Omlet chmurka z szynką i serem. Lekki przepis na śniadanie
Delikatny i puszysty omlet chmurka to świetny przepis na śniadanie. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych i prostych składników.
18.03.2023 | aktual.: 04.04.2023 17:00
Lekki omlet na słono
Omlety to potrawa, która zazwyczaj kojarzy nam się z czymś słodkim, na przykład z dżemem, owocami lub cukrem pudrem. Jednak równie pyszne są w wersji wytrawnej, z warzywami, mięsem czy serem. Wersja francuska omleta, znana jako omlet soufflé, znana jest z tego, że jest bardzo puszysta i delikatna. To właśnie francuscy kucharze w XVIII wieku rozpowszechnili w Europie metodę gotowania omleta na wolnym ogniu, co zapewnia idealną konsystencję i puszystość.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Omlet chmurka
Składniki:
- 4 jajka
- masło
Dodatki
- szynka
- ser
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski lub wysokiego naczynia i rozkłóć przy pomocy widelca. Na patelni rozgrzej masło i wlej przez sitko przygotowane jajka.
Po chwili przerzuć omlet na drugą stronę, aby masa jajeczna dobrze się ścięła. Następnie posyp całość startym serem. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella, gouda lub cheddar. Dodaj pokrojoną w słupki szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Możesz oczywiście pominąć dodatek mięsa i zaserwować omlet w wersji wegetariańskiej. Dobierz takie dodatki, jakie lubisz najbardziej.
Podaj omlet od razu po przygotowaniu. Proste, smaczne i szybkie danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy też kolacja na ciepło.
Smacznego!