Omlet chmurka z szynką i serem. Lekki przepis na śniadanie

Delikatny i puszysty omlet chmurka to świetny przepis na śniadanie. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych i prostych składników.

Omlet chmurka- PysznościOmlet chmurka- Pyszności
Ewa

Lekki omlet na słono

Omlety to potrawa, która zazwyczaj kojarzy nam się z czymś słodkim, na przykład z dżemem, owocami lub cukrem pudrem. Jednak równie pyszne są w wersji wytrawnej, z warzywami, mięsem czy serem. Wersja francuska omleta, znana jako omlet soufflé, znana jest z tego, że jest bardzo puszysta i delikatna. To właśnie francuscy kucharze w XVIII wieku rozpowszechnili w Europie metodę gotowania omleta na wolnym ogniu, co zapewnia idealną konsystencję i puszystość.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Omlet chmurka

Składniki:

  • 4 jajka
  • masło

Dodatki

  • szynka
  • ser
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Wbij jajka do miski lub wysokiego naczynia i rozkłóć przy pomocy widelca. Na patelni rozgrzej masło i wlej przez sitko przygotowane jajka.

Omlet chmurka- Pyszności
Omlet chmurka- Pyszności

Po chwili przerzuć omlet na drugą stronę, aby masa jajeczna dobrze się ścięła. Następnie posyp całość startym serem. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella, gouda lub cheddar. Dodaj pokrojoną w słupki szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Możesz oczywiście pominąć dodatek mięsa i zaserwować omlet w wersji wegetariańskiej. Dobierz takie dodatki, jakie lubisz najbardziej.

Omlet chmurka- Pyszności
Omlet chmurka- Pyszności

Podaj omlet od razu po przygotowaniu. Proste, smaczne i szybkie danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy też kolacja na ciepło.

Smacznego!

Omlet chmurka- Pyszności
Omlet chmurka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej