Zamiast dodawać do sałatki, ukręcili z majonezu lody. Sprawdziliśmy, jak smakują
Od kiedy lody są dostępne nie tylko na patyku, autorskie pracownie prześcigają się w wymyślaniu najdziwniejszych smaków. Były już lody o smaku bekonu, czosnku, paprykarza szczecińskiego, a nawet dymu papierowego. Teraz jedna z warszawskich lodziarni przeprowadza swoisty pojedynek marek.
Reporterka WP Adrianna Lamparska-Dąbrowska wybrała się do warszawskiej kawiarnio-lodziarni Kuncer, aby porównać dwa smaki orzeźwiających deserów – Majonezu Kieleckiego i majonezu Winiary. Spór o to, który z nich jest lepszy, narasta przed Wielkanocą, ale w sercach Polaków nie wygasa w ciągu pozostałych dni w roku. Autorska pracownia Kuncer postanowiła sprawdzić, który majonez lepiej wypadnie w letnim deserze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!
Majonez na deser to żadna nowość
Majonez dodawany do słodkości może budzić zdziwienie, ale nie jest żadną nowością. Przepis na babkę majonezową jest już tak popularny jak na biszkopt. Polacy wiedzą, że smak majonezu nie będzie w niej wyczuwalny – za to wpłynie na kremową konsystencję i wilgotność ciasta. Lody o smaku dodatku do sałatek nie są aż tak dużym zaskoczeniem. Jednak możliwość porównania dwóch najpopularniejszych marek majonezów w Polsce to już nie lada gratka.
Jaki majonez lepszy do lodów – Kielecki czy Winiary?
Reporterka odważnie zamówiła lody w dwóch smakach i uważnie rejestrowała odczucia na podniebieniu:
[…] Może się wydawać, że te dwa smaki niewiele się od siebie różnią, jednak lody o smaku majonezu Winiary mają zdecydowanie bardziej wyrazisty charakter, podczas gdy Kielecki pozostaje delikatniejszy i bardziej śmietankowy – stwierdza Adrianna Lamparska-Dąbrowska
Myślę, że lody o wyrazistym smaku majonezu mogłyby być świetnym dodatkiem do frytek. W restauracjach już nieraz spotkałam się z pomysłem serwowania lodów do wytrawnych potraw. Moim ulubionym połączeniem jest sałatka z pieczonym burakiem podawana z lodami o smaku koziego sera. Lody majonezowe, które smakują jak zwykłe śmietankowe, mogą budzić rozczarowanie.
Ile za lody o smaku majonezu?
W lodziarni Kuncer zapłacisz 8 zł za gałkę lodów – możesz je zamówić w wafelku lub kubeczku, jeśli tak wolisz lub nie tolerujesz glutenu. To teraz przeciętna cena za porcję, która w pracowniach rzemieślniczych waha się od 50 do 80 gramów. Jak na Warszawę to nie jest drogo. W kawiarnio-lodziarni na Bródnie lub Żoliborzu możesz kupić też między matchę w wersji na zimno bądź na ciepło i wafle belgijskie. Pracownia oferuje również czekoladę dubajską i pastę pistacjową na zamówienie.