Przed laty mama piekła w każdą niedzielę. Lepsze niż z piekarni
Bułki wodne to pyszne i sycące wypieki, które kojarzą się wielu z nas z dzieciństwem. Ich chrupiąca skórka i miękki, napowietrzony środek to smak, który trudno zapomnieć. Możesz je w prosty sposób przygotować w swoim domu.
28.01.2024 | aktual.: 28.01.2024 08:31
Wspomnienia smaku z dzieciństwa potrafią być silne i przywołujące nostalgiczne uczucia. Jednym z takich niezapomnianych smaków są bułki wodne, które przed laty gościły na polskich stołach. Te pyszne wypieki, dziś trudno dostępne w każdej piekarni, są niczym złote wspomnienie zapachu domowego pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bułki wodne: przepis na pyszne i tradycyjne pieczywo
Bułki wodne to tradycyjne wypieki, które cieszą się dużą popularnością w wielu regionach Polski. Są pyszne, puszyste i chrupiące, a ich smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Do tego są łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml letniej wody,
- 2 łyżeczki soli (10 g),
- 2 łyżeczki cukru (10 g),
- 7 g suszonych drożdży.
Przygotowanie:
- Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odczekaj, aż zaczną pracować, a więc się spienią.
- Wlej rozczyn do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
- Zaczynaj mieszać ciasto drewnianą łyżką, a następnie zagniataj je ręcznie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, powinno podwoić swoją objętość.
- Zrób próbę opuszka - gotowe ciasto powinno po naciśnięciu wracać powoli do pierwotnej formy.
- Podziel ciasto na 8-10 równych kawałków i uformuj z nich okrągłe bułki.
- Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm.
- Przykryj bułki czystą ściereczką i odstaw do podrośnięcia na pół godziny.
- Nagrzej piekarnik do 200-220 stopni Celsjusza.
- Piecz bułki przez około 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Alternatywa: Bułki wodne w wersji na parze
Jeśli chcesz spróbować czegoś nieco innego, bułki wodne można także przyrządzić na parze. To idealna opcja dla miłośników delikatnych pampuchów, które z powodzeniem zastąpią tradycyjne wypieki. Po prostu umieść specjalne naczynie do gotowania na parze nad garnkiem lub metalowy durszlak z dziurkami, a potem ciesz się aromatem i smakiem domowych bułek w wersji na parze.