Zajadasz się zwykłym tiramisu, a o tym deserze z pewnością nie słyszałeś. Zrobisz 10 minut
Deser z moczonych w kawie i likierze amaretto biszkoptów oraz serka mascarpone to jeden ze sztandarowych przysmaków włoskiej kuchni. Jednak tiramisu świetnie znosi rozmaite modyfikacje, o czym przekonamy się, przyrządzając je z… truskawkami.
12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 08:13
Na pytanie o najbardziej znany włoski deser wiele osób na pewno odpowie: tiramisu. I trudno się dziwić, ponieważ specjał z nasączonych kawą oraz amaretto biszkoptów oraz mascarpone znajdziemy w menu restauracji na całym świecie, i wszędzie cieszy się on dużą popularnością.
Wbrew pozorom historia tego przysmaku jest dość krótka, sięga przełomu lat 60. i 70. XX wieku. Wcześniejsze książki kucharskie milczą bowiem na jego temat. Niektórzy uważają, że inspiracją stał się znany od wieków sbatudin, czyli prosty deser z żółtek i cukru, inni wskazują na czekoladowe ciasto dolce Torino.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie narodziła się receptura tiramisu? Spierają się o to dwa regiony z północnej Italii: Friuli-Wenecja Julijska oraz Wenecja Euganejska. Jedna z pierwszych wzmianek o deserze pojawiła się w książce kucharskiej z 1983 roku, poświęconej kuchni Veneto (Wenecji Euganejskiej). Autorką przepisu na tiramisu miała być Alba di Pillo, żona właściciela restauracji Le Beccherie w Treviso, choć niektóre ślady prowadzą do innego lokalu, Vetturino w Pieris (Friuli-Wenecja Julijska).
Historia tiramisu pozostanie prawdopodobnie niewyjaśniona, ale nie zmienia to faktu, że deser jest pyszny. I to nie tylko w postaci tradycyjnej, ponieważ istnieją nie mniej smaczne wersje alternatywne, choćby truskawkowa. Jak ją przygotować?
Truskawki – wartości odżywcze
Truskawkowe tiramisu to znakomity pomysł na wykorzystanie tych smacznych owoców, które wykazują także imponujące wartości odżywcze. W szklance truskawek skrywa się ponad 80 mg witaminy C, co u osoby dorosłej stanowi 120 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, który m.in. pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższając stężenie "dobrego" – HDL.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu elagowego truskawki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają układ odpornościowy oraz neutralizują substancje rakotwórcze, zarówno syntetyczne, jak i naturalnie występujące w żywności. Badania naukowe prowadzone we Włoszech i w Hiszpanii wykazały, że jedzenie tych owoców pomaga zapobiegać m.in. nowotworowi piersi.
Truskawki są też bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit. Zawarte w nich kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony czy trzustki.
Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag współczesności. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie jak truskawki, którymi można objadać się niemal bezkarnie, ponieważ 100 g tych owoców dostarcza zaledwie 33 kcal. Ponadto regulują pracę nerek oraz skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn.
Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego truskawki, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1. Uczeni dowiedli, że owoce ograniczają ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej czy neuropatii, która objawia się drętwieniem rąk i nóg.
Truskawkowe tiramisu – jak to zrobić
Przepis na truskawkowe tiramisu jest bardzo prosty. Oprócz świeżych, dojrzałych truskawek (750 g) ważnym składnikiem deseru jest mascarpone, wytwarzany ze śmietanki serek o kremowej, jedwabistej konsystencji oraz głębokim, lekko słodkim smaku (250 g).
Umyte owoce miksujemy z cukrem pudrem (pół szklanki) oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny (2 łyżki). Mascarpone mieszamy z tłustym twarogiem (250 g), a następnie dodajemy 2/3 przecieru truskawkowego i znów mieszamy. Na dnie szklanego naczynia, najlepiej prostokątnego, układamy warstwę podłużnych biszkoptów, następnie połowę masy truskawkowo-serowej, znów biszkopty i resztę masy. Wierzch okrywamy pozostałym przecierem truskawkowym.
Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce przez minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem tiramisu dekorujemy listkami świeżej mięty.