Zalewam kurczaka popularnym napojem i zapiekam. Dzieci aż wylizują talerze

Przepis na pałki z kurczaka to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Kiedy dodasz do nich marynatę z colą, ich smak stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Ten niecodzienny składnik sprawi, że twoi najbliżsi będą zjadać danie z wielkim apetytem.

Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie
Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Canva | Coast-to-Coast

31.01.2024 10:39

Cola, choć najczęściej kojarzy się z napojem, który nie jest zbyt zdrowy, ma również wiele innych zastosowań. Możemy z niej przygotować ciasto, użyć do sprzątania domu, a także dodać jako składnik marynaty do mięsa. Cola doskonale zmiękcza strukturę mięsa i nadaje mu karmelowy posmak. Najczęściej używam jej do marynowania pałek z kurczaka, ale możesz również przygotować w ten sposób skrzydełka. Moje dzieci uwielbiają ten obiad — w końcu jakże mogłoby być inaczej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie cola, pepsi czy inny podobny napój, to mogę ci powiedzieć, że nie ma to większego znaczenia. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać zarówno tradycyjną wersję napoju, jak i tę bez dodatku cukru. W każdej z nich znajduje się karmel, czyli barwnik, który nadaje napojowi jego charakterystyczną, ciemną barwę. To właśnie on sprawi, że kurczak będzie miękki, delikatnie skarmelizowany i absolutnie przepyszny.

Kurczak pieczony w coli

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 250 ml napoju typa cola,
  • 0,5 szklanki keczupu,
  • 3 łyżki miodu.
Kurczak w coli - mięciutki i aromatyczny
Kurczak w coli - mięciutki i aromatyczny© Canva | Tatiana Volgutova

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw doprawiam pałki z kurczaka solą i pieprzem. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę ostrą lub chilli.
  2. W małym rondelku mieszam ketchup, colę oraz miód. Gotuję na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam wcześniej przyprawione pałki z kurczaka i zalewam je przygotowaną marynatą. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas delikatnie obracam mięso.
  5. Po upieczeniu pałki przekładam na talerz. Doskonale smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką. Może taką, jak poniżej? Smacznego!
Wybrane dla Ciebie