Szybkie pizzerinki. Znajomi nie dowierzają, jaki jest główny składnik

Szast-prast i do piekarnika. Pizzerinki z tego przepisu pokochają fani zdrowego odżywania, a także ci zabiegani, zwłaszcza o poranku. To idealna opcja na szybkie i pożywne śniadanie, ale też dobry pomysł na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi.

Te pizzerinki podbijają podniebieniaTe pizzerinki podbijają podniebienia
Źródło zdjęć: © TikTok: befit4life (screenshot)

Szybkie pizzerinki robię z serka wiejskiego, a zainspirował mnie przepis z tiktokowego profilu "befit4life". Robi się je bardzo szybko i można je jeść bez wyrzutów sumienia (oczywiście z umiarem). Znajomi zajadają, aż im się uszy trzęsą i nie chcą wierzyć, że głównych składnikiem placuszków jest serek wiejski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

Co zrobić z serka wiejskiego?

Serek wiejski to doskonały składnik jadłospisu, i to nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale też kulinarne. Poza tym, że produkt ten często stanowi odżywczy dodatek do pieczywa czy sycący składnik sałatki, może być też bazą... spodu do pizzy. Przepisem na pizzerinki z sera wiejskiego podzielił się tiktokowy kanał "befit4life".

Serek wiejski to produkt jest niskokaloryczny, a więc odpowiedni dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub utrzymać swoją wagę. To również bogate źródło białka. Białko wspiera procesy regeneracji po intensywnych treningach, a także pomaga w osiągnięciu pożądanej masy mięśniowej. Ponadto produkty bogate w ten składnik są sycące i skutecznie hamują apetyt. Co więcej, białko wspiera proces utraty wagi, poprawiając działanie metabolizmu człowieka i stymulując przemianę materii. Serek wiejski zwiększa też termogenezę po posiłku oraz spowalnia proces opróżniania żołądka. To natomiast przyczynia do utrzymania uczucia sytości na dłużej.

Pizzerinki z serka wiejskiego. Przepis

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 niewielkie jajka,
  • 80 g mąki (pszennej lub orkiszowej jasnej),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek,
  • dodatki do pizzerinek: passata pomidorowa, szynka drobiowa, świeża papryka, ser mozzarella, czerwona cebula, szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski, jajka, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie, dodaj przyprawy.
  2. Powstałą masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie placki.
  3. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 15 minut.
  4. Gotowe placki pokryj dodatkami: posmaruj passatą, posyp kawałkami wędliny, papryki, cebuli i mozzarelli.
  5. Ponownie włóż całość do piekarnika na 6-7 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej