Najgorsze parówki. "Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma"

Wokół parówek krąży przekonanie, że nie da się znaleźć w nich nic dobrego. Katarzyna Bosacka podpowiada jednak, jak wybrać najlepsze kiełbaski z dobrym składem, które można zjeść bez większych wyrzutów sumienia.

parówkiKatarzyna Bosacka radzi, jak wybrać parówki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tatiana Stepanishcheva
Ewa Malinowska

Mięso oddzielone mechanicznie, zawierające w sobie również postprodukcyjne odpady, glutaminian sodu, konserwanty, wzmacniacze i inne "ulepszenia" - tak właśnie prezentuje się spora część dostępnych na rynku parówek. Nic więc dziwnego, że wiele osób, mimo sympatii do tego produktu, zrezygnowało z ich jedzenia. Jednak nie wszystkie parówki ro zło wcielone i jeśli dobrze się im przyjrzymy, uda się znaleźć te o dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Katarzyna Bosacka radzi, jakie parowki wybrać

Katarzyna Bosacka od lat chętnie dzieli się swoją wiedzą w zakresie żywienia i podpowiada, jak dokonać mądrych wyborów podczas zakupów. W jednym ze swoich postów porównała dwa opakowania parówek. Jedne z nich miały w sobie 95 proc. mięsa,

Takie możemy od czasu do czasu sami zjeść i też podawać dzieciom - radzi Bosacka podkreślając, że parówka powinna być też lekko miękka.
Parówki
Parówki © Getty Images | Denny Gruner

Druga paczka parówek nie okazała się być tak dobra.

Niestety mięsa są pozbawione. Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma - podkreśliła dziennikarka mówiąc, że takich parówek nie podałaby nawet swojemu psu.

Jak wybrać dobre parówki?

Jak widać, parówka parówce nierówna. Na co zwrócić zatem uwagę, kupując parówki dla swojej rodziny?

Katarzyna Bosacka radzi:

  • Wybieraj parówki z jak największą ilością mięsa — najlepiej blisko 100 proc.
  • Unikaj tych z mięsem oddzielonym mechanicznie, to odpad, a nie mięso — tkanki, chrząstki, kostki.
  • Zwracaj uwagę na skład — im krótszy, tym lepszy, bez wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów, konserwantów.
  • Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie, niska cena często oznacza kiepską jakość.
  • Po ugotowaniu dobre parówki powinny być jędrne i sprężyste — te miękkie i rozpadające się mogą zawierać dużą ilość sztucznych dodatków.

Warto również pamiętać, że parówki są produktem wysokoprzetworzonym i powinny być jedynie dodatkiem do codziennej diety, nie jej podstawą.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości