Szuflada pod piekarnikiem nie służy do przechowywania blach. Jej zastosowanie jest zupełnie inne

Czy zastanawiałeś się kiedyś, do czego służy szuflada znajdująca się pod piekarnikiem? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z jej prawdziwego przeznaczenia i wykorzystuje ją jako miejsce na przechowywanie blach do pieczenia. A to błąd.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Piekarnik to kluczowy element wyposażenia każdej kuchni, zwłaszcza jeśli jesteś miłośnikiem domowych wypieków. Mogłoby się wydawać, że każdy z nas bez problemu potrafi obsługiwać ten kuchenny sprzęt. W rzeczywistości jednak wiele osób nie ma pojęcia o jednej z jego bardzo przydatnych funkcji. Sprawdź, czy ten problem nie dotyczy również ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

W wielu domach piekarniki są wyposażone w charakterystyczną szufladę znajdującą się tuż pod urządzeniem, w której zazwyczaj przechowywane są blachy do pieczenia. W rzeczywistości jednak pojemnik ten powinniśmy nazywać szufladą grzewczą i, jak nazwa wskazuje, służy do podgrzewania/utrzymywania ciepła.

Szuflada grzewcza pod piekarnikiem została zaprojektowana tak, aby przechowywać i podgrzewać w jej wnętrzu jedzenie (już przygotowane). Pojemnik ten utrzymuje temperaturę w granicach 40–75 st. C. Dzięki tej szufladzie piekarnik pozostaje do dyspozycji, a my możemy podać dwa dania (przygotowane jedno po drugim) ciepłe w tym samym czasie. Ponadto szuflada grzewcza może służyć również do podgrzewania naczyń, jeśli chcesz podać gotowy posiłek na ciepłych talerzach.

Gotowe potrawy możesz włożyć do szuflady pod piekarnikiem, w ten sposób nie stracą temperatury
Gotowe potrawy możesz włożyć do szuflady pod piekarnikiem, w ten sposób nie stracą temperatury © Pixabay

Jak wyczyścić szufladę grzewczą pod piekarnikiem?

Teraz już znasz przeznaczenie szuflady grzewczej znajdującej się pod piekarnikiem. Chcąc wykorzystać jej potencjał, należy zadbać o jej czystość, gdyż będzie miała bezpośrednią styczność z jedzeniem. Aby zachować smak potraw i higienę, należy regularnie czyścić zarówno piekarnik, jak i szufladę pod nim.

Jeśli to możliwe, unikaj używania silnych detergentów. Domowe sposoby są tutaj idealne. Użyj roztworu wody z octem w stosunku 50:50 i przetrzyj wnętrze szuflady ściereczką zwilżoną wcześniej przygotowaną mieszanką. Mocne zabrudzenia wymagają silniejszych środków. Zaschnięty tłuszcz czy resztki jedzenia posyp sodą oczyszczoną, zwilż wodą i pozostaw na chwilę. Po kilku minutach przemyj szufladę ciepłą wodą. W ten sposób brud powinien zniknąć bez śladu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej