Obiadowy omlet z kurczakiem, ziemniakiem i serem. Pyszny i sycący

Chociaż omlet kojarzy nam się głównie ze śniadaniem, to dzięki kilku modyfikacjom sprawdzi się świetnie w roli pysznego i lekkiego obiadu. Jak przygotować szybki obiad? Zobacz nasz sprawdzony przepis na obiadowy omlet z kurczakiem!

Obrazek
Ewa

Omlet jest pożywnym i sycącym daniem zarówno na obiad , jak i późna obiadokolację. W naszym przepisie nie wykorzystujemy mąki, dzięki czemu sprawdzi się dla osób, które muszą ograniczyć gluten. Rolę zagęstnika pełni żółty ser, który podczas pieczenia rozpuszcza się i przyjemnie ciągnie. Dzięki temu, że w naszym obiadowym omlecie jest kurczak oraz ziemniak, to staje się on jeszcze bardziej pożywny oraz sycący. I co najważniejsze - nie musisz wcześniej rozmrażać mięsa!

Skąd wziął się omlet?

Według dawnej receptury, omlet tradycyjnie przygotowuje się z jajek, które najpierw są ubijane, a następnie mieszane z wodą i przyprawami, przede wszystkim solą i pieprzem. Jest to danie znane od wieków- pierwsze omlety powstawały w starożytnej Persji. Udoskonalili go Rzymianie, dodając więcej składników (między innymi mleko). Znana obecnie nazwa wywodzi się oczywiście z języka francuskiego. Do Polski ta potrawa trafiła za sprawą żony Jana III Sobieskiego, Marysieńki Sobieskiej.

Przepis na obiadowy omlet z kurczakiem znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Obiadowy omlet z kurczakiem - składniki

1 filet z piersi z kurczaka - mrożony

1 duży ziemniak

100 g sera żółtego

2 jajka

1 szalotka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki pieprzu

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Na tarce zetrzyj zamrożoną pierś z kurczaka. Zetrzyj na tych samych oczkach również obranego i umytego ziemniaka oraz żółty ser.

Obrazek
omlet śniadaniowy z kurczkiem pyszności

Przygotowaną mieszankę przełóż do miski. Dodaj do niej jajka, drobno posiekaną szalotkę (możesz też zamienić ją na czerwoną cebulę) i natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Obrazek
omlet obiadowy pyszności

Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Wyłóż na nią przygotowaną masę omletową i rozprowadź na powierzchni przy pomocy łyżki.

Kiedy omlet już się zetnie- przewróć go na drugą stronę. Pomocna będzie pokrywka lub duży talerz. Przyłóż go do patelni i dynamicznie obróć tak, aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuń omlet obiadowy niedopieczona stroną do dołu i smaż dalej, aż masa się całkowicie zetnie.

Obrazek

Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki  i pokrój na kawałki. Obiad jest już gotowy. Smacznego!

Obrazek
Obiadowy omlet - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni