Babcia złapałaby się za głowę. Rozkoszny dodaje do ciasta z rabarbarem nietypowy składnik

Kto jeszcze nie piekł ciasta z rabarbarem w tym sezonie? Według mnie nie ma lepszego deseru w sezonie wiosennym. Co roku czekam na to warzywo z niecierpliwością. Idealnie pasuje do ciasta kruchego, ucieranego, drożdżowego. Sposobów na doprawienie rabarbaru też jest sporo. Bardzo ciekawy wybrał bloger Rozkoszny.

Pikantna przyprawa sprawdza się do deseru!Pikantna przyprawa sprawdza się do deseru!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert

Rabarbar króluje na wiosennych straganach. Jego smak, a także wygląd wyglądu trudno porównać do jakiegoś innego owocu. Tak go często traktujemy, a tak naprawdę rabarbar to warzywo.

Szybko i pysznie

Gdy kupujemy rabarbar do ciasta mamy do wyboru łodygi czerwone lub zielone. W smaku są takie same, dlatego lepiej zwrócić uwagę, by były po prostu jędrne i świeże. Rabarbaru nie powinno się długo przechowywać, bo szybko traci to, co w nim najlepsze. Na szczęście jest mnóstwo szybkich przepisów na ciasta z rabarbarem. Deser może być gotowy nawet w pół godziny. Taką propozycję ma też bloger Rozkoszny. Twierdzi, że to ciasto go tak oczarowało, że potrafi je robić nawet cztery razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Na słodko

Tym, że słodkości z rabarbarem mogą powstać zaskakująco szybko, Rozkoszny nas nie zaskoczy. Jednak to, jak doprawia rabarbar, jest zaskakujące. Myślimy o rabarbarze tak jak o innych owocach i pewnie dlatego najczęściej sięgamy po słodkie dodatki do niego. Z reguły łączymy go z malinami czy truskawkami. Świetnie harmonizuje z dziką różą. Minimalistą wystarczy cukier waniliowy.

Z charakterem

Tymczasem Rozkoszny potraktował rabarbar bardziej "warzywnie" i w swoim przepisie zaproponował przyprawę, którą kojarzymy z daniami pikantnymi, mięsnymi, albo zimową herbatą. Proponuje użyć świeżego, startego korzenia, bo jest bardziej aromatyczny niż suszona przyprawa. Tak, chodzi o imbir. To połączenie znane z wytrawnego sosu na bazie rabarbaru. Jak się sprawdzi w deserze? Według nas smakuje pysznie. Warto spróbować.

Ciasto rabarbarowe z imbirem według Rozkosznego

Składniki:

  • pół szklanki (100 g) cukru drobnego,
  • 5 łyżek startego imbiru,
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 200 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 0,75 szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1,75 szklanki (230 g) mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej.

Dodatkowo:

  • 5-6 łodyg rabarbaru,
  • 130 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przytnij laski rabarbaru tak, aby pasowały do wymiarów tortownicy.
  2. Do dużego rondla przesyp ⅔ szklanki (130 g) cukru. Skrop go 2-3 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na jasnobursztynowy kolor, około 8 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
  3. Przelej karmel do tortownicy, równomiernie go rozprowadzając. Od razu wyłóż rabarbar płaską stroną ku dołu. Karmel szybko zastygnie, przyklejając do siebie rabarbar.
  4. Przesyp resztę cukru do dużej miski. Dodaj imbir i rozetrzyj go między palcami, aromatyzując cukier. Dodaj jajka, wymieszaj. Następnie wlej masło, połącz. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, jeszcze raz wymieszaj.
  5. Połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól morską. Wysp ją do mokrych składników, wymieszaj do połączenia. Przełóż masę do tortownicy z rabarbarem.
  6. Piecz, aż ciasto będzie wyrośnięte i mocno zrumienione, około 60 minut. Zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Studź ciasto, aż karmel lekko przestygnie, 15 – 20 minut, a następnie odwróć ciasto do góry nogami, używając talerza.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀