PoradyNajgorsze parówki. "Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma"

Najgorsze parówki. "Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma"

Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać parówki- Pyszności
Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać parówki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tatiana Stepanishcheva
20.02.2024 09:48, aktualizacja: 20.02.2024 12:13

Wokół parówek krąży przekonanie, że nie da się znaleźć w nich nic dobrego. Katarzyna Bosacka podpowiada jednak, jak wybrać najlepsze kiełbaski z dobrym składem, które można zjeść bez większych wyrzutów sumienia.

Mięso oddzielone mechanicznie, zawierające w sobie również postprodukcyjne odpady, glutaminian sodu, konserwanty, wzmacniacze i inne "ulepszenia" - tak właśnie prezentuje się spora część dostępnych na rynku parówek. Nic więc dziwnego, że wiele osób, mimo sympatii do tego produktu, zrezygnowało z ich jedzenia. Jednak nie wszystkie parówki ro zło wcielone i jeśli dobrze się im przyjrzymy, uda się znaleźć te o dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Katarzyna Bosacka radzi, jakie parowki wybrać

Katarzyna Bosacka od lat chętnie dzieli się swoją wiedzą w zakresie żywienia i podpowiada, jak dokonać mądrych wyborów podczas zakupów. W jednym ze swoich postów porównała dwa opakowania parówek. Jedne z nich miały w sobie 95 proc. mięsa,

Takie możemy od czasu do czasu sami zjeść i też podawać dzieciom - radzi Bosacka podkreślając, że parówka powinna być też lekko miękka.
Parówki
Parówki© Getty Images | Denny Gruner

Druga paczka parówek nie okazała się być tak dobra.

Niestety mięsa są pozbawione. Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma - podkreśliła dziennikarka mówiąc, że takich parówek nie podałaby nawet swojemu psu.

Jak wybrać dobre parówki?

Jak widać, parówka parówce nierówna. Na co zwrócić zatem uwagę, kupując parówki dla swojej rodziny?

Katarzyna Bosacka radzi:

  • Wybieraj parówki z jak największą ilością mięsa — najlepiej blisko 100 proc.
  • Unikaj tych z mięsem oddzielonym mechanicznie, to odpad, a nie mięso — tkanki, chrząstki, kostki.
  • Zwracaj uwagę na skład — im krótszy, tym lepszy, bez wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów, konserwantów.
  • Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie, niska cena często oznacza kiepską jakość.
  • Po ugotowaniu dobre parówki powinny być jędrne i sprężyste — te miękkie i rozpadające się mogą zawierać dużą ilość sztucznych dodatków.

Warto również pamiętać, że parówki są produktem wysokoprzetworzonym i powinny być jedynie dodatkiem do codziennej diety, nie jej podstawą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także