Najgorszy błąd przy mizerii. Popełniają go nawet doświadczone gospodynie

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w polskich domach. Najczęściej podawana jest z kotletami bądź sosami mięsnymi. Doskonale smakuje o każdej porze roku, choć ta z ogórków gruntowych, które zbieramy latem, zdecydowanie bije na głowę tę zimową wersję. Ten jeden popularny błąd może jednak zaważyć na jej smaku. O jakim błędzie mowa i co robić, by go nie popełniać? Podpowiadamy.

ObrazekPrzepis na mizerię. Fot. AdobeStock

Choć mogłoby się wydawać, że mizerię nie sposób jest zepsuć, to możemy to zrobić w bardzo łatwy sposób. Okazuje się, że kluczem do tego, by ten dodatek do obiadu był idealny, jest kolejność składników. Jak przygotować mizerię krok po kroku, by smakowała jak najlepiej? Sprawdźmy.

Mizeria - przepis na idealny dodatek do obiadu. Klucz do sukcesu tkwi w kolejności składników

Wiele osób, które przygotowują mizerię, popełnia ten błąd. Większość z nas najpierw dodaje do pokrojonych ogórków śmietanę, a następnie doprawia je solą i pieprzem. To zdecydowanie zła kolejność, która sprawia, że sałatka jest rozwodniona. Najpierw należy dodać sól i pieprz do ogórków i odstawić je na kilka minut, by puściły sok, a dopiero później dodać do nich śmietanę i jogurt naturalny. Dzięki temu smak będzie zdecydowanie intensywniejszy.

Składniki:

          
  • 500 g świeżych ogórków,
  • 150 g śmietany 18 proc. lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub odrobina octu
  • sól,
  • pieprz,
  • pół cebuli,
  • koperek lub szczypiorek (opcjonalnie),
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Przepis na mizerię. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

       
  1. Ogórki obieramy, a następnie kroimy na drobne plasterki.
  2. Posypujemy je solą, pieprzem oraz dodajemy ocet lub sok z cytryny.
  3. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy do ogórków i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
  4. Po tym czasie odciskamy ogórki z nadmiaru wody i dodajemy do nich jogurt naturalny bądź śmietanę i mieszamy.
  5. Sprawdzamy, czy mizeria jest odpowiednio dosmaczona. Jeśli nie - dodajemy jeszcze trochę przypraw. Możemy dodać też koperek lub szczypiorek.

Mizerię podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubionym sosem bądź kotletem. Gwarantujemy, że rozsmakuje się w niej cała rodzina.

Przepis na mizerię. Fot. Pixabay
Przepis na mizerię. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają