Dodaj ten składnik do młodej kapusty. Będzie smaczniejsza i pozbędziesz się wzdęć

Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, na które czekamy cały rok. To sezonowy przysmak, więc nie warto odkładać jego gotowania na później. I choć jest przepyszny, to trzeba liczyć się też z drugą stroną medalu – wzdęciami, które się po nim pojawiają. Okazuje się jednak, że jest łatwy sposób na to, by pozbyć się tych wstydliwych dolegliwości.  

Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. AdobestockMłoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock

Młoda kapusta z koperkiem to idealna propozycja na wiosenny obiad. Świetnie sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Wzdęcia mogą pojawić się jednak niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na mięsny dodatek, czy też nie. Podpowiadamy, jaki składnik potrafi zdziałać w tej kwestii cuda. Nie możesz o nim zapomnieć.

Co dodać do młodej kapusty, by pozbyć się wzdęć? Na pewno masz go w kuchni

Młoda kapusta to obłędnie pyszne danie, jednak jak to bywa w przypadku dań z kapustą, u większości może wywoływać wzdęcia. Popularna przyprawa może jednak rozwiązać ten problem. Wystarczy dodać do młodej kapusty odrobinę kminku, który na pewno mamy w kuchni. Jeśli jednak nie przepadamy za jego smakiem i aromatem, możemy postawić na przykład na majeranek lub oregano. Podobne właściwości ma również liść laurowy, którego na pewno nie zabraknie w żadnym przepisie na młodą kapustę.

Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock
Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock

Młoda kapusta – przepis babci. Smakuje obłędnie

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • 100 g kiełbasy swojskiej,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • pęczek koperku,
  • szczypta świeżej pietruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • sól i pieprz
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę myjemy, wierzchnie liście wyrzucamy, a resztę szatkujemy.
  2. Kroimy pozostałe warzywa oraz kiełbasę i boczek.
  3. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody i wkładamy do niego kapustę.
  4. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem.
  5. Podsmażamy cebulę i marchewkę na maśle, a następnie dodajemy ją do kapusty wraz z mięsem.
  6. Zabieramy się za zasmażkę. Masło łączymy z mąką i energicznie mieszamy.
  7. Dodajemy do kapusty zasmażkę, koperek i przyprawy. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Smacznego!
Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock
Młoda kapusta, przepis na obłędnie pyszne danie. Fot. Adobestock

 Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Wypróbuj przepis na chrupiące nachosy z dipem szpinakowym

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji