PrzepisMizeria do obiadu - 3 nietypowe, najlepsze wersje klasycznej surówki

Mizeria do obiadu - 3 nietypowe, najlepsze wersje klasycznej surówki

Mizeria do obiadu - 3 nietypowe, najlepsze wersje klasycznej surówki
Agnieszka

20.05.2022 21:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mizeria to dodatek do obiadu, który gości w naszych domach bardzo często. Ogórki, które są głównym gościem programu tego przepisu, potrafią podbić niejedno serce. Duża zawartość wody, jaka znajduje się w tym produkcie nadaje orzeźwiający smak całej sałatce. Robiona i przyprawiona na różne sposoby, ale zawsze smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.

Mizerie - większość z nas jadła ją w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 3 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku.

Obraz

Aromatyczna mizeria z koprem na bazie kefiru

Składniki na 1 porcje:

  • 1 ogórek
  • 50 ml kefiru
  • ¼ gałązki kopru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj kefir i sok z cytryny. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj.  Smacznego!

Lekka mizeria dla dbających o sylwetkę na bazie jogurtu

Składniki na 1 porcje:

  • 1 średni ogórek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny. 

Mizeria śmietanowo - jogurtowa z pikantnym akcentem

Składniki na 1 porcje:

  • 1 średni ogórek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • ½ cebuli dymki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw pieprzem oraz solą.   Dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj posiekany szczypior i cebulę. Smacznego!