PrzepisDania mięsneNa wakacjach jadłam "stare szmaty". Danie nie brzmi zachęcająco, ale smakuje wybornie

Na wakacjach jadłam "stare szmaty". Danie nie brzmi zachęcająco, ale smakuje wybornie

Ropa vieja
Ropa vieja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | David Kadlec

21.10.2024 11:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podróżowanie to wspaniała okazja, by odkrywać nie tylko zabytki i odhaczać kolejne miejsca na turystycznej mapie, ale również poznawać i smakować lokalną kuchnię. Wybierając się na Wyspy Kanaryjskie w wielu restauracjach znaleźć można danie o nazwie ropa vieja, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "stare szmaty". Chociaż nazwa zdecydowanie nie brzmi zachęcająco, to samo danie jest tak smaczne, że chętnie będziesz do niego wracać.

Ropa vieja to tradycyjne kubańskie danie, które rozpowszechniło się również na Wyspach Kanaryjskich, czyli popularnej destynacji wakacyjnej. "Stare szmaty" to najczęściej połączenie mięsa lub owoców morza z ciecierzycą, pomidorami, cebulą i aromatycznymi przyprawami. To obowiązkowa pozycja w wielu tradycyjnych restauracjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ropa vieja - stare szmaty kuchni kanaryjskiej

To danie, które urozmaici twoją kuchnię. Nie musisz bookować biletów i szukać hotelu, bo smak odtworzysz w swoim domu. Świetnie sprawdzi się, gdy w jesienny dzień chcesz rozgrzać się ciepłym posiłkiem i nasycić burczący brzuch. Dzięki mięsu, warzywom i zbożom jest to pełnowartościowy posiłek. Nazwa "stara szmata" wzięła się od struktury dania - po długim duszenium mięso rozpada się na delikatne pasma.

Ropa vieja to przysmak kanaryjski i kubański - Pyszności
Ropa vieja to przysmak kanaryjski i kubański - Pyszności© Adobe Stock | MIGUELTAMAYOFOTOGRAFIA

Tradycyjnie ropę vieja podaje się z białym ryżem, który doskonale pochłania soki z mięsa i warzyw. Można ją również podawać z frytkami, chlebem lub tortillami. Często dodaje się do niej również czarną fasolę, sałatkę lub awokado, aby wzbogacić smak i teksturę dania. To prawdziwa uczta dla miłośników kuchni latynoskiej.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 kg wołowiny (np. rostbef, polędwica),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów,
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: oliwki, kapary, czerwona lub fasola

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w większą kostkę. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aż się zarumieni.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski.
  3. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, kumin, oregano, sól i pieprz.
  4. Zalej całość puszkami pomidorów i koncentratu. Dolej trochę wody, aby przykryć mięso.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 2-3 godziny, lub dopóki mięso nie będzie miękkie i łatwo będzie się rozpadać.

Gotowe "stare szmaty" podawaj z białym ryżem, frytkami, tortillą lub chlebem. Możesz dodać oliwki, kapary lub czerwoną fasolę. Smacznego!