Nie cebula i nie mleko. Schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze

Soczyste, kruche schabowe są na wyciągnięcie ręki. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa jeszcze przed smażeniem. Tym razem to nie cebula i mleko odgrywają kluczową rolę.

Tak przygotujesz idealne schaboweTak przygotujesz idealne schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż schabowe w polskich domach goszczą od pokoleń, to wiele osób wciąż boryka się z problemem twardego mięsa. Nieodpowiednio przygotowane kotlety będą jak podeszwa i szybko odbiorą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak otworzyć lodówkę i wyciągnąć majonez. To właśnie on pozwoli uzyskać takie schabowe, po których komplementy nie będą miały końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Schabowe w majonezie

To prosty przepis na idealne schabowe, których pozazdrości nawet teściowa. Klasyczne marynowanie w mleku oraz w cebuli odejdzie w zapomnienie. Sekret tego przepisu tkwi bowiem w majonezie, znanym głównie jako dodatek do sałatek. To jednak sprytny sposób na to, by kotlety stają się niezwykle kruche i soczyste.

Kotlety schabowe z surówką - Pyszności
Kotlety schabowe z surówką - Pyszności © Canva

Kwas z cytryny i ocet zawarty w majonezie działają jak naturalny zmiękczacz, a tłuszcz sprawia, że mięso podczas smażenia nie traci wilgoci. W rezultacie nawet twardy schab rozpływa się w ustach.

Majonez to idealna marynata, ale musi być zrobiona odpowiednio wcześniej. Mięso powinno marynować się przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu wniknie we włókna, odda swój smak i zmiękczy całość.

Poza samym czekaniem aż mięso się zamarynuje, nie trzeba robić wiele więcej. Bułka tarta, smażenie i schabowe gotowe.

Składniki

  • 4 kawałki schabu bez kości,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij na cienkie kotlety.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj majonez, cytrynę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj mięso.
  4. Wstaw do lodówki, na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie obtocz kotlety w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Tak przygotowane, idealnie chrupiące i soczyste schabowe najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Będą wspaniale komponować się z tradycyjnymi, gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kapusty kiszonej, marchewki z groszkiem lub mizerią z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża