Orzechy włoskie nie dla wszystkich. Te osoby powinny unikać ich jak ognia
W grudniu królują w polskich domach, bo nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkości. Orzechy włoskie można też podjadać w ramach przekąski. Jednak nie dla wszystkich są one polecane - kto powinien ich unikać?
Orzechy, a w szczególności włoskie, to nieoceniony element zdrowej diety, który warto wprowadzić nie tylko z okazji świąt. Dzięki zawartości pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów, orzechy są doskonałym źródłem witamin oraz minerałów. Wspierają one funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację. Jakie są jeszcze zalety orzechów włoskich? I na co w przypadku tych produktów trzeba uważać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze orzechowe ule. Dosłownie rozpływają się w ustach
Co siedzi w orzechach włoskich?
Orzechy włoskie mają w składzie kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, a także aminokwasy, witaminy z grupy B oraz kluczowe minerały: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. Ze względu na te wartości odżywcze, orzechy posiadają liczne właściwości zdrowotne, korzystnie wpływając na układ krążenia, nerwowy, a także na stan skóry, włosów i paznokci. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów oraz regulując ciśnienie krwi. Włączenie orzechów włoskich do diety może zatem zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Kwas lanolinowy, kwas foliowy oraz magnez, które również znajdują się w orzechach, wspierają działanie układu nerwowego, co może być szczególnie korzystne dla osób żyjących w stresie, mających problemy ze snem lub nadpobudliwością.
Uwaga na alergie i kalorie
Warto jednak pamiętać, że orzechy włoskie nie są dla każdego. Ich spożycie trzeba rozważać także pod kątem alergii, ponieważ orzechy należą do najczęstszych alergenów. Wprowadzając je do diety, zwłaszcza dzieci, warto obserwować reakcję organizmu. Ponadto, należy uważać na ich kaloryczność – 100 gramów to około 650 kcal. Dlatego najlepiej ograniczyć się do małej garści dziennie. Jeśli będziemy zachować umiar, orzechy włoskie mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, gdyż są sycące i skutecznie tłumią głód na dłuższy czas.