Kotlety schabowe z przepisu Magdy Gessler. Wychodzą kruche i bardzo soczyste
Kto nie potrafi usmażyć schabowego? Wszyscy. Jednak, jak to zrobić, by kotlet smakował wybitnie, to już wiedzą i potrafią nieliczni. Swoje sekrety zdradziła Magda Gessler, która jest znawczynią kuchni polskiej.
Kotlet schabowy to zdecydowanie jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, które jemy przez cały rok. Jednak wiosną pewnie będzie częściej gościł na naszych talerzach. Związane jest to z najlepszymi dodatkami do tego dania, na które właśnie zaczyna się sezon. Młoda kapusta czy ziemniaki z koperkiem albo mizeria... taki obiad to marzenie. Jednak nie uratują go najlepsze warzywa, gdy kotlet będzie suchy i twardy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych
Jak rozbijać kotlety schabowe?
Żeby schabowy nie popsuł nam wiosennego obiadu, warto posłuchać rad Magdy Gessler. Od lat prowadzi ona restauracje specjalizującą się w kuchni polskiej i można śmiało stwierdzić, że ten wieprzowy kotlet nie ma przed nią żadnych tajemnic. Ekspertka zwraca uwagę na to, by kotlety były dobrze rozbite. Najlepiej używać do tego drewnianego tłuczka, który nie uszkadza włókien mięsa. Powinny być też równomiernie rozbite, bo wtedy będą lepiej się smażyć. Jednak zanim trafią na patelnie, Magda Gessler poleca, by je zamarynować.
Dlaczego ważna jest marynata?
Marynata z mleka do kotletów schabowych to nic nowego. Jednak często robimy je "na szybko" i na ten krok zwyczajnie brakuje czasu. Magda Gessler radzi, by jednak nie pomijać marynowania mięsa. Enzymy zawarte w mleku sprawiają, że nabiera ono niezwykłej miękkości. Dzięki temu też kotlety podczas smażenia nie wysychają. Są kruche i idealnie soczyste. Tak przygotowane nie będą odstawały w smaku nawet od wiosennych nowalijek.
Schabowe według Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g schabu,
- 500 ml mleka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody,
- bułka tarta do panierowania,
- mąka pszenna do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowywania:
- Schab umyj, osusz i pokrój na kotlety. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, sprawdzi się drewniany, bo nie uszkadza włókien mięsa.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Przygotowane kotlety ułóż w głębokim naczyniu, posyp je rozmarynem, ułóż na nich cebulą i zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na około 3 godziny.
- Wyjmij mięso z marynaty i osusz ręcznikiem papierowym. Kotlety dopraw solą i pieprzem.
- Panierowanie kotletów zacznij od obtaczania ich w mące, następnie w jajku wymieszanym z wodą, a na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej smalec. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złociste.