Krem z pieczonych warzyw i fety to jesienne remedium na chłodne dni. Rozgrzeje lepiej niż ciepły koc

Gdy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że czas upałów i słonecznych dni odszedł w niepamięć, to znak, że pora wyciągnąć garnki i gotować pyszne zupy. Wśród jesiennych faworytów jest zupa z pieczonych warzyw oraz sera feta. Jest tak smaczna, że nie obędzie się bez dokładek.

Zupa z pieczonej dyni i fetyZupa z pieczonej dyni i fety
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Makaron z sosem z pieczonej fety i pomidorów był internetowym viralem, który rozkochał w sobie miliony. W tym przepisie również pojawia się uwielbiana feta, ale blendowana jest wraz z warzywami na aksamitny krem. Idealnie smakuje po powrocie do domu, gdy w brzuchu coraz głośniej zaczyna burczeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni

Zupa krem z pieczonych warzyw i fety

Pieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze więcej smaku niż zwykłe ugotowanie ich w bulionie. To jeszcze lepszy przepis niż klasyczny krem pomidorowy i przypadnie do gustu również tym młodszym domownikom.

Połączenie słodkiej dyni, wyrazistej fety i aromatycznych warzyw pokochasz od pierwszej łyżki. Jest to danie sycące, a jednocześnie lekkie, idealne na obiad lub kolację. Możesz eksperymentować z dodatkami, np. dodać chili dla pikantności lub szczyptę kurkumy dla intensywniejszego koloru.

Składniki:

  • 200 g sera fety,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory rzymskie,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 1 długa pomarańczowa papryka,
  • 600 g dyni hokkaido po obraniu,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 600 ml bulionu warzywnego.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • 1 łyżka pestek słonecznika.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki, dynię obierz i pokrój. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj ser feta oraz gałązki świeżego rozmarynu. Posyp solą oraz pieprzem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.

Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia
Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż ser oraz warzywa do kielicha blendera. Wyciśnij z łupin upieczone ząbki czosnku i wlej bulion. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Krem należy dobrze zblendować
Krem należy dobrze zblendować © Pyszności

Krok 3. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz na patelni. Zupę nalej do miski, posyp podprażonym słonecznikiem i polej oliwą. Smacznego!

Zupa krem z pieczonej fety
Zupa krem z pieczonej fety © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej