Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?
Kiedy nadchodzi sezon grillowy, trudno wyobrazić sobie większość dań przyrządzanych na ogniu bez pysznych dodatków. Dlatego dziś odpowiem na pytanie: jak zrobić masło czosnkowe?
03.07.2019 | aktual.: 22.06.2020 08:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ketchup i musztarda to podstawowe, ale jednocześnie pospolite składniki. Najlepszy smak wielu potraw zawdzięczamy właśnie dzięki masłu czosnkowemu. Jeśli więc kochasz ten produkt, zrób go sama. Przepis jest bardzo prosty, a Ty zyskasz smaczny i zdrowy efekt bez ogromnego wysiłku.
Masło czosnkowe - do czego
Jest niezastąpione również jako towarzysz ciepłej i chrupiącej bagietki, ziemniaków prosto z piekarnika, ryby czy wypieków na słono z ciastem francuskim i naleśnikami w roli głównej.
Jak zrobić masło czosnkowe w swoim domu?
Potrzebne produkty:
- 200 g masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli gruboziarnistej
- świeże zioła (rozmaryn, tymianek, koper, bazylia, szałwia i szczypiorek)
Krok po kroku:
- Cały proces rozpocznij od ucierania masła w moździerzu lub zwykłej misce.
- Kiedy masło będzie miękkie, zacznij dodawać stopniowo sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, żeby cały czas ucierać mieszankę.
- Teraz posiekaj wybrane zioła, po czym dodaj do masła. I tu mała rada - im więcej ich dodasz, tym bardziej masło czosnkowe będzie aromatyczne.
- Umieść masło w chłodnym miejscu na całą noc. I gotowe!
- Z takim masełkiem każdy grill będzie udany ?