Na wakacjach jadłam "stare szmaty". Danie nie brzmi zachęcająco, ale smakuje wybornie
Podróżowanie to wspaniała okazja, by odkrywać nie tylko zabytki i odhaczać kolejne miejsca na turystycznej mapie, ale również poznawać i smakować lokalną kuchnię. Wybierając się na Wyspy Kanaryjskie w wielu restauracjach znaleźć można danie o nazwie ropa vieja, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "stare szmaty". Chociaż nazwa zdecydowanie nie brzmi zachęcająco, to samo danie jest tak smaczne, że chętnie będziesz do niego wracać.
Ropa vieja to tradycyjne kubańskie danie, które rozpowszechniło się również na Wyspach Kanaryjskich, czyli popularnej destynacji wakacyjnej. "Stare szmaty" to najczęściej połączenie mięsa lub owoców morza z ciecierzycą, pomidorami, cebulą i aromatycznymi przyprawami. To obowiązkowa pozycja w wielu tradycyjnych restauracjach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Upiornie pyszne skrzydełka Draculi. Na halloweenowej imprezie zrobią furorę
Ropa vieja - stare szmaty kuchni kanaryjskiej
To danie, które urozmaici twoją kuchnię. Nie musisz bookować biletów i szukać hotelu, bo smak odtworzysz w swoim domu. Świetnie sprawdzi się, gdy w jesienny dzień chcesz rozgrzać się ciepłym posiłkiem i nasycić burczący brzuch. Dzięki mięsu, warzywom i zbożom jest to pełnowartościowy posiłek. Nazwa "stara szmata" wzięła się od struktury dania - po długim duszenium mięso rozpada się na delikatne pasma.
Tradycyjnie ropę vieja podaje się z białym ryżem, który doskonale pochłania soki z mięsa i warzyw. Można ją również podawać z frytkami, chlebem lub tortillami. Często dodaje się do niej również czarną fasolę, sałatkę lub awokado, aby wzbogacić smak i teksturę dania. To prawdziwa uczta dla miłośników kuchni latynoskiej.
Składniki (dla 4 osób):
- 1 kg wołowiny (np. rostbef, polędwica),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 2 puszki pokrojonych pomidorów,
- 1 puszka koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: oliwki, kapary, czerwona lub fasola
Przygotowanie:
- Wołowinę pokrój w większą kostkę. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aż się zarumieni.
- Cebulę i czosnek posiekaj. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, kumin, oregano, sól i pieprz.
- Zalej całość puszkami pomidorów i koncentratu. Dolej trochę wody, aby przykryć mięso.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 2-3 godziny, lub dopóki mięso nie będzie miękkie i łatwo będzie się rozpadać.
Gotowe "stare szmaty" podawaj z białym ryżem, frytkami, tortillą lub chlebem. Możesz dodać oliwki, kapary lub czerwoną fasolę. Smacznego!