Dodaj ten składnik do młodej kapusty. Będzie smaczniejsza i pozbędziesz się wzdęć
Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, na które czekamy cały rok. To sezonowy przysmak, więc nie warto odkładać jego gotowania na później. I choć jest przepyszny, to trzeba liczyć się też z drugą stroną medalu – wzdęciami, które się po nim pojawiają. Okazuje się jednak, że jest łatwy sposób na to, by pozbyć się tych wstydliwych dolegliwości.
13.05.2023 23:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Młoda kapusta z koperkiem to idealna propozycja na wiosenny obiad. Świetnie sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wzdęcia mogą pojawić się jednak niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na mięsny dodatek, czy też nie. Podpowiadamy, jaki składnik potrafi zdziałać w tej kwestii cuda. Nie możesz o nim zapomnieć.
Co dodać do młodej kapusty, by pozbyć się wzdęć? Na pewno masz go w kuchni
Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, jednak jak to bywa w przypadku dań z kapustą, u większości może wywoływać wzdęcia. Popularna przyprawa może jednak rozwiązać ten problem. Wystarczy dodać do młodej kapusty odrobinę kminku, który na pewno mamy w kuchni. Jeśli jednak nie przepadamy za jego smakiem i aromatem, możemy postawić na przykład na majeranek lub oregano. Podobne właściwości ma również liść laurowy, którego na pewno nie zabraknie w żadnym przepisie na młodą kapustę.
Zobacz także
Młoda kapusta – przepis babci. Smakuje obłędnie
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 100 g kiełbasy swojskiej,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- pęczek koperku,
- szczypta świeżej pietruszki,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- kminek,
- liść laurowy,
- majeranek,
- sól i pieprz
- olej.
Sposób przygotowania:
- Kapustę myjemy, wierzchnie liście wyrzucamy, a resztę szatkujemy.
- Kroimy pozostałe warzywa oraz kiełbasę i boczek.
- Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wkładamy do niego kapustę.
- Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem.
- Podsmażamy cebulę i marchewkę na maśle, a następnie dodajemy ją do kapusty wraz z mięsem.
- Zabieramy się za zasmażkę. Masło łączymy z mąką i energicznie mieszamy.
- Dodajemy do kapusty zasmażkę, koperek i przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Smacznego!
Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Wypróbuj przepis na chrupiące nachosy z dipem szpinakowym