Krem z pieczonych warzyw i fety to jesienne remedium na chłodne dni. Rozgrzeje lepiej niż ciepły koc

Gdy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że czas upałów i słonecznych dni odszedł w niepamięć, to znak, że pora wyciągnąć garnki i gotować pyszne zupy. Wśród jesiennych faworytów jest zupa z pieczonych warzyw oraz sera feta. Jest tak smaczna, że nie obędzie się bez dokładek.

Zupa z pieczonej dyni i fetyZupa z pieczonej dyni i fety
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Makaron z sosem z pieczonej fety i pomidorów był internetowym viralem, który rozkochał w sobie miliony. W tym przepisie również pojawia się uwielbiana feta, ale blendowana jest wraz z warzywami na aksamitny krem. Idealnie smakuje po powrocie do domu, gdy w brzuchu coraz głośniej zaczyna burczeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z pieczonej dyni i fety. Obowiązkowe danie tej jesieni

Zupa krem z pieczonych warzyw i fety

Pieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze więcej smaku niż zwykłe ugotowanie ich w bulionie. To jeszcze lepszy przepis niż klasyczny krem pomidorowy i przypadnie do gustu również tym młodszym domownikom.

Połączenie słodkiej dyni, wyrazistej fety i aromatycznych warzyw pokochasz od pierwszej łyżki. Jest to danie sycące, a jednocześnie lekkie, idealne na obiad lub kolację. Możesz eksperymentować z dodatkami, np. dodać chili dla pikantności lub szczyptę kurkumy dla intensywniejszego koloru.

Składniki:

  • 200 g sera fety,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory rzymskie,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 1 długa pomarańczowa papryka,
  • 600 g dyni hokkaido po obraniu,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 600 ml bulionu warzywnego.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • 1 łyżka pestek słonecznika.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki, dynię obierz i pokrój. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj ser feta oraz gałązki świeżego rozmarynu. Posyp solą oraz pieprzem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.

Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia
Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż ser oraz warzywa do kielicha blendera. Wyciśnij z łupin upieczone ząbki czosnku i wlej bulion. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Krem należy dobrze zblendować
Krem należy dobrze zblendować © Pyszności

Krok 3. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz na patelni. Zupę nalej do miski, posyp podprażonym słonecznikiem i polej oliwą. Smacznego!

Zupa krem z pieczonej fety
Zupa krem z pieczonej fety © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇