Nie cebula i nie mleko. Schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze
Soczyste, kruche schabowe są na wyciągnięcie ręki. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa jeszcze przed smażeniem. Tym razem to nie cebula i mleko odgrywają kluczową rolę.
Chociaż schabowe w polskich domach goszczą od pokoleń, to wiele osób wciąż boryka się z problemem twardego mięsa. Nieodpowiednio przygotowane kotlety będą jak podeszwa i szybko odbiorą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak otworzyć lodówkę i wyciągnąć majonez. To właśnie on pozwoli uzyskać takie schabowe, po których komplementy nie będą miały końca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie
Schabowe w majonezie
To prosty przepis na idealne schabowe, których pozazdrości nawet teściowa. Klasyczne marynowanie w mleku oraz w cebuli odejdzie w zapomnienie. Sekret tego przepisu tkwi bowiem w majonezie, znanym głównie jako dodatek do sałatek. To jednak sprytny sposób na to, by kotlety stają się niezwykle kruche i soczyste.
Kwas z cytryny i ocet zawarty w majonezie działają jak naturalny zmiękczacz, a tłuszcz sprawia, że mięso podczas smażenia nie traci wilgoci. W rezultacie nawet twardy schab rozpływa się w ustach.
Majonez to idealna marynata, ale musi być zrobiona odpowiednio wcześniej. Mięso powinno marynować się przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu wniknie we włókna, odda swój smak i zmiękczy całość.
Poza samym czekaniem aż mięso się zamarynuje, nie trzeba robić wiele więcej. Bułka tarta, smażenie i schabowe gotowe.
Składniki
- 4 kawałki schabu bez kości,
- 1 jajko,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Schab rozbij na cienkie kotlety.
- Do miski wbij jajko, dodaj majonez, cytrynę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą marynatą dokładnie posmaruj mięso.
- Wstaw do lodówki, na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie obtocz kotlety w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.
Tak przygotowane, idealnie chrupiące i soczyste schabowe najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Będą wspaniale komponować się z tradycyjnymi, gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kapusty kiszonej, marchewki z groszkiem lub mizerią z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!