Krem z pieczonych warzyw i fety to jesienne remedium na chłodne dni. Rozgrzeje lepiej niż ciepły koc
Gdy termometr za oknem jednoznacznie wskazuje, że czas upałów i słonecznych dni odszedł w niepamięć, to znak, że pora wyciągnąć garnki i gotować pyszne zupy. Wśród jesiennych faworytów jest zupa z pieczonych warzyw oraz sera feta. Jest tak smaczna, że nie obędzie się bez dokładek.
29.09.2024 | aktual.: 29.09.2024 12:24
Makaron z sosem z pieczonej fety i pomidorów był internetowym viralem, który rozkochał w sobie miliony. W tym przepisie również pojawia się uwielbiana feta, ale blendowana jest wraz z warzywami na aksamitny krem. Idealnie smakuje po powrocie do domu, gdy w brzuchu coraz głośniej zaczyna burczeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa krem z pieczonych warzyw i fety
Pieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze więcej smaku niż zwykłe ugotowanie ich w bulionie. To jeszcze lepszy przepis niż klasyczny krem pomidorowy i przypadnie do gustu również tym młodszym domownikom.
Połączenie słodkiej dyni, wyrazistej fety i aromatycznych warzyw pokochasz od pierwszej łyżki. Jest to danie sycące, a jednocześnie lekkie, idealne na obiad lub kolację. Możesz eksperymentować z dodatkami, np. dodać chili dla pikantności lub szczyptę kurkumy dla intensywniejszego koloru.
Składniki:
- 200 g sera fety,
- 2 cebule,
- 4 pomidory rzymskie,
- 1 długa czerwona papryka,
- 1 długa pomarańczowa papryka,
- 600 g dyni hokkaido po obraniu,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 600 ml bulionu warzywnego.
Dodatki na 1 porcję:
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
- 1 łyżka pestek słonecznika.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pomidory, paprykę oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki, dynię obierz i pokrój. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj ser feta oraz gałązki świeżego rozmarynu. Posyp solą oraz pieprzem, polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.
Krok 2. Po tym czasie przełóż ser oraz warzywa do kielicha blendera. Wyciśnij z łupin upieczone ząbki czosnku i wlej bulion. Zblenduj całość na jednolitą masę.
Krok 3. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz na patelni. Zupę nalej do miski, posyp podprażonym słonecznikiem i polej oliwą. Smacznego!