WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Robię już tylko naleśniki bez mąki i mleka. Są zdrowsze i jeszcze smaczniejsze

Lekkie, odżywcze i pozbawione składników, które dla wielu osób są problematyczne. Przygotowanie naleśników bez mąki i mleka i nie jest wyczynem. Wystarczy jeden składnik.

Naleśniki bez mleka i mąki Naleśniki bez mleka i mąki
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydawać by się mogło, że przygotowanie naleśników bez głównych składników, jakimi są mleko i mąka, to zadanie karkołomne. Okazuje się jednak, że kreatywność w kuchni nie ma ograniczeń, a więc przygotowanie ulubionych placuszków z niczego również jest możliwe. Ten przepis to prawdziwa bomba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowa rolada, która jest puszysta jak chmurka. Raj dla podniebienia

Jak zrobić proste naleśniki bez mąki i mleka?

Do przygotowania naleśników bez mleka i mąki potrzebujesz szklanki kaszy gryczanej i odrobiny wody. Tyle wystarczy, by stworzyć idealne ciasto, które stanie się bazą wspaniałych, cienkich placuszków. To rozwiązanie idealne dla osób, które ze względów zdrowotnych wykluczyły gluten z diety, a także dla osób odchudzających się czy po prostu dbających o wysoką jakość spożywanych posiłków. Kasza gryczana bowiem to superfood, ale niestety niedoceniany.

Kasza gryczana jest niezwykle wartościowym składnikiem diety ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Jest niezwykle bogatym źródłem białka wysokiej jakości, witamin z grupy B, antyoksydantów (zwłaszcza rutyny wspierającej układ krążenia) oraz związków bioaktywnych, takich jak D-chiro-inozytol. Związki te pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co może być szczególnie korzystne dla osób z insulinoopornością.

Błonnik zawarty w kaszy gryczanej ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Pomaga w regulacji pracy jelit, a także przyczynia się do uczucia sytości, co jest szczególnie ważne dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę. Ponadto kasza gryczana jest bogatym źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo i miedź. Te minerały odgrywają kluczowe role w funkcjonowaniu naszego organizmu, wpływając na wiele różnych procesów biologicznych.

Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane © Pixabay

Naleśniki gryczane bez mąki i mleka. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki masła klarowanego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Naleśniki gryczane najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Kaszę należy zalać szklanką wody i odstawić na noc.
  2. Po tym czasie należy dodać do kaszy kolejną szklankę wody, rozpuszczone masło klarowane i sól. Składniki należy dobrze zblendować na gładką masę.
  3. Patelnię dobrze rozgrzej z odrobiną tłuszczu. Naleśniki smaż z obu stron na rumiany kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze