Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

W sklepach pojawił się niedawno, ale już zdążył sobie zjednać fanów wśród osób, które miały okazję spróbować. Jest większy niż tradycyjny kuskus i przypomina nieco pęczak. W połączeniu z warzywami i lekkim, pomidorowym sosem smakuje tak dobrze, że ciężko odejść od stołu bez dokładki.

Kuskus w sosieKuskus w sosie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To danie, które idealnie sprawdzi się w chłodny dzień. Przyjemnie rozgrzeje od środka, a dzięki kuskusowi oraz ciecierzycy uciszy burczenie w brzuchu. To przepis na pyszny i pożywny obiad, w którym próżno doszukiwać się mięsa. Jest jednak tyle smaku, że nawet miłośnik kiełbasy odejdzie zadowolony od stołu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca

Czym jest kuskus perłowy?

Kuskus perłowy, znany również jako kuskus izraelski, to wyjątkowy składnik, który zdobywa coraz większą popularność w kuchni na całym świecie. To rodzaj kaszy pszennej o dużych, perłowych ziarnach. Jest dobrym źródłem węglowodanów, białka oraz żelaza, fosforu i wapnia. To sprawia, że idealnie nadaje się dla wegan i wegetarian, ale także dla osób dbających o zdrową, zróżnicowaną dietę.

Świetnie sprawdza się do sałatek czy również jako baza do kaszotta. Pasuje szczególnie dobrze do zup warzywnych oraz kremów, dodając im nieco sytości oraz ciekawej tekstury.

Kuskus perłowy z warzywami

Najprostszym sposobem na wykorzystanie kuskusu jest zrobienie pysznej potrawki warzywnej z pomidorami, papryką, marchewką oraz cukinią. Świetnym źródłem białka jest tutaj ciecierzyca.

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 160 g kuskus perłowy,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Czerwoną paprykę, marchewkę oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj pokrojoną drobno cukinię, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Wymieszaj i podsmaż.

Warzywa podsmaż z przyprawami
Warzywa podsmaż z przyprawami © Pyszności

Krok 2. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę, pomidory z puszki i wsyp kuskus. Zalej całość bulionem tak, by przykrył kaszę i warzywa.

Danie jednogarnkowe z kuskusem perłowym
Danie jednogarnkowe z kuskusem perłowym © Pyszności

Krok 3. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając.

Duś do miękkości kaszy kuskus
Duś do miękkości kaszy kuskus © Pyszności

Krok 4. Gotową potrawkę nałóż do miseczek lub głęboki talerzy. Możesz całość dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego!

Kuskus perłowy z warzywami w sosie pomidorowym
Kuskus perłowy z warzywami w sosie pomidorowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"