Robię już tylko naleśniki bez mąki i mleka. Są zdrowsze i jeszcze smaczniejsze

Lekkie, odżywcze i pozbawione składników, które dla wielu osób są problematyczne. Przygotowanie naleśników bez mąki i mleka i nie jest wyczynem. Wystarczy jeden składnik.

Naleśniki bez mleka i mąki Naleśniki bez mleka i mąki
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydawać by się mogło, że przygotowanie naleśników bez głównych składników, jakimi są mleko i mąka, to zadanie karkołomne. Okazuje się jednak, że kreatywność w kuchni nie ma ograniczeń, a więc przygotowanie ulubionych placuszków z niczego również jest możliwe. Ten przepis to prawdziwa bomba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowa rolada, która jest puszysta jak chmurka. Raj dla podniebienia

Jak zrobić proste naleśniki bez mąki i mleka?

Do przygotowania naleśników bez mleka i mąki potrzebujesz szklanki kaszy gryczanej i odrobiny wody. Tyle wystarczy, by stworzyć idealne ciasto, które stanie się bazą wspaniałych, cienkich placuszków. To rozwiązanie idealne dla osób, które ze względów zdrowotnych wykluczyły gluten z diety, a także dla osób odchudzających się czy po prostu dbających o wysoką jakość spożywanych posiłków. Kasza gryczana bowiem to superfood, ale niestety niedoceniany.

Kasza gryczana jest niezwykle wartościowym składnikiem diety ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Jest niezwykle bogatym źródłem białka wysokiej jakości, witamin z grupy B, antyoksydantów (zwłaszcza rutyny wspierającej układ krążenia) oraz związków bioaktywnych, takich jak D-chiro-inozytol. Związki te pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co może być szczególnie korzystne dla osób z insulinoopornością.

Błonnik zawarty w kaszy gryczanej ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Pomaga w regulacji pracy jelit, a także przyczynia się do uczucia sytości, co jest szczególnie ważne dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę. Ponadto kasza gryczana jest bogatym źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo i miedź. Te minerały odgrywają kluczowe role w funkcjonowaniu naszego organizmu, wpływając na wiele różnych procesów biologicznych.

Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane © Pixabay

Naleśniki gryczane bez mąki i mleka. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki masła klarowanego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Naleśniki gryczane najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Kaszę należy zalać szklanką wody i odstawić na noc.
  2. Po tym czasie należy dodać do kaszy kolejną szklankę wody, rozpuszczone masło klarowane i sól. Składniki należy dobrze zblendować na gładką masę.
  3. Patelnię dobrze rozgrzej z odrobiną tłuszczu. Naleśniki smaż z obu stron na rumiany kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce