Nacieram schabowe przed smażeniem. Kotlety wychodzą kruchutkie i miękkie jak nigdy

Schabowy to prawdziwy klasyk polskiej kuchni – kojarzy się z niedzielnym obiadem u mamy lub babci, a jego smak zna chyba każdy. Jednak nawet najpopularniejsze przepisy warto czasem delikatnie odświeżyć.

Kotlet schabowy z dodatkiem musztardyKotlet schabowy z dodatkiem musztardy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć przepis na kotleta schabowego zna niemal każdy, to właśnie niewielkie zmiany mogą uczynić go jeszcze smaczniejszym. Jedną z takich modyfikacji jest nacieranie mięsa przed panierowaniem – nie tylko przyprawami, ale też dodatkiem, który podbija smak, a jednocześnie sprawia, że schab staje się wyjątkowo miękki i kruchy. Chociaż musztarda niekoniecznie kojarzy się z kotletem schabowym, okazuje się, że świetnie z nim współgra — i to nie jako osobny dodatek na talerzu, lecz jako składnik używany już na etapie przygotowania mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Kotlet schabowy nacierany musztardą

Musztarda nie tylko podkreśla smak kotleta, ale także wpływa na jego strukturę. Dzięki zawartemu w niej przyprawom mięso delikatnie się marynuje już na etapie przygotowania. To właśnie ten krok sprawia, że po usmażeniu kotlety są soczyste w środku i przyjemnie kruche na zewnątrz.

Wybierając musztardę, warto postawić na wersję sarepską – jej lekko ostry, ale nie dominujący smak doskonale współgra z przyprawami do wieprzowiny i nie zagłusza klasycznego charakteru potrawy. Co więcej, dobrze przylega do mięsa, co ułatwia równomierne rozprowadzenie i nie wypływa w trakcie smażenia. Dzięki niewielkiej zmianie ten klasyczny kotlet, będzie smakował jeszcze lepiej – musztarda nie zmieni całkowicie smaku, tylko lekko go podkręci.

Przepis na kotlety schabowe z musztardą

Składniki na mięso i przyprawy:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 150 g musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój schab na równe plastry o grubości około 1-1,5 cm, rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą, aby nie uszkodzić mięsa.
  2. Natrzyj kotlety z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, a następnie posmaruj cienką warstwą musztardy – najlepiej użyć około 1 łyżeczki na każdy kawałek.
  3. Jajka roztrzep widelcem w głębokim talerzu.
  4. Każdy kotlet panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej, lekko dociskając panierkę.
  5. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Po usmażeniu odsącz kotlety na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i mizerią.
Wybrane dla Ciebie
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯