PrzepisWrzuć ten niepozorny owoc do rosołu. Będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Wrzuć ten niepozorny owoc do rosołu. Będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Rosół z cytryną. Fot. AdobeStock
Rosół z cytryną. Fot. AdobeStock
15.06.2023 14:36, aktualizacja: 15.06.2023 14:51

Rosół to obłędnie pyszna zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Jednak rosół z tym składnikiem to już coś zgoła innego. Przede wszystkim smakuje świeżo i nabiera orzeźwiającego charakteru. Jak przygotować w domu rosół cytrynowy? Podpowiadamy.

Domowy rosół to jedna z najpyszniejszych zup, jaką możemy przygotować. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Niemal w każdym polskim domu w poniedziałek przerabia się go na pomidorową. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, pyszny, pożywny i sprawdza się na wiele dolegliwości. Ale rosół cytrynowy to całkowita nowość. Podpowiadamy krok po kroku jak ugotować rosół z cytryną.

Dodaj cytrynę do rosołu. Smak zaskoczy całą twoją rodzinę

Wiele osób uważa, że dodanie cytryny do rosołu jest absurdalne. My uważamy jednak, że zdecydowanie warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Spróbowaliśmy już rosołu cytrynowego i jesteśmy zachwyceni jego orzeźwiającym smakiem. Ten dodatek jest idealny na lato, kiedy na dworze jest upalnie i nie mamy takiej chęci do jedzenia jak zimą. Czego zatem potrzebujemy do przygotowania rosołu z tym owocem? Oto lista składników.

Składniki:

  • mięso z kurczaka
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3-4 listki laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Rosół cytrynowy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy do niej mięso.
  2. Zbieramy powstały szum, a następnie dodaje do zupy liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Cebulę opalamy, a następnie dodajemy ją do wywaru. Obieramy warzywa i dodajemy do wywaru pokrojone w wybrany przez siebie sposób - na przykład plasterki bądź drobniejszą kostkę.
  4. Rosół gotujemy przez niecałą godzinę na małym ogniu bez przykrywki. Po tym czasie wyjmujemy z rosołu niepotrzebne warzywa - m.in. pora czy rozgotowaną cebulę.
  5. Dodajemy wybrane przyprawy i w innym garnku gotujemy makaron.
  6. Do rosołu wyciskamy sok z cytryny i dodajemy kilka plastrów do zupy, a następnie mieszamy.
  7. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!
Rosół. Fot. Pexels
Rosół. Fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także