Obiadowy omlet z kurczakiem, ziemniakiem i serem. Pyszny i sycący
Chociaż omlet kojarzy nam się głównie ze śniadaniem, to dzięki kilku modyfikacjom sprawdzi się świetnie w roli pysznego i lekkiego obiadu. Jak przygotować szybki obiad? Zobacz nasz sprawdzony przepis na obiadowy omlet z kurczakiem!
14.06.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:18
Omlet jest pożywnym i sycącym daniem zarówno na obiad , jak i późna obiadokolację. W naszym przepisie nie wykorzystujemy mąki, dzięki czemu sprawdzi się dla osób, które muszą ograniczyć gluten. Rolę zagęstnika pełni żółty ser, który podczas pieczenia rozpuszcza się i przyjemnie ciągnie. Dzięki temu, że w naszym obiadowym omlecie jest kurczak oraz ziemniak, to staje się on jeszcze bardziej pożywny oraz sycący. I co najważniejsze - nie musisz wcześniej rozmrażać mięsa!
Skąd wziął się omlet?
Według dawnej receptury, omlet tradycyjnie przygotowuje się z jajek, które najpierw są ubijane, a następnie mieszane z wodą i przyprawami, przede wszystkim solą i pieprzem. Jest to danie znane od wieków- pierwsze omlety powstawały w starożytnej Persji. Udoskonalili go Rzymianie, dodając więcej składników (między innymi mleko). Znana obecnie nazwa wywodzi się oczywiście z języka francuskiego. Do Polski ta potrawa trafiła za sprawą żony Jana III Sobieskiego, Marysieńki Sobieskiej.
Przepis na obiadowy omlet z kurczakiem znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Obiadowy omlet z kurczakiem - składniki
1 filet z piersi z kurczaka - mrożony
1 duży ziemniak
100 g sera żółtego
2 jajka
1 szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na tarce zetrzyj zamrożoną pierś z kurczaka. Zetrzyj na tych samych oczkach również obranego i umytego ziemniaka oraz żółty ser.
Przygotowaną mieszankę przełóż do miski. Dodaj do niej jajka, drobno posiekaną szalotkę (możesz też zamienić ją na czerwoną cebulę) i natkę pietruszki. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Wyłóż na nią przygotowaną masę omletową i rozprowadź na powierzchni przy pomocy łyżki.
Kiedy omlet już się zetnie- przewróć go na drugą stronę. Pomocna będzie pokrywka lub duży talerz. Przyłóż go do patelni i dynamicznie obróć tak, aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie zsuń omlet obiadowy niedopieczona stroną do dołu i smaż dalej, aż masa się całkowicie zetnie.
Gotowy omlet posyp posiekaną natką pietruszki i pokrój na kawałki. Obiad jest już gotowy. Smacznego!