Tomek Strzelczyk wie, jak zrobić prawdziwe zimne nóżki. Nie idzie na skróty

Na domową imprezę w sylwestrową noc warto zaopatrzyć się zarówno w coś do picia, jak i do zjedzenia. A najlepiej, jak obie te propozycje idą ze sobą w parze. Tomasz Strzelczyk, autor książek kulinarnych i uczestnik programu "MasterChef Polska", proponuje na specjalne okazje m.in. znane z PRL-u zimne nóżki. Oto jak je robi i jak doprawia, aby smakowały wybornie.

Zimne nóżki z książki "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!".Zimne nóżki z książki "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!".
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

W swojej najnowszej publikacji "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!" Tomek Strzelczyk uwzględnił klasyki z polskiej kuchni, które pojawiają się w naszych domach na święta i specjalne okazje. Nie zabrakło też autorskich przepisów i patentów autora na doprawienie w charakterystyczny dla niego, pomysłowy sposób.

Zimne nóżki bez żelatyny

Potrawa jak zimne nóżki często kojarzy się z prywatkami z lat 70. i 80. Sowicie skropione octem lub sokiem z cytryny smakowały doskonale jako zimna przystawka, przed flakami czy bigosem. I warto powtórzyć to danie, ale stawiając na jakościowe produkty i dobry przepis. W przypadku zimnych nóżek Strzelczyk nie dodaje ani grama żelatyny. Liczy się za to technika przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Przepis na zimne nóżki od Tomka Strzelczyka

Sporo warzyw, odpowiedni dobór mięsa, a także proporcje przypraw — to wszystko sprawia, że zimne nóżki smakują naprawdę wybornie.

Składniki:

  • 1 golonka (około 1½ kg),
  • 3 ogony wieprzowe,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ małego selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Mięso moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładamy je do niedużego garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Musi ona sięgać lekko ponad mięso. Dodajemy grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Całość zagotowujemy.
  3. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy mięso 3,5 godziny. Ugotowane mięso wyjmujemy delikatnie z wywaru, obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  4. Kawałki mięsa wkładamy do małych miseczek i zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Znak Horyzont
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska