PrzepisŚniadanieRodzina będzie biła ci brawo. Omlet, którego nie trzeba przewracać

Rodzina będzie biła ci brawo. Omlet, którego nie trzeba przewracać

omlet cesarski
omlet cesarski
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje
16.08.2023 06:36

Możesz przygotować go na śniadanie, jednak doskonale sprawdzi się również jako deser. Tym omletem zajadał się cesarz Franciszek I, stąd też jego nazwa — kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski. Jak go przygotować?

Choć okoliczności powstania przepisu na omlet cesarski nie są do końca jasne, danie to bez wątpienia na stałe wpisało się do kanonu kuchni austriackiej. Omlet zyskał również popularność w Niemczech czy Czechach. Nic dziwnego. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki. Doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami. Klasycznie serwuje się do z rodzynkami namoczonymi w rumie.

Omlet cesarski najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Na talerzu posypuje się go cukrem pudrem lub cynamonem. Omlet cesarki można podać również z musem jabłkowym, konfiturami czy sosem śliwkowym. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Swoim przepisem na to wyjątkowe śniadaniowe danie podzieliła się Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Blogerka serwuje omlet cesarski z czereśniami i płatkami migdałowymi. Dodatkowo, zamiast zwykłej pszennej mąki, użyła orkiszowej. Jesteście ciekawi efektu?

Omlet cesarski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki mąki (ja użyłam orkiszowej),
  • szczypta soli,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • łyżka masła,
  • dodatki – u mnie czereśnie i prażone płatki migdałowe. Można użyć świeżych owoców, rodzynek lub innych bakalii.
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z solą. Dodaj żółtka i wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Jeśli chcesz użyć suszonych owoców, to dodaj je w tym momencie.
  2. Wolno wlej mleko i wymieszaj.
  3. Masę wlej na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smaż na średnim ogniu.
  4. Kiedy spód się przypiecze, widelcem podziel omlet na mniejsze kawałki i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę.
  5. Omlet podawaj posypany cukrem pudrem, z owocami i płatkami migdałów.
Źródło artykułu:Kwelka Gotuje
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także