Najgorszy błąd przy mizerii. Popełniają go nawet doświadczone gospodynie
Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w polskich domach. Najczęściej podawana jest z kotletami bądź sosami mięsnymi. Doskonale smakuje o każdej porze roku, choć ta z ogórków gruntowych, które zbieramy latem, zdecydowanie bije na głowę tę zimową wersję. Ten jeden popularny błąd może jednak zaważyć na jej smaku. O jakim błędzie mowa i co robić, by go nie popełniać? Podpowiadamy.
03.07.2023 | aktual.: 10.10.2023 21:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć mogłoby się wydawać, że mizerię nie sposób jest zepsuć, to możemy to zrobić w bardzo łatwy sposób. Okazuje się, że kluczem do tego, by ten dodatek do obiadu był idealny, jest kolejność składników. Jak przygotować mizerię krok po kroku, by smakowała jak najlepiej? Sprawdźmy.
Mizeria - przepis na idealny dodatek do obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w kolejności składników
Wiele osób, które przygotowują mizerię, popełnia ten błąd. Większość z nas najpierw dodaje do pokrojonych ogórków śmietanę, a następnie doprawia je solą i pieprzem. To zdecydowanie zła kolejność, która sprawia, że sałatka jest rozwodniona. Najpierw należy dodać sól i pieprz do ogórków i odstawić je na kilka minut, by puściły sok, a dopiero później dodać do nich śmietanę i jogurt naturalny. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie intensywniejszy.
Składniki:
- 500 g świeżych ogórków,
- 150 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina octu
- sól,
- pieprz,
- pół cebuli,
- koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
- łyżeczka cukru (opcjonalnie).
Sprawdź także: Zupa idealna na odchudzanie. Zajadał się nią prezydent, a efekty zobaczyła cała Polska
Przepis na mizerię. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieramy, a następnie kroimy na drobne plasterki.
- Posypujemy je solą, pieprzem oraz dodajemy ocet lub sok z cytryny.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do ogórków i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
- Po tym czasie odciskamy ogórki z nadmiaru wody i dodajemy do nich jogurt naturalny bądź śmietanę i mieszamy.
- Sprawdzamy, czy mizeria jest odpowiednio dosmaczona. Jeśli nie - dodajemy jeszcze trochę przypraw. Możemy dodać też koperek lub szczypiorek.
Mizerię podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem bądź kotletem. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w niej cała rodzina.