Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
W sklepach pojawił się niedawno, ale już zdążył sobie zjednać fanów wśród osób, które miały okazję spróbować. Jest większy niż tradycyjny kuskus i przypomina nieco pęczak. W połączeniu z warzywami i lekkim, pomidorowym sosem smakuje tak dobrze, że ciężko odejść od stołu bez dokładki.
29.10.2024 09:25
To danie, które idealnie sprawdzi się w chłodny dzień. Przyjemnie rozgrzeje od środka, a dzięki kuskusowi oraz ciecierzycy uciszy burczenie w brzuchu. To przepis na pyszny i pożywny obiad, w którym próżno doszukiwać się mięsa. Jest jednak tyle smaku, że nawet miłośnik kiełbasy odejdzie zadowolony od stołu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest kuskus perłowy?
Kuskus perłowy, znany również jako kuskus izraelski, to wyjątkowy składnik, który zdobywa coraz większą popularność w kuchni na całym świecie. To rodzaj kaszy pszennej o dużych, perłowych ziarnach. Jest dobrym źródłem węglowodanów, białka oraz żelaza, fosforu i wapnia. To sprawia, że idealnie nadaje się dla wegan i wegetarian, ale także dla osób dbających o zdrową, zróżnicowaną dietę.
Świetnie sprawdza się do sałatek czy również jako baza do kaszotta. Pasuje szczególnie dobrze do zup warzywnych oraz kremów, dodając im nieco sytości oraz ciekawej tekstury.
Kuskus perłowy z warzywami
Najprostszym sposobem na wykorzystanie kuskusu jest zrobienie pysznej potrawki warzywnej z pomidorami, papryką, marchewką oraz cukinią. Świetnym źródłem białka jest tutaj ciecierzyca.
Składniki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 240 g ugotowanej ciecierzycy,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 160 g kuskus perłowy,
- 500 ml bulionu,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czerwoną paprykę, marchewkę oraz cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj pokrojoną drobno cukinię, słodką paprykę oraz suszony czosnek. Wymieszaj i podsmaż.
Krok 2. Następnie dodaj ugotowaną ciecierzycę, pomidory z puszki i wsyp kuskus. Zalej całość bulionem tak, by przykrył kaszę i warzywa.
Krok 3. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut, często mieszając.
Krok 4. Gotową potrawkę nałóż do miseczek lub głęboki talerzy. Możesz całość dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego!