PrzepisZupyKrem z pieczonych warzyw i fety to jesienne remedium na chłodne dni. Rozgrzeje lepiej niż ciepły koc

Krem z pieczonych warzyw i fety to jesienne remedium na chłodne dni. Rozgrzeje lepiej niż ciepły koc

Zupa z pieczonej dyni i fety
Zupa z pieczonej dyni i fety
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl

29.09.2024 12:12, aktual.: 29.09.2024 12:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że czas upałów i słonecznych dni odszedł w niepamięć, to znak, że pora wyciągnąć garnki i gotować pyszne zupy. Wśród jesiennych faworytów jest zupa z pieczonych warzyw oraz sera feta. Jest tak smaczna, że nie obędzie się bez dokładek.

Makaron z sosem z pieczonej fety i pomidorów był internetowym viralem, który rozkochał w sobie miliony. W tym przepisie również pojawia się uwielbiana feta, ale blendowana jest wraz z warzywami na aksamitny krem. Idealnie smakuje po powrocie do domu, gdy w brzuchu coraz głośniej zaczyna burczeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych warzyw i fety

Pieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze więcej smaku niż zwykłe ugotowanie ich w bulionie. To jeszcze lepszy przepis niż klasyczny krem pomidorowy i przypadnie do gustu również tym młodszym domownikom.

Połączenie słodkiej dyni, wyrazistej fety i aromatycznych warzyw pokochasz od pierwszej łyżki. Jest to danie sycące, a jednocześnie lekkie, idealne na obiad lub kolację. Możesz eksperymentować z dodatkami, np. dodać chili dla pikantności lub szczyptę kurkumy dla intensywniejszego koloru.

Składniki:

  • 200 g sera fety,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory rzymskie,
  • 1 długa czerwona papryka,
  • 1 długa pomarańczowa papryka,
  • 600 g dyni hokkaido po obraniu,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 600 ml bulionu warzywnego.

Dodatki na 1 porcję:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • 1 łyżka pestek słonecznika.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki, dynię obierz i pokrój. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj ser feta oraz gałązki świeżego rozmarynu. Posyp solą oraz pieprzem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.

Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia
Blaszka z warzywami gotowymi do pieczenia© Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż ser oraz warzywa do kielicha blendera. Wyciśnij z łupin upieczone ząbki czosnku i wlej bulion. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Krem należy dobrze zblendować
Krem należy dobrze zblendować© Pyszności

Krok 3. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz na patelni. Zupę nalej do miski, posyp podprażonym słonecznikiem i polej oliwą. Smacznego!

Zupa krem z pieczonej fety
Zupa krem z pieczonej fety© Pyszności
przepiswideozupa