Ulubione śniadanie Anny Lewandowskiej. "Im mniej składników, tym lepiej"
Jak wygląda śniadanie Anny Lewandowskiej? Jej ulubione danie to prawdziwa odżywcza bomba, dodająca energii i zapewniająca uczucie sytości na długo. Trenerka sama przyznaje, że unika kombinowania, a stawia na prostotę. - Im mniej składników, tym lepiej - podsumowuje.
11.10.2023 16:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Anna Lewandowska dla wielu kobiet jest wyrocznią w kwestii diety i zdrowego odchudzania. W mediach społecznościowych w krótkich nagraniach dzieli się przepisami i inspiracjami na wartościowe posiłki, podpowiadając, jak je komponować, by były nie tylko odżywcze, ale też dobrze smakowały. W rozmowie z portalem Onet.pl celebrytka przyznała, co sama najczęściej zjada na śniadanie. Podzieliła się nawet przepisem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co Anna Lewandowska zjada na śniadanie?
Anna Lewandowska niejednokrotnie wspominała, że w jej śniadaniowym menu króluje owsianka. Trenerka zdradziła jednak, że stawia na prostotę - jej zdaniem nie trzeba tworzyć skomplikowanych dań, by były smaczne i odżywcze. Jakie połączenia są jej ulubionymi? Na łamach portalu Onet.pl Lewandowska przyznała, co lubi dodawać do płatków owsianych. Zdradziła też przepis na jedną ze swoich ulubionych owsianek.
- Lubię owsianki na napojach roślinnych. Dzisiaj zjadłam taką właśnie pyszną owsiankę z jagodami goji, nasionami chia, orzechami i bananem. Im mniej składników, tym lepiej. Nie kombinuję z różnymi daniami, tylko staram się jeść rzeczy bez tysiąca sosów, używam tylko zdrowych tłuszczy - tłumaczy Anna Lewandowska cytowana przez Onet.pl.
Trenerka dodała też, że nie tylko dieta, ale cały styl życia wpływa na to, jak funkcjonuje organizm. Jej podejście jest bardzo holistyczne - Lewnadowska zwraca uwagę nie tylko na to, co je i jak je, ale też na to, z czego składają się produkty, które kupuje. Podpowiada też, że istotna jest aktywność fizyczna, nawadnianie się, suplementacja, ale też regeneracja, czyli wypoczynek i zdrowy sen.
Przepis na owsiankę Anny Lewandowskiej
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym),
- 1 łyżeczka jagód goji (lub żurawiny),
- garść ulubionych orzechów.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do momentu, aż płatki wchłoną mleko.
- Tak przygotowane płatki przełóż do miski. Dodaj banana pokrojonego w plastry, posyp nasionami chia, jagodami goji oraz orzechami.
Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?
Nie bez powodu owsianka jest nazywana "królową śniadań". Wzbogacona o owoce, mleko roślinne i ulubione orzechy dostarcza nie tylko przyjemności z jedzenia, ale też wielu witamin, aminokwasów, zdrowych tłuszczy. Same płatki owsiane są skarbnicą zdrowia. Stanowią źródło błonnika, który pomaga regulować trawienie i utrzymywać uczucie sytości. Ponadto dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy B, żelazo, magnez i fosfor.