PrzepisNajlepszy dodatek do młodej kapusty, to on nadaje jej kremowy smak

Najlepszy dodatek do młodej kapusty, to on nadaje jej kremowy smak

Na bazarkach już od maja gości młoda kapusta. Pomysłów na potrawy z tym warzywem jest wiele. Jednak jest tylko jeden składnik, który dodany do młodej kapusty nie tylko podkreśli jej smak, ale nada jej również wyjątkowo kremowej konsystencji! Przedstawiamy najlepszy dodatek do młodej kapusty, jaki można sobie wyobrazić.

Najlepszy dodatek do młodej kapusty, to on nadaje jej kremowy smak
Agnieszka

10.06.2022 18:55

Młoda kapusta - sezonowy przysmak

canva.com
canva.com

Młodą kapustę możemy kupić już od maja do czerwca. Wyróżnia się ona wyjątkowo delikatnym smakiem. Dodatkowo jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Okazuje się, że warzywo to stanowi skarbnicę witaminy C. Zawartość tego cennego składnika w młodej kapuście jest kilkukrotnie większa niż w kapuście kiszonej.

Najlepszy dodatek do młodej kapusty

W związku z tym, latem powinniśmy często sięgać po to wyjątkowe warzywo. Młoda kapusta świetnie sprawdzi się na lekki obiad. Można ją bardzo szybko i łatwo przyrządzić. Warto dodać do niej jeden składnik, który nada jej wyjątkowo kremowej konsystencji. Dodatkiem tym jest masło.

Jak przyrządzić młodą kapustę?

Obraz

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na pyszną, kremową kapustę z dodatkiem masła i  kaszy jęczmiennej. Jest to wyjątkowo pożywne danie, które zachwyca smakiem.

Składniki:

  • jedna główka młodej kapusty
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • pół cebuli
  • około 45 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta majeranku
  • 1 łyżka octu
  • 80 g kaszy jęczmiennej

Sposób wykonania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Następnie w dużym garnku rozpuść masło. Wrzuć pokrojoną cebulę do garnka i smaż ją na złoty kolor.
  2. Kapustę dokładnie umyj, a następnie poszatkuj. W kolejnym etapie wrzuć ją do garnka z cebulą. Wszystko smaż na średnim ogniu jeszcze parę minut.
  3. W oddzielnym garnku podgrzej 2 litry bulionu, a następnie dodaj je do garnka z kapustą i cebulą. Całość gotuj około 5 minut.
  4. Dodaj kaszę jęczmienną i gotuj jeszcze około 20 minut. Na końcu dopraw kapustę i wlej jedną łyżkę octu.

Tak przygotowana młoda kapusta świetnie się sprawdzi na obiad. Jest to pyszne i sycące danie. Polecamy również podać potrawę z ugotowanymi ziemniaczkami. Kapusta i ziemniaki to idealne połączenie!

Jeśli masz ochotę na inne danie z kapustą w roli głównej - to koniecznie wypróbuj nasz przepis na duszoną młodą kapustę z pomidorami!

poradymłoda kapustakapusta
Wybrane dla Ciebie