Tomek Strzelczyk wie, jak zrobić prawdziwe zimne nóżki. Nie idzie na skróty

Na domową imprezę w sylwestrową noc warto zaopatrzyć się zarówno w coś do picia, jak i do zjedzenia. A najlepiej, jak obie te propozycje idą ze sobą w parze. Tomasz Strzelczyk, autor książek kulinarnych i uczestnik programu "MasterChef Polska", proponuje na specjalne okazje m.in. znane z PRL-u zimne nóżki. Oto jak je robi i jak doprawia, aby smakowały wybornie.

Zimne nóżki z książki "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!".Zimne nóżki z książki "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!".
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

W swojej najnowszej publikacji "Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu!" Tomek Strzelczyk uwzględnił klasyki z polskiej kuchni, które pojawiają się w naszych domach na święta i specjalne okazje. Nie zabrakło też autorskich przepisów i patentów autora na doprawienie w charakterystyczny dla niego, pomysłowy sposób.

Zimne nóżki bez żelatyny

Potrawa jak zimne nóżki często kojarzy się z prywatkami z lat 70. i 80. Sowicie skropione octem lub sokiem z cytryny smakowały doskonale jako zimna przystawka, przed flakami czy bigosem. I warto powtórzyć to danie, ale stawiając na jakościowe produkty i dobry przepis. W przypadku zimnych nóżek Strzelczyk nie dodaje ani grama żelatyny. Liczy się za to technika przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Przepis na zimne nóżki od Tomka Strzelczyka

Sporo warzyw, odpowiedni dobór mięsa, a także proporcje przypraw — to wszystko sprawia, że zimne nóżki smakują naprawdę wybornie.

Składniki:

  • 1 golonka (około 1½ kg),
  • 3 ogony wieprzowe,
  • 2 nóżki wieprzowe,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ małego selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Mięso moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie przekładamy je do niedużego garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Musi ona sięgać lekko ponad mięso. Dodajemy grubo pokrojone warzywa i przyprawy. Całość zagotowujemy.
  3. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy mięso 3,5 godziny. Ugotowane mięso wyjmujemy delikatnie z wywaru, obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
  4. Kawałki mięsa wkładamy do małych miseczek i zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Znak Horyzont

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych