Siostra Anastazja ma doskonały przepis na kiszone ogórki. Wychodzą jędrne i chrupiące

Siostra Anastazja jest niekwestionowaną mistrzynią ciekawych i prostych przepisów. Spod jej ręki wszystko wychodzi wręcz idealne. Ma nawet wyjątkowy przepis na ogórki kiszone. Dzięki niemu kiszonki będą chrupiące.

Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki kiszoneSiostra Anastazja robi najlepsze ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe, Facebook
Paulina Hermann

Ogórki kiszone to obok mizerii kulinarny symbol lata. Jeśli zrobisz je dobrze, są chrupiące i smakują obłędnie. Często jednak zdarza się tak, że wychodzą sflaczałe i puste w środku. I może dostarczają cennych witamin oraz probiotyków, ale jedzenie ich jest smutne i męczące. Na szczęście siostra Anastazja ma na to sposób, bo jej ogórki kiszone zawsze wychodzą jędrne i chrupiące. Jedyny minus? Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo na ogórki trzeba będzie trochę poczekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Siostra Anastazja ma swój pomysł na ogórki kiszone

Zanim w ogóle zabierzesz się za kiszenie, zwróć uwagę na to, jakie ogórki wrzucasz do słoika. Siostra Anastazja nie poleca pierwszych lepszych z targu, a już broń cię Boże z jakiegoś supermarketu albo dyskontu. Według niej najlepiej sprawdzają się konkretne odmiany: Julian, Botus, Octopus albo Andrus. I nie chodzi o żadną fanaberię albo jakieś dziwne wymysły, po prostu te nie rozłażą się w zalewie i zostają jędrne nawet po długim czasie.

Druga rzecz to proporcje. Siostra nie kombinuje, na każdy litr wody dodaje jedną płaską łyżkę soli kuchennej. Łatwo to zapamiętać i się do tego przyzwyczaić. Tylko tyle i aż tyle wystarczy, żeby ogórki były kwaśne, ale nie przesolone, i zachowały chrupkość.

A teraz ostatnie, ale nie najmniej ważne, czyli dodatki. Bez nich nawet najlepsze ogórki mogą smakować nijako i nie wyróżniać się niczym. Siostra wrzuca do każdego słoika trochę czosnku, koper i chrzan. To one robią największą robotę, jeśli chodzi o smak i trwałość. Dzięki temu ogórki nie tylko dobrze się trzymają, ale też po prostu lepiej smakują.

Jak zrobić najlepsze ogórki kiszone?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 10 baldachów kopru,
  • 2 główki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 łyżki soli kuchennej,
  • 2 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i namocz przez godzinę w zimnej wodzie.
  2. Przygotuj słoiki: wyparz je i osusz.
  3. Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, 1 baldach kopru i kawałek korzenia chrzanu.
  4. Ułóż ogórki ciasno, ale z wyczuciem, nie upychaj na siłę.
  5. Zrób zalewę: do 2 litrów wody wsyp 2 łyżki soli, wymieszaj i zagotuj.
  6. Zalej ogórki gorącą solanką, zakręć słoiki i odstaw w chłodne, zacienione miejsce. Będą gotowe po trzech miesiącach.

Tak przygotowane ogórki kiszone zachowają świeżość na długo i będą świetnie pasować do niedzielnych (i nie tylko obiadów). Łatwo się od nich uzależnić, ale takie uzależnienie nie jest niczym złym.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie