Nie cebula i nie mleko. Schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze

Soczyste, kruche schabowe są na wyciągnięcie ręki. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa jeszcze przed smażeniem. Tym razem to nie cebula i mleko odgrywają kluczową rolę.

Tak przygotujesz idealne schaboweTak przygotujesz idealne schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż schabowe w polskich domach goszczą od pokoleń, to wiele osób wciąż boryka się z problemem twardego mięsa. Nieodpowiednio przygotowane kotlety będą jak podeszwa i szybko odbiorą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak otworzyć lodówkę i wyciągnąć majonez. To właśnie on pozwoli uzyskać takie schabowe, po których komplementy nie będą miały końca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Schabowe w majonezie

To prosty przepis na idealne schabowe, których pozazdrości nawet teściowa. Klasyczne marynowanie w mleku oraz w cebuli odejdzie w zapomnienie. Sekret tego przepisu tkwi bowiem w majonezie, znanym głównie jako dodatek do sałatek. To jednak sprytny sposób na to, by kotlety stają się niezwykle kruche i soczyste.

Kotlety schabowe z surówką - Pyszności
Kotlety schabowe z surówką - Pyszności © Canva

Kwas z cytryny i ocet zawarty w majonezie działają jak naturalny zmiękczacz, a tłuszcz sprawia, że mięso podczas smażenia nie traci wilgoci. W rezultacie nawet twardy schab rozpływa się w ustach.

Majonez to idealna marynata, ale musi być zrobiona odpowiednio wcześniej. Mięso powinno marynować się przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Dzięki temu wniknie we włókna, odda swój smak i zmiękczy całość.

Poza samym czekaniem aż mięso się zamarynuje, nie trzeba robić wiele więcej. Bułka tarta, smażenie i schabowe gotowe.

Składniki

  • 4 kawałki schabu bez kości,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij na cienkie kotlety.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj majonez, cytrynę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj mięso.
  4. Wstaw do lodówki, na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Po tym czasie obtocz kotlety w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.

Tak przygotowane, idealnie chrupiące i soczyste schabowe najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Będą wspaniale komponować się z tradycyjnymi, gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kapusty kiszonej, marchewki z groszkiem lub mizerią z dodatkiem natki pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯