Bób mieszam z truskawkami i podaję na obiad. To najlepsza sałatka na lato

Kiedy na ryneczkach pojawiają się woreczki z bobem, jem go na okrągło. Najłatwiej ugotować go w wodzie i podać z masłem, solą i koperkiem, ale ja stawiam na równie prostą, a przy tym jeszcze smaczniejszą odsłonę tego dania. Pyszna sałatka z bobem i truskawkami to smak lata zamknięty w salaterce.

Sałatka z bobem -  PysznościSałatka z bobem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Do sezonu na bób wszyscy odliczają i zacierają ręce. Zaczyna się on zazwyczaj z końcem czerwca i trwa do początku sierpnia. Warto w pełni wykorzystać ten czas i wycisnąć z bobu wszystko to, co najlepsze. Jednym z moich popisowych, letnich dań jest prosta sałatka, łącząca w sobie wszystko to, co latem jest najsmaczniejsze - slodkie truskawki, zielony bób i pachnące pomidory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Sałatka z bobem i truskawkami

Ta sałatka to prawdziwa bomba letnich smaków. Mieszają się w niej aromaty pomidorków, bobu i truskawek, zrównoważone delikatną ricottą i miodowym sosem winegret. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, uświetniając plenerowe biesiadowanie. Jest jednak tak smaczna, że równie szybko zniknie wyjadana łyżeczką prosto z salaterki.

Dlaczego warto jeść bób?
Dlaczego warto jeść bób? © Pixabay

Najlepiej smakuje wyjęta prosto z lodówki i schłodzona - to pyszny sposób na orzeźwienie w upalne dni. Słodkie truskawki i pomidory idealnie komponują się z delikatnym bobem, a całość dopełnia wyrazisty, słodko-kwaśny sos winegret. Dodatek ricotty i pestek dyni zapewnia kremową konsystencję i chrupkość, a rukola dodaje charakteru i świeżości. Zamiast truskawek znakomicie sprawdzą się również maliny.

Składniki:

  • 2 szklanki bobu,
  • 2 szklanki świeżych truskawek lub malin,
  • 1-2 pomidory,
  • 250 g ricotty,
  • pestki dyni (ilość według uznania),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skórki.
  2. Do miski wrzuć rukolę, ugotowany bób, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz pomidory i podprażone na suche patelni pestki dyni. Delikatnie wymieszaj.
  3. Połącz oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowy dressing dodaj do sałatki.
  4. Na koniec dodaj pokruszoną ricottę.
  5. Cytrynę sparz i zetrzyj odrobinę skórki. Dodaj ona świeżości całej potrawie.

Gotową sałatkę podaj od razu lub wstaw na chwilę do lodówki, aby się schłodziła. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej