Lepiej nie jeść bananów zimą. Powód jest zaskakujący

Faktem jest, że banany są istotnym składnikiem diety i - jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań - warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Niemniej zimą zaleca się ograniczenie spożywanie bananów. Dlaczego?

Czy jedzenie bananów zimą szkodzi?Czy jedzenie bananów zimą szkodzi?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Banan to owoc, który jest znakomitym źródłem wielu istotnych witamin i minerałów. Jego słodki smak może skutecznie pomóc nam w ograniczeniu spożycia przetworzonego cukru w naszej diecie. Banany są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, takich jak ciasta czy owsianki, stanowiąc zdrową alternatywę dla szkodliwego składnika, jakim jest cukier. Niemniej okazuje się, że zbyt duża ilość bananów w diecie zimą nie jest zalecana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Czy jedzenie bananów zimą jest szkodliwe?

Banan to doskonałe źródło m.in. potasu czy pektyny, która pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Warto również wiedzieć, że banany przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu. Ponadto owoce te mogą zastąpić wysokoenergetyczne napoje sportowe, przyspieszają metabolizm, a także wpływają na ilość przydatnych bakterii w układzie pokarmowym.

Czy zatem jedzenie bananów zimą może być szkodliwe? Takie pytania często pojawiają się w sieci, jednak odpowiedź na nie nie jest jednoznaczna. Dojrzałe banany, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (51 punktów), nie powinny pojawiać się w diecie osób zmagających się z cukrzycą, niezależnie od pory roku. Natomiast kwestia niejedzenia bananów zimą pojawia się w kontekście ich właściwości wychładzających.

Czy można jeść banany zimą?
Czy można jeść banany zimą? © Pixabay

Czy można jeść banany zimą?

Skąd zdolność bananów do wychładzania organizmu? Wszystko sprowadza się do... wysokiej zawartości potasu. Mimo że jest to jedna z zalet tych owoców, w zimowe miesiące może stanowić zagrożenie. Wszystko dlatego, że potas odgrywa kluczową rolę w procesie termoregulacji organizmu. Jeżeli mamy go zbyt dużo, nasza potliwość wzrasta, co z kolei może prowadzić do wychłodzenia organizmu. Konsekwencją tego stanu rzeczy jest to, że stajemy się bardziej podatni na infekcje i wirusy.

Ta informacja nie oznacza, że musimy natychmiast przestać jeść banany. Osoby cierpiące na częste przeziębienia, borykające się ze spadkami odporności powinny ograniczyć ich spożycie. Natomiast dla większości wystarczy starać się, by banany były składnikiem ciepłego posiłku, takiego jak owsianka czy naleśniki. Możemy również zjeść je z dodatkiem składnika o działaniu rozgrzewającym, takiego jak cynamon, imbir czy miód.

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni