Umieść w słoiku dodatkowy składnik, a małosolne będą gotowe jeszcze szybciej. Trik podpatrzyłam u teściowej

Łatwiej się nie da. Ten trik pozwoli ci uzyskać chrupiące i pyszne ogórki małosolne jeszcze szybciej. Wystarczy, że sięgniesz po dodatkowy składnik, który zapewne masz w swojej kuchni.

Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik Ogórki małosolne szybciej. Poznaj łatwy trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapewne obiło ci się o uszy, że niekiedy do słoika z kiszonkami dodaje się chleb, skórkę chleba. To bardzo znany, zwłaszcza wśród naszych babć, patent na przygotowanie szybkich małosolnych i nie tylko. Stosuje go również moja teściowa. Ostatnio podpatrzyłam, jak robi małosolne, a teraz nie wyobrażam sobie, by robić je z innego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Jak szybko zrobić ogórki małosolne?

Na ogórki małosolne nie trzeba długo czekać, ale dla niektórych nawet tych kilka dni to za dużo. Dobra wiadomości jest taka, że można przyspieszyć proces powstawania ogórków małosolnych w bardzo łatwy i naturalny sposób. Wystarczy dodać do nich odrobinę razowego pieczywa. Wystarczy skórka. Ważne, by chleb był zrobiony na zakwasie. Postaraj się o produkt o jak najbardziej naturalnym składzie.

Co daje obecność chleba w słoiku ogórków małosolnych? Chleb przygotowany na naturalnym zakwasie sprawi, że kwas potrzebny do kiszenia wytworzy się szybciej, tym samym więc szybciej będą gotowe nasze ogórki małosolne.

Sposób na szybkie ogórki małosolne
Sposób na szybkie ogórki małosolne © Pixabay

Ogórki małosolne z chlebem. Przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • skórka chleba razowego,
  • 6-7 cm korzenia chrzanu,
  • 4 średnie liście chrzanu,
  • 8-9 kwiatostanów kopru,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1,5 litra przegotowanej, wystudzonej wody,
  • 1,5 łyżki niejodowanej soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki namocz w zimnej wodzie (ok. 1 godzina wystarczy). Następnie dobrze je wyszoruj i pozbądź się końcówek.
  2. Obierz chrzan, i pokrój w plastry. Czosnek obierz, a ząbki przekrój na pół.
  3. W słoikach umieść liście chrzanu na dnie. Ogórki ułóż pionowo, ciasno jeden obok drugiego. W wolne miejsca wciśnij kawałki chrzanu i czosnku oraz gałązki kopru.
  4. Ogórki przykryj koprem i liściem chrzanu.
  5. Przygotuj zalewę: wymieszaj dobrze wodę z solą, tak, by sól się rozpuściła.
  6. Powstałą zalewą zalej ogórki w słoikach tak, aby wszystkie były nią przykryte.
  7. Słoiki z ogórkami przykryj czystą ściereczką i talerzykiem. Ogórki odstaw do ukiszenia na kilka dni w ciemne miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci