Ciocia dała mi przepis na zupę z zielonego warzywa. Jest pyszna i zdrowa
Zielona zupa krem zwykle kojarzy się z brokułem, ale tym razem wykorzystujemy inne warzywo – takie, które częściej trafia do sałatek albo farszów. W roli bazy do zupy sprawdza się jednak równie dobrze i potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Zupy krem są często szybszą wersją klasycznych zup, a przy tym w niczym nie ustępują im smakiem. Można przygotować je na bazie wielu warzyw – pomidora, papryki, kalafiora czy szpinaku. O ile liście nie kojarzą się w pierwszej kolejności z gotowaniem zupy, to w takim wydaniu sprawdzają się naprawdę świetnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały
Zalety zupy krem ze szpinaku
Zupy krem, takie jak ten ze szpinaku, mają wiele zalet, które sprawiają, że są świetnym wyborem na każdą porę roku. Przede wszystkim są szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pozwalają wykorzystać różnorodne składniki, które często mamy już w domu. Dzięki temu łatwo wzbogacić dietę o porcję dodatkowych warzyw i cenne składniki odżywcze, którymi może pochwalić się szpinak.
To prawdziwa bomba witamin i minerałów. Jest bogaty w żelazo, które pomaga w produkcji czerwonych krwinek i transportowaniu tlenu w organizmie. Regularne spożywanie szpinaku może wspierać zapobieganie anemii i poprawiać ogólną kondycję zdrowotną. Co więcej, zupy krem łatwo modyfikować, dodając ulubione przyprawy lub dodatki, takie jak grzanki czy pestki dyni oraz przyprawy, co pozwala dostosować ich smak do własnych upodobań. Kremy są również lekkostrawne – dzięki dużej zawartości warzyw, które stanowią podstawę zupy, są niskokaloryczne, więc doskonale sprawdzą się w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Przepis na zupę szpinakową
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 700 g świeżego szpinaku,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 biała część pora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 100 g serka topionego śmietankowego,
- 70 g sera feta,
- 2 liście laurowe,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżka śmietany kwaśnej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, posiekaj por i cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę, szpinak dokładnie opłucz.
- W garnku rozgrzej masło, podsmaż cebulę i por do zeszklenia, dodaj ziemniaki i smaż kilka minut, aż lekko się przyrumienią.
- Wzuć szpinak i czosnek, duś do zwiędnięcia liści.
- Zalej wszystko bulionem, dodaj liście laurowe, gotuj na małym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodaj serek topiony i fetę.
- Mieszaj do rozpuszczenia.
- Dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
- Podawaj z łyżką śmietany.