Zapytali Polaków o włoszczyznę. Kiedy usłyszysz odpowiedzi, wybuchniesz śmiechem

Co młodzi Polacy wiedzą na temat kulinariów? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Zdradzę tylko, że naprawdę będzie się działo.

Okazuje się, że termin włoszczyzna nie jest dobrze znany każdemuOkazuje się, że termin włoszczyzna nie jest dobrze znany każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Hanna, MaturaToBzdura
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że kwestie dotyczące codziennego funkcjonowania są dobrze wszystkim znane. Nikt więc nie powinien mieć problemów z odpowiedzią na tego typu pytania. Ale czy na pewno?

Jeszcze przed godziną byłam pewna, że każdy wie, co to jest włoszczyzna, albo w jakiej temperaturze dochodzi do wrzenia wody. Jak się jednak okazuje, jest spora liczba osób, które nie ma zielonego pojęcia jak odpowiedzieć na te pytania. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z jabłkami i malinami. Nazywane "niewidzialnym", bo znika prawie zaraz po podaniu

Sprawdzają wiedzę Polaków

Na pewno kojarzysz kanał MaturaToBzdura, który działa prężnie na platformie YT już od wielu lat. W każdym odcinku obywatele naszego kraju mogą sprawdzić swoją wiedzę z konkretnej dziedziny. 

I jak się okazuje, prowadzący nie ograniczą się jedynie do głównych przedmiotów uczonych w szkole, jak chociażby historia, matematyka, chemia, czy geografia. Na ich kanale można znaleźć też odcinki dotyczące znajomości kwestii związanych m.in. z piłką nożną, światem influencerów, a nawet interpretacji tekstów rapowych. 

Co Polacy wiedzą na temat kulinariów?

Okazuje się, że w przeprowadzonych testach wiedzy, przyszedł czas na kulinaria. I muszę przyznać, że byłam w ogromnym szoku. Okazało się bowiem, że osoby występujące w programie nie miały zielonego pojęcia, czym jest m.in. włoszczyzna. A mogłoby się wydawać, że to podstawy, które zna każdy. Mylę się?

Pytanie o włoszczyznę okazało się problematyczne
Pytanie o włoszczyznę okazało się problematyczne © Adobe Stock | zigzagmtart

Jakie padały odpowiedzi na to pytanie? Jedna z uczestniczek stwierdziła, że to mięso. Inna z kolei uważa, że włoszczyzna to zielone warzywa typu koperek, pietruszka i szczypiorek. Ale to nie koniec, jeden z uczestników jest przekonany, że włoszczyzna to rodzaj włoskiego dania. Nie pomogły nawet podpowiedzi prowadzącego, który chciał jakoś pomóc uczestnikom.

W przeprowadzonych testach zapytano również o temperaturę wrzenia wody i tu też nie było kolorowo. Rekordowa temperatura, jaką wymienił jeden z uczestników wyniosła 180 stopni Celsjusza. Duży problem stanowiły również pytania czym jest potrawa koszerna, a także wyjaśnienie pochodzenia jagnięciny oraz rodzynek

A ty znasz poprawne odpowiedzi na wszystkie powyższe zagadnienia. Obejrzyj cały odcinek i sprawdź swoją wiedzę odnośnie świata kulinarnego. Oczywiście nie zapomnij potem napisać, jak ci poszło. Trzymam kciuki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟