WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Mizeria do obiadu - 3 nietypowe, najlepsze wersje klasycznej surówki

Mizeria to dodatek do obiadu, który gości w naszych domach bardzo często. Ogórki, które są głównym gościem programu tego przepisu, potrafią podbić niejedno serce. Duża zawartość wody, jaka znajduje się w tym produkcie nadaje orzeźwiający smak całej sałatce. Robiona i przyprawiona na różne sposoby, ale zawsze smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.

Obrazek
Agnieszka

Mizerie - większość z nas jadła ją w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 3 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku.

mielone z indyka z mizerią

Aromatyczna mizeria z koprem na bazie kefiru

Składniki na 1 porcje:

  • 1 ogórek
  • 50 ml kefiru
  • ¼ gałązki kopru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj kefir i sok z cytryny. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj.  Smacznego!

Lekka mizeria dla dbających o sylwetkę na bazie jogurtu

Składniki na 1 porcje:

  • 1 średni ogórek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny. 

Mizeria śmietanowo - jogurtowa z pikantnym akcentem

Składniki na 1 porcje:

  • 1 średni ogórek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • ½ cebuli dymki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw pieprzem oraz solą.   Dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj posiekany szczypior i cebulę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler