Dodaj łyżeczkę do płatków owsianych. Rozkręci organizm na cały dzień

Często jesz na śniadanie owsiankę? Koniecznie dodaj do niej jeden składnik, a na pewno nie pożałujesz!

Owsianka z popularną przyprawąOwsianka z popularną przyprawą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Irina
Marzena Pęcak

Poranek to ten moment w ciągu dnia, kiedy zawsze brakuje nam czasu. Co więcej, jak na złość mamy wtedy najwięcej spraw do ogarnięcia. Oczywiście oprócz przygotowania się do wyjścia, nie możemy zapominać również o pożywnym śniadaniu, dzięki któremu będziemy mieć siłę do działania w ciągu dnia. 

I wiem, że w tego typu przypadkach najlepiej sprawdzają się szybkieproste przepisy takie jak: owsianka, omlet czy tosty. A skoro o owsiance już mowa, to warto wiedzieć, co do niej dodać, aby jeszcze bardziej wzbogacić jej właściwości. I właśnie o tym będzie dzisiejszy artykuł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Dlaczego owsianka?

Odpowiedź w tym przypadku jest złożona. Nie dość, że przygotowanie owsianki jest proste jak bułka z masłem, to jeszcze możemy dodawać do niej przeróżne składniki. Tym samym pożywne śniadanie szybko się nam nie znudzi

Warto w tym miejscu wspomnieć również, że w niepozornej owsiance można znaleźć wiele cennych wartości odżywczych, jak chociażby: witaminy z grupy B czy witaminę E. Nie brakuje tu również minerałów z magnezem, fosforem, żelazem oraz wapniem na czele. Znajdziemy tu również sporo błonnikabiałka. No i mała wisienka na koniec, oczywiście płatki owsiane w takim wydaniu są idealnym zastrzykiem energii z samego rana. A jak wiadomo, jej nigdy za wiele.

Owsianka to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie
Owsianka to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie © Adobe Stock | vaaseenaa

Co dodać do owsianki, aby jeszcze bardziej ją wzbogacić?

Oczywiście to nie koniec dobrych wiadomości na dziś. W końcu nie byłabym sobą, gdybym nie podzieliła się z tobą przydatną informacją. I w tym przypadku chodzi o pewien dodatek, który warto dodać do porannej owsianki, aby jeszcze bardziej ją wzbogacić. 

W tym konkretnym przypadku chodzi o niepozorną kurkumę, która nie tylko nada posiłkowi pięknej złocistej barwy oraz ciekawych walorów smakowych, ale też będzie miała korzystny wpływ na nasz organizm. W jaki sposób? Otóż przyprawa ta zawiera kurkuminę, która z kolei wykazuje działanie przeciwzapalne. A co za tym idzie, na pewno wspomoże organizm w walce ze stanami zapalnymi. Kurkuma wpłynie korzystnie również na naszą odporność, co ma ogromne znacznie szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy o infekcję nietrudno. 

Ponadto kurkuma ma też pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu, przez co wspiera pracę serca, jak i wspomaga pracę mózgu. Sam więc widzisz, że argumentów za jest zbyt wiele, aby je zbagatelizować, dlatego też kiedy, następnym razem będziesz przygotowywać poranną owsiankę, nie zapomnij dodać do niej łyżeczki złocistej przyprawy.  

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec