WideoPiekę ten jesienny chlebek na okrągło. Jest jeszcze lepszy niż bananowy

Piekę ten jesienny chlebek na okrągło. Jest jeszcze lepszy niż bananowy

Chlebek cynamonowo-jabłkowy
Chlebek cynamonowo-jabłkowy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
17.11.2023 11:24, aktualizacja: 17.01.2024 15:41

Chlebek cynamonowo-jabłkowy to prosty deser, którego nie może zabraknąć tej jesieni w twoim domu. Piekę go każdego tygodnia, a moja rodzina wciąż nie ma go dość. To ciasto stworzono do popołudniowej kawy lub kubka gorącego kakao.

Kiedy nadchodzą chłodne dni, moja kuchnia wypełnia się aromatem cynamonu i jabłek. Wszystko to jest zasługą prostego chlebka, który wygryzł zdecydowanie z mojej kuchni kultowy już chlebek bananowy. Proste ciasto przygotujesz w mgnieniu oka, znacznie szybciej niż szarlotkę. Łatwo jest zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy, aby cieszyć się smacznym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie, a jabłko i cynamon to po prostu nierozłączny jesienny duet. Piekę ten chlebek na okrągło - wszyscy moi domownicy po prostu go uwielbiają.

Chlebek cynamonowo-jabłkowy

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę

Cukier cynamonowy:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • lukier

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jabłka kroję w niezbyt dużą kostkę. Usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram owoców ze skórki.

Krok 2: Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję ekstrakt waniliowy, cukier, zwykły oraz brązowy, jajka, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wlewam również roztopione i przestudzone masło i mieszam.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy© Licencjodawca

Krok 3: Do gęstego ciasta dorzucam pokrojone jabłka i mieszam, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.

Krok 4: Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wykładam porcjami, przekładając kolejne warstwy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Na samym wierzchu powinna być cukrowa posypka.

Krok 5: Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy© Licencjodawca

Krok 6: Upieczone i przestudzone ciasto dekoruję lukrem i kroję na porcje. Błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także