Najgorszy błąd przy mizerii. Popełniają go nawet doświadczone gospodynie

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w polskich domach. Najczęściej podawana jest z kotletami bądź sosami mięsnymi. Doskonale smakuje o każdej porze roku, choć ta z ogórków gruntowych, które zbieramy latem, zdecydowanie bije na głowę tę zimową wersję. Ten jeden popularny błąd może jednak zaważyć na jej smaku. O jakim błędzie mowa i co robić, by go nie popełniać? Podpowiadamy.

ObrazekPrzepis na mizerię. Fot. AdobeStock

Choć mogłoby się wydawać, że mizerię nie sposób jest zepsuć, to możemy to zrobić w bardzo łatwy sposób. Okazuje się, że kluczem do tego, by ten dodatek do obiadu był idealny, jest kolejność składników. Jak przygotować mizerię krok po kroku, by smakowała jak najlepiej? Sprawdźmy.

Mizeria - przepis na idealny dodatek do obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w kolejności składników

Wiele osób, które przygotowują mizerię, popełnia ten błąd. Większość z nas najpierw dodaje do pokrojonych ogórków śmietanę, a następnie doprawia je solą i pieprzem. To zdecydowanie zła kolejność, która sprawia, że sałatka jest rozwodniona. Najpierw należy dodać sól i pieprz do ogórków i odstawić je na kilka minut, by puściły sok, a dopiero później dodać do nich śmietanę i jogurt naturalny. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie intensywniejszy.

Składniki:

          
  • 500 g świeżych ogórków,
  • 150 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina octu
  • sól,
  • pieprz,
  • pół cebuli,
  • koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Przepis na mizerię. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórki obieramy, a następnie kroimy na drobne plasterki.
  2. Posypujemy je solą, pieprzem oraz dodajemy ocet lub sok z cytryny.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do ogórków i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
  4. Po tym czasie odciskamy ogórki z nadmiaru wody i dodajemy do nich jogurt naturalny bądź śmietanę i mieszamy.
  5. Sprawdzamy, czy mizeria jest odpowiednio dosmaczona. Jeśli nie - dodajemy jeszcze trochę przypraw. Możemy dodać też koperek lub szczypiorek.

Mizerię podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem bądź kotletem. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w niej cała rodzina.

Przepis na mizerię. Fot. Pixabay
Przepis na mizerię. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥