Pieczona owsianka. Tak pyszna, że będziesz jeść na śniadanie kilka razy w tygodniu
Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to idealny wybór. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.
13.10.2023 08:42
Schyłek roku to czas, gdy dynie królują w naszych kuchniach. Pomarańczowe olbrzymy stają się nie tylko wyjątkową dekoracją wnętrza, ale przede wszystkim doskonałym składnikiem wielu przepisów. Dziś odsłonimy tajemnicę jednego z moich ulubionych śniadań: pieczonej owsianki z dynią, czekoladą i orzechami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami - przepis
Owsianka to śniadanie, które zdobywa coraz większą popularność. Jej zalety są niepodważalne: stanowi źródło energii na cały dzień, bogata w błonnik, a do tego przepyszna. Jednak owsianka może być znacznie bardziej kreatywna, niż nam się wydaje.
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość jest dopełniona aromatem cynamonu lub mieszanki przypraw.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki puree z dyni,
- 1 jajko,
- 1/5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki przypraw cynamon/goździki/gałka muszkatołowa/kardamon,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Czekoladę i orzechy szatkujemy.
- Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko, puree z dyni, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, przyprawę, 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego, znowu mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie całość posypujemy czekoladą. Wszystko można lekko przemieszać, żeby część czekolady zmieszała się z płatkami.
- Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut.
- Przed podaniem całość posypujemy orzechami i polewamy dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.
Sposób podania:
Owsianka najlepiej smakuje podawana na ciepło. Można ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców lub orzechów.
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to pyszne i zdrowe śniadanie, które pokochają wszyscy.