Zapytali Polaków o włoszczyznę. Kiedy usłyszysz odpowiedzi, wybuchniesz śmiechem
Co młodzi Polacy wiedzą na temat kulinariów? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Zdradzę tylko, że naprawdę będzie się działo.
07.09.2023 18:40
Mogłoby się wydawać, że kwestie dotyczące codziennego funkcjonowania są dobrze wszystkim znane. Nikt więc nie powinien mieć problemów z odpowiedzią na tego typu pytania. Ale czy na pewno?
Jeszcze przed godziną byłam pewna, że każdy wie, co to jest włoszczyzna, albo w jakiej temperaturze dochodzi do wrzenia wody. Jak się jednak okazuje, jest spora liczba osób, które nie ma zielonego pojęcia jak odpowiedzieć na te pytania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzają wiedzę Polaków
Na pewno kojarzysz kanał MaturaToBzdura, który działa prężnie na platformie YT już od wielu lat. W każdym odcinku obywatele naszego kraju mogą sprawdzić swoją wiedzę z konkretnej dziedziny.
I jak się okazuje, prowadzący nie ograniczą się jedynie do głównych przedmiotów uczonych w szkole, jak chociażby historia, matematyka, chemia, czy geografia. Na ich kanale można znaleźć też odcinki dotyczące znajomości kwestii związanych m.in. z piłką nożną, światem influencerów, a nawet interpretacji tekstów rapowych.
Zobacz także
Co Polacy wiedzą na temat kulinariów?
Okazuje się, że w przeprowadzonych testach wiedzy, przyszedł czas na kulinaria. I muszę przyznać, że byłam w ogromnym szoku. Okazało się bowiem, że osoby występujące w programie nie miały zielonego pojęcia, czym jest m.in. włoszczyzna. A mogłoby się wydawać, że to podstawy, które zna każdy. Mylę się?
Jakie padały odpowiedzi na to pytanie? Jedna z uczestniczek stwierdziła, że to mięso. Inna z kolei uważa, że włoszczyzna to zielone warzywa typu koperek, pietruszka i szczypiorek. Ale to nie koniec, jeden z uczestników jest przekonany, że włoszczyzna to rodzaj włoskiego dania. Nie pomogły nawet podpowiedzi prowadzącego, który chciał jakoś pomóc uczestnikom.
W przeprowadzonych testach zapytano również o temperaturę wrzenia wody i tu też nie było kolorowo. Rekordowa temperatura, jaką wymienił jeden z uczestników wyniosła 180 stopni Celsjusza. Duży problem stanowiły również pytania czym jest potrawa koszerna, a także wyjaśnienie pochodzenia jagnięciny oraz rodzynek.
A ty znasz poprawne odpowiedzi na wszystkie powyższe zagadnienia. Obejrzyj cały odcinek i sprawdź swoją wiedzę odnośnie świata kulinarnego. Oczywiście nie zapomnij potem napisać, jak ci poszło. Trzymam kciuki!
Zobacz także