Lubisz jogurt naturalny? Zrobisz z niego prosty i zdrowy deser

Upały sprawiają, że wybieramy przede wszystkim chłodne przekąski, dzięki którym odpoczywamy od wszechobecnego skwaru. Ten prosty deser ukoi cię latem, a zajmie tylko chwilę.

Mrożony jogurtMrożony jogurt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nadchodzące lato sprawia, że coraz więcej osób rozgląda się za zdrowymi sposobami na deser. Nie od dziś wiadomo, że cukier nie jest najlepszym towarzyszem osób dbających o linię. Na szczęście istnieją zdrowe rozwiązania, które gwarantują nam słodki zawrót głowy. Lody z jogurtu naturalnego, mogą z powodzeniem zastąpić te zwykłe i zachwycić nawet najmłodszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Naturalnie pyszny, bez wyrzutów sumienia – jogurt

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów jogurtów – aby wybrać najlepszy produkt, warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepiej sięgać po ten bez dodatku cukru i sztucznych substancji. A jeśli masz ochotę na coś słodkiego, lepszym wyborem będzie własnoręcznie dodana kostka czekolady. Zawarty w jogurcie dodatkowy cukier nie zaspokoi prawdziwej ochoty na coś słodkiego, a pamiętaj – wszystko jest dobre, o ile spożywane w umiarkowanych ilościach, nawet czekolada.

Świetnym dodatkiem do deseru są owoce. Doskonale sprawdzą się szczególnie te leśne, które są źródłem antyoksydantów. Jeśli chcesz wzbogacić deser o zdrowe tłuszcze, sięgnij po posiekane orzechy włoskie. Wszystkie te składniki stworzą dobrze zbilansowaną przekąskę, która umili ci upalne popołudnia.

Jak mrozić jogurt?

Jogurt można bez obaw zamrozić, a dzięki temu uzyskać domowe lody wzbogacone o dowolne dodatki. Ważne jest również, użycie odpowiednio wysokiego pojemnika – nie należy go zapełniać, ponieważ jogurt nieco zwiększa swoją objętość w niskiej temperaturze. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty, by jogurt nie chłonął zapachów z zamrażarki.

Przepis na mrożoną tabliczkę z jogurtu, białej czekolady i owoców

Składniki:

  • 600 g jogurtu naturalnego,
  • 40 g białej czekolady,
  • 100 g borówek,
  • 100 g truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie pokrój truskawki na mniejsze kawałki, a borówki zostaw w całości.
  3. Pokrój drobno białą czekoladę.
  4. Do przygotowanego pojemnika wlej jogurt naturalny, wsyp owoce, białą czekoladę i wymieszaj.
  5. Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do zamrażalnika na całą noc.
  6. Następnego dnia masz gotowy pyszny deser.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża