Najgorsze parówki. "Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma"

Wokół parówek krąży przekonanie, że nie da się znaleźć w nich nic dobrego. Katarzyna Bosacka podpowiada jednak, jak wybrać najlepsze kiełbaski z dobrym składem, które można zjeść bez większych wyrzutów sumienia.

parówkiKatarzyna Bosacka radzi, jak wybrać parówki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Tatiana Stepanishcheva
Ewa Malinowska

Mięso oddzielone mechanicznie, zawierające w sobie również postprodukcyjne odpady, glutaminian sodu, konserwanty, wzmacniacze i inne "ulepszenia" - tak właśnie prezentuje się spora część dostępnych na rynku parówek. Nic więc dziwnego, że wiele osób, mimo sympatii do tego produktu, zrezygnowało z ich jedzenia. Jednak nie wszystkie parówki ro zło wcielone i jeśli dobrze się im przyjrzymy, uda się znaleźć te o dobrej jakości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Katarzyna Bosacka radzi, jakie parowki wybrać

Katarzyna Bosacka od lat chętnie dzieli się swoją wiedzą w zakresie żywienia i podpowiada, jak dokonać mądrych wyborów podczas zakupów. W jednym ze swoich postów porównała dwa opakowania parówek. Jedne z nich miały w sobie 95 proc. mięsa,

Takie możemy od czasu do czasu sami zjeść i też podawać dzieciom - radzi Bosacka podkreślając, że parówka powinna być też lekko miękka.
Parówki
Parówki © Getty Images | Denny Gruner

Druga paczka parówek nie okazała się być tak dobra.

Niestety mięsa są pozbawione. Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma - podkreśliła dziennikarka mówiąc, że takich parówek nie podałaby nawet swojemu psu.

Jak wybrać dobre parówki?

Jak widać, parówka parówce nierówna. Na co zwrócić zatem uwagę, kupując parówki dla swojej rodziny?

Katarzyna Bosacka radzi:

  • Wybieraj parówki z jak największą ilością mięsa — najlepiej blisko 100 proc.
  • Unikaj tych z mięsem oddzielonym mechanicznie, to odpad, a nie mięso — tkanki, chrząstki, kostki.
  • Zwracaj uwagę na skład — im krótszy, tym lepszy, bez wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów, konserwantów.
  • Dobre parówki nie mogą być zbyt tanie, niska cena często oznacza kiepską jakość.
  • Po ugotowaniu dobre parówki powinny być jędrne i sprężyste — te miękkie i rozpadające się mogą zawierać dużą ilość sztucznych dodatków.

Warto również pamiętać, że parówki są produktem wysokoprzetworzonym i powinny być jedynie dodatkiem do codziennej diety, nie jej podstawą.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce