Zapytali Polaków o włoszczyznę. Kiedy usłyszysz odpowiedzi, wybuchniesz śmiechem

Co młodzi Polacy wiedzą na temat kulinariów? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Zdradzę tylko, że naprawdę będzie się działo.

Okazuje się, że termin włoszczyzna nie jest dobrze znany każdemuOkazuje się, że termin włoszczyzna nie jest dobrze znany każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Hanna, MaturaToBzdura
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że kwestie dotyczące codziennego funkcjonowania są dobrze wszystkim znane. Nikt więc nie powinien mieć problemów z odpowiedzią na tego typu pytania. Ale czy na pewno?

Jeszcze przed godziną byłam pewna, że każdy wie, co to jest włoszczyzna, albo w jakiej temperaturze dochodzi do wrzenia wody. Jak się jednak okazuje, jest spora liczba osób, które nie ma zielonego pojęcia jak odpowiedzieć na te pytania. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Sprawdzają wiedzę Polaków

Na pewno kojarzysz kanał MaturaToBzdura, który działa prężnie na platformie YT już od wielu lat. W każdym odcinku obywatele naszego kraju mogą sprawdzić swoją wiedzę z konkretnej dziedziny. 

I jak się okazuje, prowadzący nie ograniczą się jedynie do głównych przedmiotów uczonych w szkole, jak chociażby historia, matematyka, chemia, czy geografia. Na ich kanale można znaleźć też odcinki dotyczące znajomości kwestii związanych m.in. z piłką nożną, światem influencerów, a nawet interpretacji tekstów rapowych. 

Co Polacy wiedzą na temat kulinariów?

Okazuje się, że w przeprowadzonych testach wiedzy, przyszedł czas na kulinaria. I muszę przyznać, że byłam w ogromnym szoku. Okazało się bowiem, że osoby występujące w programie nie miały zielonego pojęcia, czym jest m.in. włoszczyzna. A mogłoby się wydawać, że to podstawy, które zna każdy. Mylę się?

Pytanie o włoszczyznę okazało się problematyczne
Pytanie o włoszczyznę okazało się problematyczne © Adobe Stock | zigzagmtart

Jakie padały odpowiedzi na to pytanie? Jedna z uczestniczek stwierdziła, że to mięso. Inna z kolei uważa, że włoszczyzna to zielone warzywa typu koperek, pietruszka i szczypiorek. Ale to nie koniec, jeden z uczestników jest przekonany, że włoszczyzna to rodzaj włoskiego dania. Nie pomogły nawet podpowiedzi prowadzącego, który chciał jakoś pomóc uczestnikom.

W przeprowadzonych testach zapytano również o temperaturę wrzenia wody i tu też nie było kolorowo. Rekordowa temperatura, jaką wymienił jeden z uczestników wyniosła 180 stopni Celsjusza. Duży problem stanowiły również pytania czym jest potrawa koszerna, a także wyjaśnienie pochodzenia jagnięciny oraz rodzynek

A ty znasz poprawne odpowiedzi na wszystkie powyższe zagadnienia. Obejrzyj cały odcinek i sprawdź swoją wiedzę odnośnie świata kulinarnego. Oczywiście nie zapomnij potem napisać, jak ci poszło. Trzymam kciuki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką