Babcia złapałaby się za głowę. Rozkoszny dodaje do ciasta z rabarbarem nietypowy składnik
Kto jeszcze nie piekł ciasta z rabarbarem w tym sezonie? Według mnie nie ma lepszego deseru w sezonie wiosennym. Co roku czekam na to warzywo z niecierpliwością. Idealnie pasuje do ciasta kruchego, ucieranego, drożdżowego. Sposobów na doprawienie rabarbaru też jest sporo. Bardzo ciekawy wybrał bloger Rozkoszny.
27.05.2024 10:11
Rabarbar króluje na wiosennych straganach. Jego smak, a także wygląd wyglądu trudno porównać do jakiegoś innego owocu. Tak go często traktujemy, a tak naprawdę rabarbar to warzywo.
Szybko i pysznie
Gdy kupujemy rabarbar do ciasta mamy do wyboru łodygi czerwone lub zielone. W smaku są takie same, dlatego lepiej zwrócić uwagę, by były po prostu jędrne i świeże. Rabarbaru nie powinno się długo przechowywać, bo szybko traci to, co w nim najlepsze. Na szczęście jest mnóstwo szybkich przepisów na ciasta z rabarbarem. Deser może być gotowy nawet w pół godziny. Taką propozycję ma też bloger Rozkoszny. Twierdzi, że to ciasto go tak oczarowało, że potrafi je robić nawet cztery razy w tygodniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na słodko
Tym, że słodkości z rabarbarem mogą powstać zaskakująco szybko, Rozkoszny nas nie zaskoczy. Jednak to, jak doprawia rabarbar, jest zaskakujące. Myślimy o rabarbarze tak jak o innych owocach i pewnie dlatego najczęściej sięgamy po słodkie dodatki do niego. Z reguły łączymy go z malinami czy truskawkami. Świetnie harmonizuje z dziką różą. Minimalistą wystarczy cukier waniliowy.
Z charakterem
Tymczasem Rozkoszny potraktował rabarbar bardziej "warzywnie" i w swoim przepisie zaproponował przyprawę, którą kojarzymy z daniami pikantnymi, mięsnymi, albo zimową herbatą. Proponuje użyć świeżego, startego korzenia, bo jest bardziej aromatyczny niż suszona przyprawa. Tak, chodzi o imbir. To połączenie znane z wytrawnego sosu na bazie rabarbaru. Jak się sprawdzi w deserze? Według nas smakuje pysznie. Warto spróbować.
Ciasto rabarbarowe z imbirem według Rozkosznego
Składniki:
- pół szklanki (100 g) cukru drobnego,
- 5 łyżek startego imbiru,
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- 200 g masła, roztopionego i przestudzonego,
- 0,75 szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1,75 szklanki (230 g) mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej.
Dodatkowo:
- 5-6 łodyg rabarbaru,
- 130 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przytnij laski rabarbaru tak, aby pasowały do wymiarów tortownicy.
- Do dużego rondla przesyp ⅔ szklanki (130 g) cukru. Skrop go 2-3 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na jasnobursztynowy kolor, około 8 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
- Przelej karmel do tortownicy, równomiernie go rozprowadzając. Od razu wyłóż rabarbar płaską stroną ku dołu. Karmel szybko zastygnie, przyklejając do siebie rabarbar.
- Przesyp resztę cukru do dużej miski. Dodaj imbir i rozetrzyj go między palcami, aromatyzując cukier. Dodaj jajka, wymieszaj. Następnie wlej masło, połącz. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, jeszcze raz wymieszaj.
- Połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól morską. Wysp ją do mokrych składników, wymieszaj do połączenia. Przełóż masę do tortownicy z rabarbarem.
- Piecz, aż ciasto będzie wyrośnięte i mocno zrumienione, około 60 minut. Zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Studź ciasto, aż karmel lekko przestygnie, 15 – 20 minut, a następnie odwróć ciasto do góry nogami, używając talerza.