Babcia złapałaby się za głowę. Rozkoszny dodaje do ciasta z rabarbarem nietypowy składnik

Kto jeszcze nie piekł ciasta z rabarbarem w tym sezonie? Według mnie nie ma lepszego deseru w sezonie wiosennym. Co roku czekam na to warzywo z niecierpliwością. Idealnie pasuje do ciasta kruchego, ucieranego, drożdżowego. Sposobów na doprawienie rabarbaru też jest sporo. Bardzo ciekawy wybrał bloger Rozkoszny.

Pikantna przyprawa sprawdza się do deseru!Pikantna przyprawa sprawdza się do deseru!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert

Rabarbar króluje na wiosennych straganach. Jego smak, a także wygląd wyglądu trudno porównać do jakiegoś innego owocu. Tak go często traktujemy, a tak naprawdę rabarbar to warzywo.

Szybko i pysznie

Gdy kupujemy rabarbar do ciasta mamy do wyboru łodygi czerwone lub zielone. W smaku są takie same, dlatego lepiej zwrócić uwagę, by były po prostu jędrne i świeże. Rabarbaru nie powinno się długo przechowywać, bo szybko traci to, co w nim najlepsze. Na szczęście jest mnóstwo szybkich przepisów na ciasta z rabarbarem. Deser może być gotowy nawet w pół godziny. Taką propozycję ma też bloger Rozkoszny. Twierdzi, że to ciasto go tak oczarowało, że potrafi je robić nawet cztery razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Na słodko

Tym, że słodkości z rabarbarem mogą powstać zaskakująco szybko, Rozkoszny nas nie zaskoczy. Jednak to, jak doprawia rabarbar, jest zaskakujące. Myślimy o rabarbarze tak jak o innych owocach i pewnie dlatego najczęściej sięgamy po słodkie dodatki do niego. Z reguły łączymy go z malinami czy truskawkami. Świetnie harmonizuje z dziką różą. Minimalistą wystarczy cukier waniliowy.

Z charakterem

Tymczasem Rozkoszny potraktował rabarbar bardziej "warzywnie" i w swoim przepisie zaproponował przyprawę, którą kojarzymy z daniami pikantnymi, mięsnymi, albo zimową herbatą. Proponuje użyć świeżego, startego korzenia, bo jest bardziej aromatyczny niż suszona przyprawa. Tak, chodzi o imbir. To połączenie znane z wytrawnego sosu na bazie rabarbaru. Jak się sprawdzi w deserze? Według nas smakuje pysznie. Warto spróbować.

Ciasto rabarbarowe z imbirem według Rozkosznego

Składniki:

  • pół szklanki (100 g) cukru drobnego,
  • 5 łyżek startego imbiru,
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
  • 200 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 0,75 szklanki (180 g) jogurtu, kwaśnej śmietany lub skyru, w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1,75 szklanki (230 g) mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej.

Dodatkowo:

  • 5-6 łodyg rabarbaru,
  • 130 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przytnij laski rabarbaru tak, aby pasowały do wymiarów tortownicy.
  2. Do dużego rondla przesyp ⅔ szklanki (130 g) cukru. Skrop go 2-3 łyżkami wody tak, aby cały był wilgotny. Gotuj cukier na umiarkowanym ogniu, aż się stopi i skarmelizuje na jasnobursztynowy kolor, około 8 minut. Karmel możesz mieszać, ale najlepiej robić to jedynie poruszając rondlem, bez użycia łyżki.
  3. Przelej karmel do tortownicy, równomiernie go rozprowadzając. Od razu wyłóż rabarbar płaską stroną ku dołu. Karmel szybko zastygnie, przyklejając do siebie rabarbar.
  4. Przesyp resztę cukru do dużej miski. Dodaj imbir i rozetrzyj go między palcami, aromatyzując cukier. Dodaj jajka, wymieszaj. Następnie wlej masło, połącz. Dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy, jeszcze raz wymieszaj.
  5. Połącz mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól morską. Wysp ją do mokrych składników, wymieszaj do połączenia. Przełóż masę do tortownicy z rabarbarem.
  6. Piecz, aż ciasto będzie wyrośnięte i mocno zrumienione, około 60 minut. Zdejmij delikatnie obręcz tortownicy. Studź ciasto, aż karmel lekko przestygnie, 15 – 20 minut, a następnie odwróć ciasto do góry nogami, używając talerza.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo