Najgorszy błąd przy mizerii. Popełniają go nawet doświadczone gospodynie

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w polskich domach. Najczęściej podawana jest z kotletami bądź sosami mięsnymi. Doskonale smakuje o każdej porze roku, choć ta z ogórków gruntowych, które zbieramy latem, zdecydowanie bije na głowę tę zimową wersję. Ten jeden popularny błąd może jednak zaważyć na jej smaku. O jakim błędzie mowa i co robić, by go nie popełniać? Podpowiadamy.

ObrazekPrzepis na mizerię. Fot. AdobeStock

Choć mogłoby się wydawać, że mizerię nie sposób jest zepsuć, to możemy to zrobić w bardzo łatwy sposób. Okazuje się, że kluczem do tego, by ten dodatek do obiadu był idealny, jest kolejność składników. Jak przygotować mizerię krok po kroku, by smakowała jak najlepiej? Sprawdźmy.

Mizeria - przepis na idealny dodatek do obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w kolejności składników

Wiele osób, które przygotowują mizerię, popełnia ten błąd. Większość z nas najpierw dodaje do pokrojonych ogórków śmietanę, a następnie doprawia je solą i pieprzem. To zdecydowanie zła kolejność, która sprawia, że sałatka jest rozwodniona. Najpierw należy dodać sól i pieprz do ogórków i odstawić je na kilka minut, by puściły sok, a dopiero później dodać do nich śmietanę i jogurt naturalny. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie intensywniejszy.

Składniki:

          
  • 500 g świeżych ogórków,
  • 150 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina octu
  • sól,
  • pieprz,
  • pół cebuli,
  • koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Przepis na mizerię. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórki obieramy, a następnie kroimy na drobne plasterki.
  2. Posypujemy je solą, pieprzem oraz dodajemy ocet lub sok z cytryny.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do ogórków i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
  4. Po tym czasie odciskamy ogórki z nadmiaru wody i dodajemy do nich jogurt naturalny bądź śmietanę i mieszamy.
  5. Sprawdzamy, czy mizeria jest odpowiednio dosmaczona. Jeśli nie - dodajemy jeszcze trochę przypraw. Możemy dodać też koperek lub szczypiorek.

Mizerię podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem bądź kotletem. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w niej cała rodzina.

Przepis na mizerię. Fot. Pixabay
Przepis na mizerię. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości