Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
W sklepach pojawił się niedawno, ale już zdążył sobie zjednać fanów wśród osób, które miały okazję spróbować. Jest większy niż tradycyjny kuskus i przypomina nieco pęczak. W połączeniu z warzywami i lekkim, pomidorowym sosem smakuje tak dobrze, że ciężko odejść od stołu bez dokładki.
To danie, które idealnie sprawdzi się w chłodny dzień. Przyjemnie rozgrzeje od środka, a dzięki kuskusowi oraz ciecierzycy uciszy burczenie w brzuchu. To przepis na pyszny i pożywny obiad, w którym próżno doszukiwać się mięsa. Jest jednak tyle smaku, że nawet miłośnik kiełbasy odejdzie zadowolony od stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Czym jest kuskus perłowy?
Kuskus perłowy, znany również jako kuskus izraelski, to wyjątkowy składnik, który zdobywa coraz większą popularność w kuchni na całym świecie. To rodzaj kaszy pszennej o dużych, perłowych ziarnach. Jest dobrym źródłem węglowodanów, białka oraz żelaza, fosforu i wapnia. To sprawia, że idealnie nadaje się dla wegan i wegetarian, ale także dla osób dbających o zdrową, zróżnicowaną dietę.
Świetnie sprawdza się do sałatek czy również jako baza do kaszotta. Pasuje szczególnie dobrze do zup warzywnych oraz kremów, dodając im nieco sytości oraz ciekawej tekstury.
Kuskus perłowy z warzywami
Najprostszym sposobem na wykorzystanie kuskusu jest zrobienie pysznej potrawki warzywnej z pomidorami, papryką, marchewką oraz cukinią. Świetnym źródłem białka jest tutaj ciecierzyca.
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 240 g ugotowanej ciecierzycy,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 160 g kuskus perłowy,
- 500 ml bulionu,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czerwoną paprykę, marchewkę oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj pokrojoną drobno cukinię, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Wymieszaj i podsmaż.
Krok 2. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę, pomidory z puszki i wsyp kuskus. Zalej całość bulionem tak, by przykrył kaszę i warzywa.
Krok 3. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając.
Krok 4. Gotową potrawkę nałóż do miseczek lub głęboki talerzy. Możesz całość dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego!