Rodzina będzie biła ci brawo. Omlet, którego nie trzeba przewracać

Możesz przygotować go na śniadanie, jednak doskonale sprawdzi się również jako deser. Tym omletem zajadał się cesarz Franciszek I, stąd też jego nazwa — kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski. Jak go przygotować?

omlet cesarskiomlet cesarski
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje

Choć okoliczności powstania przepisu na omlet cesarski nie są do końca jasne, danie to bez wątpienia na stałe wpisało się do kanonu kuchni austriackiej. Omlet zyskał również popularność w Niemczech czy Czechach. Nic dziwnego. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki. Doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami. Klasycznie serwuje się do z rodzynkami namoczonymi w rumie.

Omlet cesarski najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Na talerzu posypuje się go cukrem pudrem lub cynamonem. Omlet cesarki można podać również z musem jabłkowym, konfiturami czy sosem śliwkowym. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Swoim przepisem na to wyjątkowe śniadaniowe danie podzieliła się Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Blogerka serwuje omlet cesarski z czereśniami i płatkami migdałowymi. Dodatkowo, zamiast zwykłej pszennej mąki, użyła orkiszowej. Jesteście ciekawi efektu?

Omlet cesarski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki mąki (ja użyłam orkiszowej),
  • szczypta soli,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • łyżka masła,
  • dodatki – u mnie czereśnie i prażone płatki migdałowe. Można użyć świeżych owoców, rodzynek lub innych bakalii.
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z solą. Dodaj żółtka i wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Jeśli chcesz użyć suszonych owoców, to dodaj je w tym momencie.
  2. Wolno wlej mleko i wymieszaj.
  3. Masę wlej na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smaż na średnim ogniu.
  4. Kiedy spód się przypiecze, widelcem podziel omlet na mniejsze kawałki i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę.
  5. Omlet podawaj posypany cukrem pudrem, z owocami i płatkami migdałów.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
W latach 90. była hitem świąt i rodzinnych uroczystości. Może konkurować nawet z jarzynową
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀