InspiracjeTe bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy

Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy

Szukasz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to idealny wybór! Te miękkie i aromatyczne drożdżówki z pewnością zachwycą całą rodzinę.

Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy
Te bułeczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodka przekąska do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

08.04.2024 16:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz idealnej przekąski do popołudniowej kawy, to te bułeczki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodkie, miękkie i aromatyczne, z pewnością zachwycą każdego. Dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z rabarbarem - rozpływająca się w ustach słodycz do kawy

Marzysz o delikatnych bułeczkach, które dosłownie rozpływają się w ustach? Przedstawiamy ci przepis na niezwykłe drożdżówki z sezonowym rabarbarem, budyniem i kruszonką, osłodzone słodkim lukrem. To idealna przekąska, która doskonale komponuje się z aromatyczną kawą.

Przepis na pyszne bułeczki z rabarbarem:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 280 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej,
  • 1 żółtko o temperaturze pokojowej,
  • 100 g roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 70 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 4 duże łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Budyń:

  • 600 ml mleka,
  • 2 × 40 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 – 2 łyżki wody.

Dodatkowo:

  • 1 jajko + łyżka mleka.

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe: Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Dodaj rozczyn do mąki, jajka, żółtko i masło. Wyrób ciasto. Przykryj folią i odstaw na 1-1,5 godziny.
  2. Kruszonka: Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami na kruszonkę. Wstaw do lodówki.
  3. Nadzienie: Rabarbar pokrój na kawałki, wsyp do rondelka z cukrem i gotuj kilka minut. Dodaj sok z cytryny.
  4. Budyń: Mleko zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i budyniem. Dodaj masło. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Uformuj kulki, ułóż na blasze i w każdej zrób wgłębienie. Wypełnij je budyniem, rabarbarem. Posmaruj brzegi jajkiem, posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Wystudź i polej lukrem.

Te pyszne bułeczki z rabarbarem to idealny sposób na słodki poczęstunek. Przygotuj je i rozkoszuj się ich smakiem!