Zalewam kurczaka popularnym napojem i zapiekam. Dzieci aż wylizują talerze

Przepis na pałki z kurczaka to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Kiedy dodasz do nich marynatę z colą, ich smak stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Ten niecodzienny składnik sprawi, że twoi najbliżsi będą zjadać danie z wielkim apetytem.

Pałki z kurczaka w nietypowej odsłoniePałki z kurczaka w nietypowej odsłonie
Źródło zdjęć: © Canva | Coast-to-Coast

Cola, choć najczęściej kojarzy się z napojem, który nie jest zbyt zdrowy, ma również wiele innych zastosowań. Możemy z niej przygotować ciasto, użyć do sprzątania domu, a także dodać jako składnik marynaty do mięsa. Cola doskonale zmiękcza strukturę mięsa i nadaje mu karmelowy posmak. Najczęściej używam jej do marynowania pałek z kurczaka, ale możesz również przygotować w ten sposób skrzydełka. Moje dzieci uwielbiają ten obiad — w końcu jakże mogłoby być inaczej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Jeśli zastanawiasz się, czy lepsza będzie cola, pepsi czy inny podobny napój, to mogę ci powiedzieć, że nie ma to większego znaczenia. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać zarówno tradycyjną wersję napoju, jak i tę bez dodatku cukru. W każdej z nich znajduje się karmel, czyli barwnik, który nadaje napojowi jego charakterystyczną, ciemną barwę. To właśnie on sprawi, że kurczak będzie miękki, delikatnie skarmelizowany i absolutnie przepyszny.

Kurczak pieczony w coli

Składniki:

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 250 ml napoju typa cola,
  • 0,5 szklanki keczupu,
  • 3 łyżki miodu.
Kurczak w coli - mięciutki i aromatyczny
Kurczak w coli - mięciutki i aromatyczny © Canva | Tatiana Volgutova

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw doprawiam pałki z kurczaka solą i pieprzem. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Jeśli preferujesz bardziej pikantne smaki, możesz zastąpić słodką paprykę ostrą lub chilli.
  2. W małym rondelku mieszam ketchup, colę oraz miód. Gotuję na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym układam wcześniej przyprawione pałki z kurczaka i zalewam je przygotowaną marynatą. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny.
  4. Podczas pieczenia co jakiś czas delikatnie obracam mięso.
  5. Po upieczeniu pałki przekładam na talerz. Doskonale smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką. Może taką, jak poniżej? Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy