PrzepisPuszysty jak chmurka. Biszkoptowy omlet idealny na śniadanie

Puszysty jak chmurka. Biszkoptowy omlet idealny na śniadanie

Omlet biszkoptowy- Pyszności; żródło Adobe
Omlet biszkoptowy- Pyszności; żródło Adobe
Ewa
02.07.2023 06:30

Puszysty omlet biszkoptowy to nie tylko świetny pomysł na deser, ale również na słodki deser. Do przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników.

Omlety to nie tylko proste placki z dodatkami, ale też puszyste chmurki godne miana pysznego deseru. Ich przygotowanie niewiele różni się od robienia klasycznego omletu. Sekret tkwi w ubiciu białek na sztywną pianę i późniejszym połączeniu ich z pozostałymi składnikami. Świetnie smakują w towarzystwie czekolady, dżemu, serka homogenizowanego oraz świeżych owoców. Czasami oprószam omlet jedynie cukrem pudrem. Latem nie wyobrażam sobie lepszego śniadania niż biszkopciki z patelni ze pokrojonymi truskawkami i odrobiną mięty.

Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielam od białek.
  2. Białka ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Możesz użyć tutaj zarówno cukru białego, wanilinowego jak i cukru pudru.
  3. Następnie do ubitych białek dodaję żółtka oraz przesianą mąkę i mieszam całość szpatułką. Robię to delikatnie, aby nie stracić puszystości ubitego białka.
  4. Na patelni rozgrzewam masło i wlewam przygotowaną masę. Zmniejszam moc palnika i smażę pod przykrywką przez 3-4 minuty.
  5. Po tym czasie ostrożnie przewracam omlet i smażę kilka minut, aż zarumieni się również od dołu.
  6. Gotowy placek przekładam na talerz i podaję z ulubionymi dodatkami.

Omlet smakuje całkiem dobrze również na zimno, więc chętnie zabieram go ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Z biegiem czasu nieco opada, ale wciąż pozostaje bardziej puszysty niż klasyczny omlet na słono.

Omlet biszkoptowy na słono

Jeśli jednak nie jesteś fanem słodkich śniadań, to puszysty omlet biszkoptowy możesz podawać również na słono. Nie dodawaj wtedy cukru podczas ubijania białek. Możesz za to dodać nieco więcej soli, a do masy wrzucić dodatkowo suszone zioła i przyprawy.

Obraz

Świetnie sprawdzi się bazylia, oregano czy trochę słodkiej i ostrej papryki. Omlet możesz posypać startym serem żółtym lub pokroszoną fetą, dodać ulubioną wędlinę i cieszyć się kompozycją skrojoną na miarę potrzeb.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także