoją objętość.

Następnie przesiej do dużej i suchej miski mąkę tortową, dzięki czemu ciasto będzie mega puszyste. Do miski dodaj również: drobny cukier, wcześniej przygotowany rozczyn, jajka, sól oraz roztopione masło.

drożdżówki ze śliwką i kruszonką

Do połączenia składników użyj miksera. Kiedy uzyskasz już formę ciasta, przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.

Kruszonka i śliwki

Kiedy ciasto będzie wyrastać, zajmij się przygotowaniem kruszonki.

Do tego zadania będzie potrzebny nam robot kuchenny, dzięki któremu przygotowanie mieszanki na kruszonkę będzie mega proste. W urządzeniu połącz ze sobą: mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy oraz masło.

drożdżówki ze śliwką i kruszonką

I mieszanka jest już gotowa! Odstaw ją na bok i przejdź do kolejnego etapu przepisu, a mianowicie przygotowania śliwek. W tym celu podziel je na pół, po czym usuń pestki. Następnie wymieszaj owoce z cukrem oraz cynamonem, po czym odstaw na bok.

drożdżówki ze śliwką i kruszonką

Przygotowanie drożdżówek

Wracamy do pracy nad ciastem. Najpierw podziel je na pół.

Następnie połowę ciasta podziel na 8 małych kuleczek. Z drugiej części uformuj duży, okrągły placek, po czym natnij go w środku, aby powstało 8 małych trójkątów.

Teraz ułóż na okrągłym placku 8 wcześniej przygotowanych kuleczek. Po czym zwiń wystające trójkąty do środka każdej kuleczki.

Obrazek

Następnie przy pomocy małego kieliszka zrób wgłębienie w każdej kuleczce. Dzięki temu zabiegowi, zrobisz miejsce na śliwki. Każdy kawałek ciasta drożdżowego pokryj roztopionym masłem przy pomocy kuchennego pędzelka.

To jednak nie koniec pracy nad naszym domowym wypiekiem. Każdy owoc przykryj porcją kruszonki, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wybierz program "góra-dół".

drożdżówki ze śliwką i kruszonką

I to wszystko! Jak sama widzisz, domowe drożdżówki ze śliwką i kruszonką można przygotować oraz podać w zupełnie nowy sposób. Takiej kombinacji nie odmówi nawet największy niejadek! Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia! Ty również musisz się o tym przekonać i najlepiej zrób to jeszcze dziś. Gwarantujemy, że na pewno nie pożałujesz.

drożdżówki ze śliwką i kruszonką

Na koniec musimy podkreślić, że domowe drożdżówki najlepiej smakują na ciepło, dlatego nie zwlekaj z ich podawaniem. Oczywiście jeśli nie przepadasz za śliwkami, możesz zamienić je na inne owoce - jak maliny, jabłka, gruszki, brzoskwinie, borówki, czy truskawki. Wybór jest tak naprawdę nieograniczony!

Więcej ciekawych przepisów na domowe wypieki drożdżowe oczywiście czeka w naszej bogatej bazie. Gorąco Cię do niej zapraszamy. Z pewnością znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis