Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy

Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to idealny wybór! Te miękkie i aromatyczne drożdżówki z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawyTe bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz idealnej przekąski do popołudniowej kawy, to te bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie, miękkie i aromatyczne, z pewnością zachwycą każdego. Dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Bułeczki z rabarbarem - rozpływająca się w ustach słodycz do kawy

Marzysz o delikatnych bułeczkach, które dosłownie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy ci przepis na niezwykłe drożdżówki z sezonowym rabarbarem, budyniem i kruszonką, osłodzone słodkim lukrem. To idealna przekąska, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą.

Przepis na pyszne bułeczki z rabarbarem:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 280 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 1 żółtko o temperaturze pokojowej,
  • 100 g roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 4 duże łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Budyń:

  • 600 ml mleka,
  • 2 × 40 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 – 2 łyżki wody.

Dodatkowo:

  • 1 jajko + łyżka mleka.

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe: Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Dodaj rozczyn do mąki, jajka, żółtko i masło. Wyrób ciasto. Przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny.
  2. Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami na kruszonkę. Wstaw do lodówki.
  3. Nadzienie: Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Budyń: Mleko zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i budyniem. Dodaj masło. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Uformuj kulki, ułóż na blasze i w każdej zrób wgłębienie. Wypełnij je budyniem, rabarbarem. Posmaruj brzegi jajkiem, posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Wystudź i polej lukrem.

Te pyszne bułeczki z rabarbarem to idealny sposób na słodki poczęstunek. Przygotuj je i rozkoszuj się ich smakiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej