Piekę ten jesienny chlebek na okrągło. Jest jeszcze lepszy niż bananowy

Chlebek cynamonowo-jabłkowy to prosty deser, którego nie może zabraknąć tej jesieni w twoim domu. Piekę go każdego tygodnia, a moja rodzina wciąż nie ma go dość. To ciasto stworzono do popołudniowej kawy lub kubka gorącego kakao.

Chlebek cynamonowo-jabłkowyChlebek cynamonowo-jabłkowy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kiedy nadchodzą chłodne dni, moja kuchnia wypełnia się aromatem cynamonu i jabłek. Wszystko to jest zasługą prostego chlebka, który wygryzł zdecydowanie z mojej kuchni kultowy już chlebek bananowy. Proste ciasto przygotujesz w mgnieniu oka, znacznie szybciej niż szarlotkę. Łatwo jest zapakować je ze sobą do szkoły lub pracy, aby cieszyć się smacznym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem. Ciasto jest puszyste, wilgotne i miękkie, a jabłko i cynamon to po prostu nierozłączny jesienny duet. Piekę ten chlebek na okrągło - wszyscy moi domownicy po prostu go uwielbiają.

Chlebek cynamonowo-jabłkowy

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę

Cukier cynamonowy:

  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • lukier

Sposób przygotowania:

Krok 1: Jabłka kroję w niezbyt dużą kostkę. Usuwam gniazda nasienne, ale nie obieram owoców ze skórki.

Krok 2: Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję ekstrakt waniliowy, cukier, zwykły oraz brązowy, jajka, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wlewam również roztopione i przestudzone masło i mieszam.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy © Licencjodawca

Krok 3: Do gęstego ciasta dorzucam pokrojone jabłka i mieszam, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.

Krok 4: Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wykładam porcjami, przekładając kolejne warstwy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Na samym wierzchu powinna być cukrowa posypka.

Krok 5: Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez 40 minut.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy © Licencjodawca

Krok 6: Upieczone i przestudzone ciasto dekoruję lukrem i kroję na porcje. Błyskawicznie znika z talerzyków. Smacznego!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Chlebek jabłkowo-cynamonowy © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy