Pieczona owsianka. Tak pyszna, że będziesz jeść na śniadanie kilka razy w tygodniu

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to idealny wybór. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Pieczona owsiankaPieczona owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Denise Torres
Marcin Michałowski

Schyłek roku to czas, gdy dynie królują w naszych kuchniach. Pomarańczowe olbrzymy stają się nie tylko wyjątkową dekoracją wnętrza, ale przede wszystkim doskonałym składnikiem wielu przepisów. Dziś odsłonimy tajemnicę jednego z moich ulubionych śniadań: pieczonej owsianki z dynią, czekoladą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami - przepis

Owsianka to śniadanie, które zdobywa coraz większą popularność. Jej zalety są niepodważalne: stanowi źródło energii na cały dzień, bogata w błonnik, a do tego przepyszna. Jednak owsianka może być znacznie bardziej kreatywna, niż nam się wydaje.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość jest dopełniona aromatem cynamonu lub mieszanki przypraw.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1/5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki przypraw cynamon/goździki/gałka muszkatołowa/kardamon,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę i orzechy szatkujemy.
  3. Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko, puree z dyni, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, przyprawę, 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego, znowu mieszamy.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie całość posypujemy czekoladą. Wszystko można lekko przemieszać, żeby część czekolady zmieszała się z płatkami.
  5. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut.
  6. Przed podaniem całość posypujemy orzechami i polewamy dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.

Sposób podania:

Owsianka najlepiej smakuje podawana na ciepło. Można ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców lub orzechów.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to pyszne i zdrowe śniadanie, które pokochają wszyscy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości