Zamiast dodawać do sałatki, ukręcili z majonezu lody. Sprawdziliśmy, jak smakują

Od kiedy lody są dostępne nie tylko na patyku, autorskie pracownie prześcigają się w wymyślaniu najdziwniejszych smaków. Były już lody o smaku bekonu, czosnku, paprykarza szczecińskiego, a nawet dymu papierowego. Teraz jedna z warszawskich lodziarni przeprowadza swoisty pojedynek marek.

Anna Galuhn

Reporterka WP Adrianna Lamparska-Dąbrowska wybrała się do warszawskiej kawiarnio-lodziarni Kuncer, aby porównać dwa smaki orzeźwiających deserów – Majonezu Kieleckiego i majonezu Winiary. Spór o to, który z nich jest lepszy, narasta przed Wielkanocą, ale w sercach Polaków nie wygasa w ciągu pozostałych dni w roku. Autorska pracownia Kuncer postanowiła sprawdzić, który majonez lepiej wypadnie w letnim deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Majonez na deser to żadna nowość

Majonez dodawany do słodkości może budzić zdziwienie, ale nie jest żadną nowością. Przepis na babkę majonezową jest już tak popularny jak na biszkopt. Polacy wiedzą, że smak majonezu nie będzie w niej wyczuwalny – za to wpłynie na kremową konsystencję i wilgotność ciasta. Lody o smaku dodatku do sałatek nie są aż tak dużym zaskoczeniem. Jednak możliwość porównania dwóch najpopularniejszych marek majonezów w Polsce to już nie lada gratka.

Wybierasz Kielecki czy Winiary? Smaki w lodziarni Kuncer
Wybierasz Kielecki czy Winiary? Smaki w lodziarni Kuncer © Pyszności

Jaki majonez lepszy do lodów – Kielecki czy Winiary?

Reporterka odważnie zamówiła lody w dwóch smakach i uważnie rejestrowała odczucia na podniebieniu:

[…] Może się wydawać, że te dwa smaki niewiele się od siebie różnią, jednak lody o smaku majonezu Winiary mają zdecydowanie bardziej wyrazisty charakter, podczas gdy Kielecki pozostaje delikatniejszy i bardziej śmietankowy – stwierdza Adrianna Lamparska-Dąbrowska

Myślę, że lody o wyrazistym smaku majonezu mogłyby być świetnym dodatkiem do frytek. W restauracjach już nieraz spotkałam się z pomysłem serwowania lodów do wytrawnych potraw. Moim ulubionym połączeniem jest sałatka z pieczonym burakiem podawana z lodami o smaku koziego sera. Lody majonezowe, które smakują jak zwykłe śmietankowe, mogą budzić rozczarowanie.  

Jaki majonez lepszy na lody?
Jaki majonez lepszy na lody? © Canva, Pyszności

Ile za lody o smaku majonezu?

W lodziarni Kuncer zapłacisz 8 zł za gałkę lodów – możesz je zamówić w wafelku lub kubeczku, jeśli tak wolisz lub nie tolerujesz glutenu. To teraz przeciętna cena za porcję, która w pracowniach rzemieślniczych waha się od 50 do 80 gramów. Jak na Warszawę to nie jest drogo. W kawiarnio-lodziarni na Bródnie lub Żoliborzu możesz kupić też między matchę w wersji na zimno bądź na ciepło i wafle belgijskie. Pracownia oferuje również czekoladę dubajską i pastę pistacjową na zamówienie.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża