Mizeria do obiadu - 3 nietypowe, najlepsze wersje klasycznej surówki
Mizeria to dodatek do obiadu, który gości w naszych domach bardzo często. Ogórki, które są głównym gościem programu tego przepisu, potrafią podbić niejedno serce. Duża zawartość wody, jaka znajduje się w tym produkcie nadaje orzeźwiający smak całej sałatce. Robiona i przyprawiona na różne sposoby, ale zawsze smakuje rewelacyjnie. Przygotowanie mizerii nie wymaga od nas szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka składników i dodatek do obiadu mamy gotowy.
20.05.2022 21:49
Mizerie - większość z nas jadła ją w domu rodzinnym, ale może warto stworzyć własną wersję? Mamy dla Ciebie 3 propozycje, które zdetronizują obiadową nudę. Teraz możesz zaskoczyć domowników bez większego wysiłku.
Aromatyczna mizeria z koprem na bazie kefiru
Składniki na 1 porcje:
- 1 ogórek
- 50 ml kefiru
- ¼ gałązki kopru
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki i umieść w misce. Koper umyj i bardzo drobno posiekaj. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj kefir i sok z cytryny. Całość udekoruj koprem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Lekka mizeria dla dbających o sylwetkę na bazie jogurtu
Składniki na 1 porcje:
- 1 średni ogórek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw ogórka pieprzem oraz solą. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny.
Mizeria śmietanowo - jogurtowa z pikantnym akcentem
Składniki na 1 porcje:
- 1 średni ogórek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- ½ cebuli dymki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyj i obierz, pokrój w plasterki i umieść w misce. Przypraw pieprzem oraz solą. Dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj posiekany szczypior i cebulę. Smacznego!