PrzepisPoszatkuj i zalej białym dressingiem. Ta surówka z młodej kapusty będzie hitem lata

Poszatkuj i zalej białym dressingiem. Ta surówka z młodej kapusty będzie hitem lata

Surówka z młodej kapusty. Fot. AdobeStock
Surówka z młodej kapusty. Fot. AdobeStock
16.06.2023 18:04, aktualizacja: 16.06.2023 23:28

Jeśli nie masz pomysłu na smaczną surówkę do obiadu, to strzał w dziesiątkę. Warto wykorzystywać sezonowe warzywa, więc idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta. Doskonale będzie komponować się z sosami, ale też kotletami schabowymi czy mielonymi. Z daniami bezmięsnymi również będzie smakować obłędnie. Warto więc zapisać ten przepis na później. 

Chrupiąca i pyszna surówka z młodej kapusty zachwyci całą rodzinę. Gwarantujemy, że będzie smakować nawet największym niejadkom. Lista składników do jej przygotowania nie jest długa, a dodatki możesz dobierać spośród tych, które najbardziej lubisz. Nie warto więc zwlekać. Przygotuj ją do dzisiejszego obiadu.

Surówka z młodej kapusty. Chrupie i smakuje obłędnie

Lato zbliża się wielkimi krokami, choć pogoda już teraz nas rozpieszcza. Pamiętajmy, by korzystać z sezonowych owoców i warzyw, ponieważ one tak szybko odchodzą. Jednym z takich warzyw jest właśnie młoda kapusta, która smakuje całkowicie inaczej niż stara. Jeśli do tej pory myśleliście, że mizeria to królowa surówek, musicie spróbować tej z młodej kapusty i rzodkiewki.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 9-10 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 ząbki czosnku.

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj drobno młodą kapustę, a następnie przełóż ją do dużej miski, w której łatwo będzie ci wymieszać składniki i posyp solą.
  2. Umyj rzodkiewki, a następnie odetnij im ogonki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Możesz również pokroić ją w plasterki lub drobną kostkę.
  3. Koperek umyj i posiekaj drobno.
  4. Do kapusty dodaj pozostałe warzywa, a następnie jogurt naturalny i odrobinę cytryny. Nie zapomnij o czosnku. Dzięki niemu surówka zyska charakterystyczny smak.
  5. Dokładnie wymieszaj surówkę. Robi się ją błyskawicznie, więc najlepiej przygotować ją tuż przed obiadem, by była chrupiąca i świeża w smaku. Smacznego!
Młoda kapusta. Fot. Pixabay
Młoda kapusta. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także