Piekę ten jesienny chlebek na okrągło. Jest jeszcze lepszy niż bananowy
Chlebek cynamonowo-jabłkowy to prosty deser, którego nie może zabraknąć tej jesieni w twoim domu. Piekę go każdego tygodnia, a moja rodzina wciąż nie ma go dość. To ciasto stworzono do popołudniowej kawy lub kubka gorącego kakao.
17.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:41
Kiedy nadchodzą chłodne dni, moja kuchnia wypełnia się aromatem cynamonu i jabłek. Wszystko to jest zasługą prostego chlebka, który wygryzł zdecydowanie z mojej kuchni kultowy już chlebek bananowy. Proste ciasto przygotujesz w mgnieniu oka, znacznie szybciej niż szarlotkę. Łatwo jest zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy, aby cieszyć się smacznym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie, a jabłko i cynamon to po prostu nierozłączny jesienny duet. Piekę ten chlebek na okrągło - wszyscy moi domownicy po prostu go uwielbiają.
Chlebek cynamonowo-jabłkowy
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
Cukier cynamonowy:
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- lukier
Sposób przygotowania:
Krok 1: Jabłka kroję w niezbyt dużą kostkę. Usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram owoców ze skórki.
Krok 2: Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję ekstrakt waniliowy, cukier, zwykły oraz brązowy, jajka, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wlewam również roztopione i przestudzone masło i mieszam.
Krok 3: Do gęstego ciasta dorzucam pokrojone jabłka i mieszam, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Krok 4: Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wykładam porcjami, przekładając kolejne warstwy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Na samym wierzchu powinna być cukrowa posypka.
Krok 5: Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.
Krok 6: Upieczone i przestudzone ciasto dekoruję lukrem i kroję na porcje. Błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!