PrzepisŚniadaniePieczona owsianka. Tak pyszna, że będziesz jeść na śniadanie kilka razy w tygodniu

Pieczona owsianka. Tak pyszna, że będziesz jeść na śniadanie kilka razy w tygodniu

Pieczona owsianka
Pieczona owsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Denise Torres
13.10.2023 08:42

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to idealny wybór. To danie jest pełne smaku i aromatu, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu.

Schyłek roku to czas, gdy dynie królują w naszych kuchniach. Pomarańczowe olbrzymy stają się nie tylko wyjątkową dekoracją wnętrza, ale przede wszystkim doskonałym składnikiem wielu przepisów. Dziś odsłonimy tajemnicę jednego z moich ulubionych śniadań: pieczonej owsianki z dynią, czekoladą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami - przepis

Owsianka to śniadanie, które zdobywa coraz większą popularność. Jej zalety są niepodważalne: stanowi źródło energii na cały dzień, bogata w błonnik, a do tego przepyszna. Jednak owsianka może być znacznie bardziej kreatywna, niż nam się wydaje.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość jest dopełniona aromatem cynamonu lub mieszanki przypraw.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1/5 łyżeczki cynamonu lub mieszanki przypraw cynamon/goździki/gałka muszkatołowa/kardamon,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  2. Czekoladę i orzechy szatkujemy.
  3. Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko, puree z dyni, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, przyprawę, 1 łyżkę miodu lub syropu klonowego, znowu mieszamy.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie całość posypujemy czekoladą. Wszystko można lekko przemieszać, żeby część czekolady zmieszała się z płatkami.
  5. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut.
  6. Przed podaniem całość posypujemy orzechami i polewamy dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego.

Sposób podania:

Owsianka najlepiej smakuje podawana na ciepło. Można ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców lub orzechów.

Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami to pyszne i zdrowe śniadanie, które pokochają wszyscy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także