Poszatkuj i zalej białym dressingiem. Ta surówka z młodej kapusty będzie hitem lata
Jeśli nie masz pomysłu na smaczną surówkę do obiadu, to strzał w dziesiątkę. Warto wykorzystywać sezonowe warzywa, więc idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta. Doskonale będzie komponować się z sosami, ale też kotletami schabowymi czy mielonymi. Z daniami bezmięsnymi również będzie smakować obłędnie. Warto więc zapisać ten przepis na później.
16.06.2023 | aktual.: 16.06.2023 23:28
Chrupiąca i pyszna surówka z młodej kapusty zachwyci całą rodzinę. Gwarantujemy, że będzie smakować nawet największym niejadkom. Lista składników do jej przygotowania nie jest długa, a dodatki możesz dobierać spośród tych, które najbardziej lubisz. Nie warto więc zwlekać. Przygotuj ją do dzisiejszego obiadu.
Surówka z młodej kapusty. Chrupie i smakuje obłędnie
Lato zbliża się wielkimi krokami, choć pogoda już teraz nas rozpieszcza. Pamiętajmy, by korzystać z sezonowych owoców i warzyw, ponieważ one tak szybko odchodzą. Jednym z takich warzyw jest właśnie młoda kapusta, która smakuje całkowicie inaczej niż stara. Jeśli do tej pory myśleliście, że mizeria to królowa surówek, musicie spróbować tej z młodej kapusty i rzodkiewki.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 9-10 rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- 150 g jogurtu greckiego,
- odrobina soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 2-3 ząbki czosnku.
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj drobno młodą kapustę, a następnie przełóż ją do dużej miski, w której łatwo będzie ci wymieszać składniki i posyp solą.
- Umyj rzodkiewki, a następnie odetnij im ogonki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Możesz również pokroić ją w plasterki lub drobną kostkę.
- Koperek umyj i posiekaj drobno.
- Do kapusty dodaj pozostałe warzywa, a następnie jogurt naturalny i odrobinę cytryny. Nie zapomnij o czosnku. Dzięki niemu surówka zyska charakterystyczny smak.
- Dokładnie wymieszaj surówkę. Robi się ją błyskawicznie, więc najlepiej przygotować ją tuż przed obiadem, by była chrupiąca i świeża w smaku. Smacznego!