Obiadowy omlet z kurczakiem, ziemniakiem i serem. Pyszny i sycący
14.06.2022 13:00, aktual.: 10.10.2023 20:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż omlet kojarzy nam się głównie ze śniadaniem, to dzięki kilku modyfikacjom sprawdzi się świetnie w roli pysznego i lekkiego obiadu. Jak przygotować szybki obiad? Zobacz nasz sprawdzony przepis na obiadowy omlet z kurczakiem!
Omlet jest pożywnym i sycącym daniem zarówno na obiad , jak i późna obiadokolację. W naszym przepisie nie wykorzystujemy mąki, dzięki czemu sprawdzi się dla osób, które muszą ograniczyć gluten. Rolę zagęstnika pełni żółty ser, który podczas pieczenia rozpuszcza się i przyjemnie ciągnie. Dzięki temu, że w naszym obiadowym omlecie jest kurczak oraz ziemniak, to staje się on jeszcze bardziej pożywny oraz sycący. I co najważniejsze - nie musisz wcześniej rozmrażać mięsa!
Skąd wziął się omlet?
Według dawnej receptury, omlet tradycyjnie przygotowuje się z jajek, które najpierw są ubijane, a następnie mieszane z wodą i przyprawami, przede wszystkim solą i pieprzem. Jest to danie znane od wieków- pierwsze omlety powstawały w starożytnej Persji. Udoskonalili go Rzymianie, dodając więcej składników (między innymi mleko). Znana obecnie nazwa wywodzi się oczywiście z języka francuskiego. Do Polski ta potrawa trafiła za sprawą żony Jana III Sobieskiego, Marysieńki Sobieskiej.
Przepis na obiadowy omlet z kurczakiem znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Obiadowy omlet z kurczakiem - składniki
1 filet z piersi z kurczaka - mrożony
1 duży ziemniak
100 g sera żółtego
2 jajka
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na tarce zetrzyj zamrożoną pierś z kurczaka. Zetrzyj na tych samych oczkach również obranego i umytego ziemniaka oraz żółty ser.
Przygotowaną mieszankę przełóż do miski. Dodaj do niej jajka, drobno posiekaną szalotkę (możesz też zamienić ją na czerwoną cebulę) i natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Wyłóż na nią przygotowaną masę omletową i rozprowadź na powierzchni przy pomocy łyżki.
Kiedy omlet już się zetnie- przewróć go na drugą stronę. Pomocna będzie pokrywka lub duży talerz. Przyłóż go do patelni i dynamicznie obróć tak, aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuń omlet obiadowy niedopieczona stroną do dołu i smaż dalej, aż masa się całkowicie zetnie.
Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki i pokrój na kawałki. Obiad jest już gotowy. Smacznego!