Rodzina będzie biła ci brawo. Omlet, którego nie trzeba przewracać

Możesz przygotować go na śniadanie, jednak doskonale sprawdzi się również jako deser. Tym omletem zajadał się cesarz Franciszek I, stąd też jego nazwa — kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski. Jak go przygotować?

omlet cesarskiomlet cesarski
Źródło zdjęć: © Kwelka gotuje

Choć okoliczności powstania przepisu na omlet cesarski nie są do końca jasne, danie to bez wątpienia na stałe wpisało się do kanonu kuchni austriackiej. Omlet zyskał również popularność w Niemczech czy Czechach. Nic dziwnego. Jest delikatny, puszysty, lekko słodki. Doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami. Klasycznie serwuje się do z rodzynkami namoczonymi w rumie.

Omlet cesarski najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu. Na talerzu posypuje się go cukrem pudrem lub cynamonem. Omlet cesarki można podać również z musem jabłkowym, konfiturami czy sosem śliwkowym. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Swoim przepisem na to wyjątkowe śniadaniowe danie podzieliła się Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Blogerka serwuje omlet cesarski z czereśniami i płatkami migdałowymi. Dodatkowo, zamiast zwykłej pszennej mąki, użyła orkiszowej. Jesteście ciekawi efektu?

Omlet cesarski - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki mąki (ja użyłam orkiszowej),
  • szczypta soli,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • łyżka masła,
  • dodatki – u mnie czereśnie i prażone płatki migdałowe. Można użyć świeżych owoców, rodzynek lub innych bakalii.
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z solą. Dodaj żółtka i wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Jeśli chcesz użyć suszonych owoców, to dodaj je w tym momencie.
  2. Wolno wlej mleko i wymieszaj.
  3. Masę wlej na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smaż na średnim ogniu.
  4. Kiedy spód się przypiecze, widelcem podziel omlet na mniejsze kawałki i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę.
  5. Omlet podawaj posypany cukrem pudrem, z owocami i płatkami migdałów.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione