Pierwszy taki automat. Stanął w polskim mieście i oferuje słodkości. Cena poraża

W Krakowie stanął pierwszy w Polsce pączkomat. Automat sprzedaje świeże pączki z różnymi nadzieniami przez całą dobę, ale ich cena wywołuje kontrowersje.

Pierwszy pączkomat stanął w Krakowie (fot. Tiktok screen z kanału @mrkryha)Pierwszy pączkomat stanął w Krakowie (fot. Tiktok screen z kanału @mrkryha)
Źródło zdjęć: © Tiktok
Marcin Michałowski

Kraków może poszczycić się pierwszym w Polsce pączkomatem. To nie błąd, dobrze czytacie - nowoczesna maszyna stoi dumnie, oferując soczyste pączki o każdej porze dnia i nocy. Jednak, jak zauważyli internauci, koszt jednego pączka w tym automacie wynosi ponad 10 złotych, co budzi pewne kontrowersje. Pomysłodawcy tłumaczą jednak powody tej ceny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mamy to! Sprawdzony patent na szybkie i smaczne śniadanie z patelni

Na krakowskim Kazimierzu, w pobliżu ulicy Wawrzyńca, stanął pierwszy w Polsce pączkomat. Automat jest wypełniony po brzegi słodkimi wypiekami z polewami i nadzieniami w różnych smakach. Są m.in. pączki różane, z jabłkiem i jagodą, a także z białą czekoladą i pistacjami.

W automacie znajduje się blisko 50 skrytek, z których każda zawiera jeden pączek. Wypieki są dostępne przez całą dobę, więc można sięgnąć po nie w każdej chwili, nawet w nocy.

Cena pączków z automatu wzbudza kontrowersje

Cena jednego pączka w pączkomacie wynosi 12,50 zł. To dużo więcej niż w tradycyjnej cukierni, gdzie pączek można kupić za około 3-4 zł. Cenę pączków z automatu skomentował na TikToku Mr Kryha, który jest znanym recenzentem gastronomicznym.

Jego zdaniem suchość pączka może być wadą produktu, wynikającą z dłuższego czasu leżakowania w maszynie w porównaniu do świeżych wypieków dostępnych w tradycyjnych cukierniach. Mimo wszystko, każdy pączek posiada wyznaczoną datę ważności, eliminując tym samym obawy o jakość produktu.

Właściciele pączkomatu wyjaśniają, że na taką cenę składają się m.in. koszty produkcji, transportu, maszyny i czynszu za miejsce postoju.

O tym, czy pączkomaty staną się popularne, czas pokaże. Na razie jest to pierwszy taki automat w Polsce i trudno powiedzieć, jak zostanie przyjęty przez klientów. Jeśli jednak pączkomat będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, to może się okazać, że wkrótce pojawią się kolejne takie automaty w innych miastach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa