Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Wykorzystaj do przygotowania pysznego obiadu

Jedzenie czerstwego chleba zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych. Oczywistym rozwiązaniem wydaje się być wysuszenie go do końca i zamienienie w panierkę do kotletów, ale jeszcze lepszym sposobem jest przygotowanie pysznej zapiekanki. Naje się nią cała rodzina, a ty nie zmarnujesz ani okruszka.

Zapiekanka z chlebem - PysznościZapiekanka z chlebem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | EzumeImages
Ewa Malinowska

Moja babcia zawsze powtarzała, że wyrzucenie chleba do kosza to naprawdę ciężki grzech. Wiele osób niestety robi to, gdy pieczywo zaczyna być czerstwe i nie jest już tak smaczne, aby pojawić się na śniadanie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie prostej zapiekanki chlebowej, która znakomicie sprawdzi się na obiad. Nikt nie domyśli się, że to danie składa się ze starego już chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Zapiekanka z chlebem

Chociaż bazą zapiekanek najczęściej są ziemniaki lub makaron, to dziś pod jajeczną mieszanką, serem i warzywami skrywają się kromki pieczywa. Ten patent pozwoli wykorzystać chleb, który jest już czerstwy.

Zapiekanka z patelni - Pyszności
Zapiekanka z patelni - Pyszności © Canva | hamik

Pamiętaj, że czerstwy chleb nie jest chlebem zepsutym. Nawet mała ilość pleśni w jednym miejscu dyskwalifikuje całe pieczywo i sprawia, że należy je bez wyrzutów sumienia wyrzucić do kosza.

Składniki:

  • 4-6 kromek czerstwego chleba,
  • 2 duże pomidory,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju lub masłem, aby zapiekanka nie przywarła do brzegów naczynia.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Pomidory pokrój w plastry, cukinię oraz paprykę pokrój w kostkę, żółty ser zetrzyj na tarce.
  4. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kromki chleba. Dodaj pokrojone pomidory, cukinię oraz cebulę i skropl całość oliwą z oliwek.
  5. Do miski wbij jajka, dodaj mleko, czosnek, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pierzem. Dokładnie wymieszaj.
  6. Powstałą mieszanką zalej składniki w naczyniu żaroodpornym. Posyp całość startym serem.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut.

Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Po tym czasie pokrój na kawałki i nałóż na talerz. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę