Umieść w słoiku dodatkowy składnik, a małosolne będą gotowe jeszcze szybciej. Trik podpatrzyłam u teściowej
Łatwiej się nie da. Ten trik pozwoli ci uzyskać chrupiące i pyszne ogórki małosolne jeszcze szybciej. Wystarczy, że sięgniesz po dodatkowy składnik, który zapewne masz w swojej kuchni.
15.07.2024 16:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapewne obiło ci się o uszy, że niekiedy do słoika z kiszonkami dodaje się chleb, skórkę chleba. To bardzo znany, zwłaszcza wśród naszych babć, patent na przygotowanie szybkich małosolnych i nie tylko. Stosuje go również moja teściowa. Ostatnio podpatrzyłam, jak robi małosolne, a teraz nie wyobrażam sobie, by robić je z innego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak szybko zrobić ogórki małosolne?
Na ogórki małosolne nie trzeba długo czekać, ale dla niektórych nawet tych kilka dni to za dużo. Dobra wiadomości jest taka, że można przyspieszyć proces powstawania ogórków małosolnych w bardzo łatwy i naturalny sposób. Wystarczy dodać do nich odrobinę razowego pieczywa. Wystarczy skórka. Ważne, by chleb był zrobiony na zakwasie. Postaraj się o produkt o jak najbardziej naturalnym składzie.
Co daje obecność chleba w słoiku ogórków małosolnych? Chleb przygotowany na naturalnym zakwasie sprawi, że kwas potrzebny do kiszenia wytworzy się szybciej, tym samym więc szybciej będą gotowe nasze ogórki małosolne.
Zobacz także
Ogórki małosolne z chlebem. Przepis
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- skórka chleba razowego,
- 6-7 cm korzenia chrzanu,
- 4 średnie liście chrzanu,
- 8-9 kwiatostanów kopru,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 1,5 litra przegotowanej, wystudzonej wody,
- 1,5 łyżki niejodowanej soli.
Przygotowanie:
- Ogórki namocz w zimnej wodzie (ok. 1 godzina wystarczy). Następnie dobrze je wyszoruj i pozbądź się końcówek.
- Obierz chrzan, i pokrój w plastry. Czosnek obierz, a ząbki przekrój na pół.
- W słoikach umieść liście chrzanu na dnie. Ogórki ułóż pionowo, ciasno jeden obok drugiego. W wolne miejsca wciśnij kawałki chrzanu i czosnku oraz gałązki kopru.
- Ogórki przykryj koprem i liściem chrzanu.
- Przygotuj zalewę: wymieszaj dobrze wodę z solą, tak, by sól się rozpuściła.
- Powstałą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby wszystkie były nią przykryte.
- Słoiki z ogórkami przykryj czystą ściereczką i talerzykiem. Ogórki odstaw do ukiszenia na kilka dni w ciemne miejsce.