Pieczona owsianka. Tak pyszna, że będziesz jeść na śniadanie kilka razy w tygodniu

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to idealny wybór. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Pieczona owsiankaPieczona owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Denise Torres
Marcin Michałowski

Schyłek roku to czas, gdy dynie królują w naszych kuchniach. Pomarańczowe olbrzymy stają się nie tylko wyjątkową dekoracją wnętrza, ale przede wszystkim doskonałym składnikiem wielu przepisów. Dziś odsłonimy tajemnicę jednego z moich ulubionych śniadań: pieczonej owsianki z dynią, czekoladą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami - przepis

Owsianka to śniadanie, które zdobywa coraz większą popularność. Jej zalety są niepodważalne: stanowi źródło energii na cały dzień, bogata w błonnik, a do tego przepyszna. Jednak owsianka może być znacznie bardziej kreatywna, niż nam się wydaje.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość jest dopełniona aromatem cynamonu lub mieszanki przypraw.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1/5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki przypraw cynamon/goździki/gałka muszkatołowa/kardamon,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę i orzechy szatkujemy.
  3. Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko, puree z dyni, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, przyprawę, 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego, znowu mieszamy.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie całość posypujemy czekoladą. Wszystko można lekko przemieszać, żeby część czekolady zmieszała się z płatkami.
  5. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut.
  6. Przed podaniem całość posypujemy orzechami i polewamy dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.

Sposób podania:

Owsianka najlepiej smakuje podawana na ciepło. Można ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców lub orzechów.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to pyszne i zdrowe śniadanie, które pokochają wszyscy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości