Przedwojenny przepis na zupę pomidorową. Smak podbija jeden dodatek
Dla wielu z nas pomidorowa to po prostu zupa z niedzielnego rosołu, z ryżem albo makaronem. Ale kiedy cofniemy się do przepisów z dawnych książek kucharskich, odkrywamy coś zupełnie innego. Przedwojenna zupa pomidorowa to nie tylko danie – to powrót do kuchni pełnej prostych składników, głębokiego smaku i pomysłowych rozwiązań. A jej największym sekretem wcale nie są pomidory. Jest nim... kasza perłowa.
Dziś pomidorówka kojarzy się z szybkim obiadem na drugi dzień po rosole. Makaron albo ryż, łyżka śmietany, gotowe. Ale kiedy zajrzymy do dawnych przepisów, odkrywamy zupełnie inny świat – bardziej aromatyczny, głębszy i... zaskakująco prosty. W przedwojennej kuchni nie chodziło o szybkość, tylko o smak i pomysł. I właśnie tam znajduje się wersja pomidorowej, która – choć zapomniana – zasługuje na powrót. Z jednym niepozornym składnikiem, który zmienia wszystko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Przepis na przedwojenną zupę pomidorową
Przedwojenna zupa pomidorowa to danie, które zaskakuje. Nie swoją egzotyką, ale prostotą i smakiem, który wraca do korzeni. Kasza perłowa sprawia, że zupa jest bardziej sycąca, głębsza w smaku i niebanalna. Może to dobry moment, by dać jej drugą szansę? Zwłaszcza jeśli zwykła pomidorowa już ci się trochę przejadła.
Składniki (na 4–6 porcji):
- 500 g pomidorów (sparzonych i obranych),
- 1 cebula (pokrojona w kostkę),
- 2 marchewki (pokrojone w plasterki),
- 2 pietruszki (starta lub pokrojona),
- ½ selera (korzeń, pokrojony w kostkę),
- ½ kg mięsa wołowego (najlepiej z kością),
- 1 łyżka masła,
- ½ szklanki śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka kaszy perłowej,
- 1 pęczek świeżego koperku (posiekany).
Sposób przygotowania:
- Mięso zalewam około 2 litrami wody, dodaję sól, zagotowuję, zbieram szumowiny. Wrzucam marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuję na małym ogniu ok. 1 godziny, aż warzywa i mięso będą miękkie. Dodaję pokrojone pomidory i gotuję jeszcze 15-20 minut.
- W osobnym garnku gotuję kaszę perłową w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut), aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzam.
- Z zupy wyjmuję mięso (można je pokroić i dodać z powrotem). Całość przecieram przez sito lub blenduję, dodaję masło i śmietanę (zahartowaną, by się nie zważyła), doprawiam pieprzem i ewentualnie solą.
- Na koniec wsypuję ugotowaną kaszę i posypuję koperkiem. Podaję gorącą, najlepiej z pajdą świeżego chleba.