Wrzuć ten niepozorny owoc do rosołu. Będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Rosół to obłędnie pyszna zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Jednak rosół z tym składnikiem to już coś zgoła innego. Przede wszystkim smakuje świeżo i nabiera orzeźwiającego charakteru. Jak przygotować w domu rosół cytrynowy? Podpowiadamy.

Rosół z cytryną. Fot. AdobeStockRosół z cytryną. Fot. AdobeStock

Domowy rosół to jedna z najpyszniejszych zup, jaką możemy przygotować. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Niemal w każdym polskim domu w poniedziałek przerabia się go na pomidorową. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, pyszny, pożywny i sprawdza się na wiele dolegliwości. Ale rosół cytrynowy to całkowita nowość. Podpowiadamy krok po kroku jak ugotować rosół z cytryną.

Dodaj cytrynę do rosołu. Smak zaskoczy całą twoją rodzinę

Wiele osób uważa, że dodanie cytryny do rosołu jest absurdalne. My uważamy jednak, że zdecydowanie warto eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Spróbowaliśmy już rosołu cytrynowego i jesteśmy zachwyceni jego orzeźwiającym smakiem. Ten dodatek jest idealny na lato, kiedy na dworze jest upalnie i nie mamy takiej chęci do jedzenia jak zimą. Czego zatem potrzebujemy do przygotowania rosołu z tym owocem? Oto lista składników.

Składniki:

  • mięso z kurczaka
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3-4 listki laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 cytryna,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Rosół cytrynowy - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy do niej mięso.
  2. Zbieramy powstały szum, a następnie dodaje do zupy liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Cebulę opalamy, a następnie dodajemy ją do wywaru. Obieramy warzywa i dodajemy do wywaru pokrojone w wybrany przez siebie sposób - na przykład plasterki bądź drobniejszą kostkę.
  4. Rosół gotujemy przez niecałą godzinę na małym ogniu bez przykrywki. Po tym czasie wyjmujemy z rosołu niepotrzebne warzywa - m.in. pora czy rozgotowaną cebulę.
  5. Dodajemy wybrane przyprawy i w innym garnku gotujemy makaron.
  6. Do rosołu wyciskamy sok z cytryny i dodajemy kilka plastrów do zupy, a następnie mieszamy.
  7. Podajemy z makaronem i natką pietruszki. Smacznego!
Obrazek
Rosół. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇