Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu

Chyba każdy zna to uczucie – gotujesz zupę, jest już niemal gotowa, pora na dodatek śmietany… i już wiesz, że jednak się nie udała. Całość się warzy, a zamiast płynnie się wkomponować, śmietana zaczyna się wyraźnie oddzielać. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by tego uniknąć.

Aby nie zwarzyć zupy należy odpowiednio ją zahartować Aby nie zwarzyć zupy należy odpowiednio ją zahartować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Polacy uwielbiają zupy z dodatkiem śmietany — pomidorowa, ogórkowa, pieczarkowa — zyskują wtedy o wiele lepszy, bardziej wyrazisty smak. Jednak odpowiednie jej dodanie wcale nie jest takie proste. Łatwo jest zwarzyć danie i sprawić, że stanie się nieapetyczne, dlatego warto zwrócić uwagę na to, co i jak dodajesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Dlaczego zupa się warzy?

Polacy bardzo chętnie dodają śmietanę do zup — ten dodatek nadaje im wyjątkowej kremowości i wzbogaca smak, sprawiając, że stają się bardziej sycące i smaczniejsze. Jednak nie zawsze kończy się to tak jakbyśmy chcieli — czasem zamiast gładkiej, aksamitnej konsystencji, w garnku pojawiają się grudki, a danie wygląda nieapetycznie i traci na smaku.

To właśnie efekt zwarzenia zupy, które jest wynikiem nieprawidłowego połączenia śmietany z gorącym bulionem. Pod wpływem wysokiej temperatury białka zawarte w śmietanie zaczynają się ścinać i zlepiać w grudki, co zaburza strukturę całego dania. Co prawda, problem jest powszechny, ale to nie oznacza, że nie da się mu zaradzić. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, by tego uniknąć i zawsze cieszyć się idealnie kremową zupą.

Sposoby na idealną zupę

Sposobów na to aby uniknąć zwarzonej zupy jest kilka. Hartowanie to kluczowy etap zabielania zupy — polega na stopniowym podgrzewaniu śmietany z odrobiną gorącego bulionu. Dzięki temu przyzwyczaja się do temperatury i nie ścina się po dodaniu do garnka. Wybierz tę z odpowiednim poziomem tłuszczu — najlepiej sprawdzi się śmietana 18 proc. lub kremówka 30–36 proc. Unikaj tych lżejszych, ponieważ łatwiej się warzą.

Jeśli wolisz uniknąć śmietany, możesz sięgnąć po inne składniki, które nadadzą zupie kremową konsystencję. Jogurt naturalny to doskonała alternatywa — wystarczy wymieszać go z odrobiną mleka w proporcji około 2:1, aż powstanie jednolita masa. Taka mieszanka nie tylko nada potrawie delikatności, ale jest również lżejsza i mniej kaloryczna. Warto też unikać dodawania kwaśnych składników, takich jak ocet czy sok z cytryny, przed zabieleniem. Mogą one spowodować zwarzenie, dlatego najlepiej dodawać je dopiero po zahartowaniu śmietany lub po zakończeniu tego procesu.

Jak idealnie zabielić zupę?

Aby prawidłowo zabielić zupę i uniknąć zwarzenia, zacznij od dolania niewielkiej ilości gorącej zupy do osobnej miseczki. Do niej dodaj śmietanę lub przygotowaną wcześniej mieszankę jogurtu z mlekiem i dokładnie wymieszaj, pozwalając składnikom stopniowo się połączyć i wyrównać temperaturę. Następnie powoli wlewaj tę przygotowaną mieszankę z powrotem do garnka z resztą zupy, cały czas delikatnie mieszając, by składniki dobrze się połączyły. Dzięki temu śmietana nie zetnie się pod wpływem wysokiej temperatury, a zupa zachowa idealną konsystencję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba