WAŻNE
TERAZ

Pościg za podejrzewanym żołnierzem. Padły strzały

Poszatkuj i zalej białym dressingiem. Ta surówka z młodej kapusty będzie hitem lata

Jeśli nie masz pomysłu na smaczną surówkę do obiadu, to strzał w dziesiątkę. Warto wykorzystywać sezonowe warzywa, więc idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta. Doskonale będzie komponować się z sosami, ale też kotletami schabowymi czy mielonymi. Z daniami bezmięsnymi również będzie smakować obłędnie. Warto więc zapisać ten przepis na później. 

ObrazekSurówka z młodej kapusty. Fot. AdobeStock

Chrupiąca i pyszna surówka z młodej kapusty zachwyci całą rodzinę. Gwarantujemy, że będzie smakować nawet największym niejadkom. Lista składników do jej przygotowania nie jest długa, a dodatki możesz dobierać spośród tych, które najbardziej lubisz. Nie warto więc zwlekać. Przygotuj ją do dzisiejszego obiadu.

Surówka z młodej kapusty. Chrupie i smakuje obłędnie

Lato zbliża się wielkimi krokami, choć pogoda już teraz nas rozpieszcza. Pamiętajmy, by korzystać z sezonowych owoców i warzyw, ponieważ one tak szybko odchodzą. Jednym z takich warzyw jest właśnie młoda kapusta, która smakuje całkowicie inaczej niż stara. Jeśli do tej pory myśleliście, że mizeria to królowa surówek, musicie spróbować tej z młodej kapusty i rzodkiewki.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 9-10 rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 ząbki czosnku.

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj drobno młodą kapustę, a następnie przełóż ją do dużej miski, w której łatwo będzie ci wymieszać składniki i posyp solą.
  2. Umyj rzodkiewki, a następnie odetnij im ogonki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Możesz również pokroić ją w plasterki lub drobną kostkę.
  3. Koperek umyj i posiekaj drobno.
  4. Do kapusty dodaj pozostałe warzywa, a następnie jogurt naturalny i odrobinę cytryny. Nie zapomnij o czosnku. Dzięki niemu surówka zyska charakterystyczny smak.
  5. Dokładnie wymieszaj surówkę. Robi się ją błyskawicznie, więc najlepiej przygotować ją tuż przed obiadem, by była chrupiąca i świeża w smaku. Smacznego!
Młoda kapusta. Fot. Pixabay
Młoda kapusta. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę