PrzepisSałatkiBób mieszam z truskawkami i podaję na obiad. To najlepsza sałatka na lato

Bób mieszam z truskawkami i podaję na obiad. To najlepsza sałatka na lato

Sałatka z bobem -  Pyszności
Sałatka z bobem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.06.2024 11:24, aktual.: 16.06.2024 11:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy na ryneczkach pojawiają się woreczki z bobem, jem go na okrągło. Najłatwiej ugotować go w wodzie i podać z masłem, solą i koperkiem, ale ja stawiam na równie prostą, a przy tym jeszcze smaczniejszą odsłonę tego dania. Pyszna sałatka z bobem i truskawkami to smak lata zamknięty w salaterce.

Do sezonu na bób wszyscy odliczają i zacierają ręce. Zaczyna się on zazwyczaj z końcem czerwca i trwa do początku sierpnia. Warto w pełni wykorzystać ten czas i wycisnąć z bobu wszystko to, co najlepsze. Jednym z moich popisowych, letnich dań jest prosta sałatka, łącząca w sobie wszystko to, co latem jest najsmaczniejsze - slodkie truskawki, zielony bób i pachnące pomidory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i truskawkami

Ta sałatka to prawdziwa bomba letnich smaków. Mieszają się w niej aromaty pomidorków, bobu i truskawek, zrównoważone delikatną ricottą i miodowym sosem winegret. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, uświetniając plenerowe biesiadowanie. Jest jednak tak smaczna, że równie szybko zniknie wyjadana łyżeczką prosto z salaterki.

Dlaczego warto jeść bób?
Dlaczego warto jeść bób? © Pixabay

Najlepiej smakuje wyjęta prosto z lodówki i schłodzona - to pyszny sposób na orzeźwienie w upalne dni. Słodkie truskawki i pomidory idealnie komponują się z delikatnym bobem, a całość dopełnia wyrazisty, słodko-kwaśny sos winegret. Dodatek ricotty i pestek dyni zapewnia kremową konsystencję i chrupkość, a rukola dodaje charakteru i świeżości. Zamiast truskawek znakomicie sprawdzą się również maliny.

Składniki:

  • 2 szklanki bobu,
  • 2 szklanki świeżych truskawek lub malin,
  • 1-2 pomidory,
  • 250 g ricotty,
  • pestki dyni (ilość według uznania),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skórki.
  2. Do miski wrzuć rukolę, ugotowany bób, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz pomidory i podprażone na suche patelni pestki dyni. Delikatnie wymieszaj.
  3. Połącz oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowy dressing dodaj do sałatki.
  4. Na koniec dodaj pokruszoną ricottę.
  5. Cytrynę sparz i zetrzyj odrobinę skórki. Dodaj ona świeżości całej potrawie.

Gotową sałatkę podaj od razu lub wstaw na chwilę do lodówki, aby się schłodziła. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także