Sałatka klasztorna zrobi furorę na imprezie. Goście będą wyrywać sobie miskę z rąk

Klasyczne, proste składniki, ale połączone w taki sposób, że efekt zaskakuje nawet największych kulinarnych sceptyków. Sałatka klasztorna doskonale sprawdza się na imprezach, domówkach i świętach – a gwarantuję, że goście będą po nią wracać, dopóki nie zobaczą dna miski.

Sałatka klasztorna sprawdzi się na różne okazjeSałatka klasztorna sprawdzi się na różne okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elenglush

Nazwa "sałatka klasztorna" może brzmieć nieco osobliwie, ale jej geneza jest dość prosta – i całkiem logiczna. W dawnych klasztorach kuchnie prowadziły gospodarne zakonnice lub bracia zakonni, którzy z prostych, dostępnych składników potrafili wyczarować smaczne i sycące dania. Nic się nie marnowało, liczyła się oszczędność, ale też… smak.

Tę sałatkę uznaje się za inspirowaną właśnie taką filozofią: prosta, tania, ale bardzo treściwa i zaskakująco dobra. Znajdziesz w niej klasyczne produkty, które niemal zawsze są pod ręką – ziemniaki, jajka, groszek, por, ogórki kiszone. Mimo braku wyszukanych składników całość smakuje tak, że trudno się oderwać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Przepis na sałatkę klasztorną

Sałatka klasztorna to przykład na to, że z prostych składników można stworzyć coś naprawdę pysznego. Jest szybka w przygotowaniu, uniwersalna – pasuje na rodzinny obiad, domówkę, święta czy grilla.

Składniki:

  • 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej,
  • 200 g groszku z puszki,
  • 1 mały por (lub cebula),
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 2-3 jajka,
  • 2 ogórki kiszone,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • natka pietruszki lub świeży koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od ugotowania ziemniaków i jajek – najlepiej zrobić to wcześniej, by zdążyły ostygnąć.
  2. W międzyczasie kroję szynkę w drobną kostkę, a por dokładnie myję i siekam cienko (jeśli używam cebuli – sparzam ją wrzątkiem, by złagodzić smak).
  3. Ogórki kiszone kroję drobno, a groszek odcedzam na sitku.
  4. Ziemniaki i jajka obieram, i kroję w kostkę; po czym łączę wszystkie składniki w dużej misce.
  5. Dodaję majonez i śmietanę, całość doprawiam solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  6. Delikatnie mieszam, by wszystkie składniki się połączyły, ale nie rozpadły.
  7. Przed podaniem schładzam sałatkę przez minimum godzinę w lodówce – wtedy smaki najlepiej się przegryzają.
  8. Na koniec dekoruję natką pietruszki lub koperkiem.

Jak urozmaicić sałatkę klasztorną?

Choć sałatka klasztorna w swojej podstawowej wersji broni się doskonale, nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco ją podkręcić i dopasować do własnych upodobań. Jej największą zaletą – poza smakiem – jest właśnie elastyczność. Wystarczy dodać jeden czy dwa składniki, by uzyskać zupełnie nową wersję tego klasyku.

Oto kilka propozycji:

  • ser żółty lub feta – pokrojony w drobną kostkę dodaje wyrazistości i lekko kremowej nuty;
  • papryka konserwowa lub świeża – wprowadza chrupkość i odrobinę słodyczy;
  • kukurydza z puszki – świetnie komponuje się z groszkiem i majonezem;
  • czerwona fasola – nadaje bardziej sycącego charakteru, sprawdza się w wersji imprezowej;
  • kurczak pieczony lub wędzony – idealny, jeśli chcesz bardziej mięsnej, konkretnej wersji,
  • kiszona kapusta – zamiast ogórków, dla fanów kwaśniejszych smaków;
  • szczypiorek lub cebulka dymka – dla dodatkowego "pazura".

Możesz też eksperymentować z sosem (np. zamienić majonez na jogurt naturalny, dodać odrobinę musztardy lub chrzanu) i każda wersja będzie smakować nieco inaczej. To idealna baza do kulinarnych ekscesów, która nigdy się nie nudzi.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża