Orzechy włoskie nie dla wszystkich. Te osoby powinny unikać ich jak ognia

W grudniu królują w polskich domach, bo nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkości. Orzechy włoskie można też podjadać w ramach przekąski. Jednak nie dla wszystkich są one polecane - kto powinien ich unikać?

Orzechy włoskie pojawiają się w wielu przepisachOrzechy włoskie pojawiają się w wielu przepisach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lou_Levayer

Orzechy, a w szczególności włoskie, to nieoceniony element zdrowej diety, który warto wprowadzić nie tylko z okazji świąt. Dzięki zawartości pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, orzechy są doskonałym źródłem witamin oraz minerałów. Wspierają one funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację. Jakie są jeszcze zalety orzechów włoskich? I na co w przypadku tych produktów trzeba uważać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach

Co siedzi w orzechach włoskich?

Orzechy włoskie mają w składzie kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, a także aminokwasy, witaminy z grupy B oraz kluczowe minerały: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Ze względu na te wartości odżywcze, orzechy posiadają liczne właściwości zdrowotne, korzystnie wpływając na układ krążenia, nerwowy, a także na stan skóry, włosów i paznokci. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów oraz regulując ciśnienie krwi. Włączenie orzechów włoskich do diety może zatem zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kwas lanolinowy, kwas foliowy oraz magnez, które również znajdują się w orzechach, wspierają działanie układu nerwowego, co może być szczególnie korzystne dla osób żyjących w stresie, mających problemy ze snem lub nadpobudliwością.

Uwaga na alergie i kalorie

Warto jednak pamiętać, że orzechy włoskie nie są dla każdego. Ich spożycie trzeba rozważać także pod kątem alergii, ponieważ orzechy należą do najczęstszych alergenów. Wprowadzając je do diety, zwłaszcza dzieci, warto obserwować reakcję organizmu. Ponadto, należy uważać na ich kaloryczność – 100 gramów to około 650 kcal. Dlatego najlepiej ograniczyć się do małej garści dziennie. Jeśli będziemy zachować umiar, orzechy włoskie mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, gdyż są sycące i skutecznie tłumią głód na dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"