Odnieś do sklepu albo wyrzuć do kosza. Spożywanie tych produktów może być niebezpieczne

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem, który można kupić w wielu sklepach. Może być niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia. Sprawdź, czy masz go w domu i jeśli tak - pozbądź się go jak najszybciej. 

Zakupy w sklepie. Fot. Getty ImagesZakupy w sklepie. Fot. Getty Images

Podczas zakupów w sklepie wielu z nas wybiera produkty z dużym zaufaniem. Niestety nierzadko zdarza się tak, że dany produkt nie spełnia pewnych norm i zostaje wycofywany ze sprzedaży. Tym razem do sklepów trafił jednak produkt, który może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jeśli mamy go w domu, powinniśmy jak najszybciej odnieść go do sklepu albo wyrzucić do kosza, by nie narażać siebie i swojej rodziny.

Zakupy z niebezpiecznym gratisem. Uważajcie na jajka z salmonellą

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że do sklepów trafiły jajka ze stwierdzoną obecnością na skorupkach pałeczek Salmonella Enteritidis.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - czytamy ostrzeżenie na stronie rządowej.

Produkt, którego powinniśmy się jak najszybciej pozbyć, to jajka z następujących partii:

Produkt – Jaja L ściółkowe

Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23

Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334

Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

"Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - brzmi zalecenie dla konsumentów opublikowane na stronie gov.pl.
Jajka z salmonellą. Fot. gov.pl
Jajka z salmonellą. Fot. gov.pl

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje niebezpieczny produkt. Może być w każdej kuchni

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega również przed łopatką do gotowania. Zawarte w niej aminy migrują do żywności, co negatywnie wpływa na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące szkodliwego produktu:

Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style

Numer partii: 2406664

Kod kreskowy: 8 435632 066643

Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska

Szkodliwa dla zdrowia łopatka, fot. gov.pl
Szkodliwa dla zdrowia łopatka, fot. gov.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane