Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy

Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to idealny wybór! Te miękkie i aromatyczne drożdżówki z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawyTe bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz idealnej przekąski do popołudniowej kawy, to te bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie, miękkie i aromatyczne, z pewnością zachwycą każdego. Dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Bułeczki z rabarbarem - rozpływająca się w ustach słodycz do kawy

Marzysz o delikatnych bułeczkach, które dosłownie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy ci przepis na niezwykłe drożdżówki z sezonowym rabarbarem, budyniem i kruszonką, osłodzone słodkim lukrem. To idealna przekąska, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą.

Przepis na pyszne bułeczki z rabarbarem:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 280 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 1 żółtko o temperaturze pokojowej,
  • 100 g roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 4 duże łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Budyń:

  • 600 ml mleka,
  • 2 × 40 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 – 2 łyżki wody.

Dodatkowo:

  • 1 jajko + łyżka mleka.

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe: Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Dodaj rozczyn do mąki, jajka, żółtko i masło. Wyrób ciasto. Przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny.
  2. Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami na kruszonkę. Wstaw do lodówki.
  3. Nadzienie: Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Budyń: Mleko zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i budyniem. Dodaj masło. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Uformuj kulki, ułóż na blasze i w każdej zrób wgłębienie. Wypełnij je budyniem, rabarbarem. Posmaruj brzegi jajkiem, posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Wystudź i polej lukrem.

Te pyszne bułeczki z rabarbarem to idealny sposób na słodki poczęstunek. Przygotuj je i rozkoszuj się ich smakiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami